Friday , December 2 2022

Inşelăciunile prin metoda rudei care a avut un accident, încă funcţionează printre suceveni

bani

O femeie din Câmpulung Moldovenesc a depus suma de 2.500 de lei într-un cont pentru a-şi salva chipurile ginerele de arestare. Aceasta a fost sunată de un aşa-zis avocat, care i-a spus că ginerele ei a produs un accident rutier în urma căruia un copil a murit, iar în cazul în care nu îi dă rudei acestuia suma de 2.500 de lei va fi arestat u speriată, victima a transferat banii în contul indicat de „avocat”, după care a aflat ca de obicei că a fost înşelată

Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată de Rozalia P., de 53 de ani, localnică, cu privire la faptul că, un bărbat a sunat-o pe telefonul fix apoi cel mobil şi i-a cerut să depună suma de 2.500 de euro întru-un cont, pentru a-l scoate pe ginerele său de la arestare, întrucât a comis un accident rutier soldat cu victime. Din cercetările efectuate de agenţi a rezultat că la data de 22 aprilie 2013, în jurul orei 16.00, în timp ce reclamanta se afla la domiciliu, a fost sunată pe telefonul fix din locuinţă de un individ care s-a recomandat ca fiind avocatul ginerelui său şi mediază părţile care sunt implicate într-un accident rutier. Femeia a întrebat despre ce accident este vorba, persoana de la telefon spunându-i că ginerele său a accidentat un copil şi trebuie să depună 1.000 de euro la bancă pentru stingerea litigiului civil. Pentru a discuta mai multe detalii i s-a solicitat un număr de telefon mobil, Rozalia P. spunându-i numărul personal de telefon. A fost sunată de pe un alt telefon mobil, persoana respectivă care s-a recomandat ca fiind avocat, cerându-i să trimită urgent suma de 1.000 de euro pe numele lui Ionuţ C., din municipiul Galaţi. Reclamanta a transferat 1.000 de euro prin Money Gram pe numele lui Ionuţ Coroi, nefiind precizată nici o adresă, ci doar numărul de tranzacţie.
În timp ce Rozalia P. se întorcea spre casă, a fost din nou apelată de pe telefonul mobil şi acelaşi bărbat care i-a solicitat să încarce două cartele telefonice cu sumele de 65 de lei în total, pentru că ginerele ei nu mai avea credit pe telefon, după care să mai depună suma de 1.500 de euro întrucât victima accidentului a decedat şi pentru a stinge latura civilă a accidentului era necesară această sumă de bani. Victima a împrumutat de la fiul ei Ionuţ P. suma de 7.000 de lei, pe care a depus-o prin mandat online la Poşta din municipiul Câmpulung Moldovenesc tot către destinatarul Ionuţ Coroi, din municipiul Galaţi. Cercetările sunt continuate de oamenii legii sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.
Poliţiştii le recomandă cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi să nu dea curs unor astfel de cereri. O atenţie deosebită trebuie acordată şi celor care se prezintă ca fiind prieteni cu o anumită rudă aflată în străinătate şi doresc să predea un colet sau alte bunuri în schimbul unei sume de bani. Nu trebuie să dea curs tuturor anunţurilor publicitare în care se prezintă oferte foarte avantajoase de servicii sau se oferă spre cumpărare bunuri a căror preţ este mult sub preţul pieţei. Sucevenii nu trebuie dea curs mesajelor primite pe telefonul mobil prin care se solicită efectuarea unor plăţi sau a reîncărcării cu cartele valorice în schimbul accesării unor potenţiale câştiguri în bani sau bunuri. Poliţiştii reamintesc cetăţenilor să manifeste maximă responsabilitate când sunt subiecţii unor astfel de abordări, să fie reticenţi şi să nu dea curs unor astfel de cereri. În cazul în care întâlnesc astfel de situaţii, cetăţenii sunt rugaţi să le semnaleze de îndată poliţiei prin apelarea serviciului unic de urgenţă 112. (C.Z.)
 

Vezi si

Femeie de 28 de ani prinsă în toiul nopții la volan fără permis

În noaptea de miercuri spre joi, la orele 01:50, pe drumul județean 178 de pe …