Tuesday , May 14 2024

INCONŞTIENȚĂ – În plină stare de urgență, unii părinți bat la ușa CJRAE pentru evaluări psihosomatice ale copiilor, ca să nu piardă înscrierea la clasa pregătitoare

Potrivit psihopedagogilor școlari, care ar fi trebuit în această perioadă să efectueze testările psihosomatice ale copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani după începerea anului școlar, adică între septembrie și decembrie a.c., mai sunt părinți care sună și insistă că ei vor să facă evaluarea pentru a nu pierde înscrierea la clasa pregătitoare. CJRAE Suceava subliniază că evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare, va fi reprogramată după începerea cursurilor școlare 

În această perioadă în care mai toate domeniile și-au stopat activitatea, odată cu instaurarea stării de urgență, când oamenii trebuie să stea izolați la domicilii, când toate calendarele sunt efectiv înghețate până la stoparea îmbolnăvirilor cu COVID-19, unii sunt rupți total de realitate sau, pur și simplu, se încăpățânează să își trăiască viața așa cum era ”planificată”.

Potrivit psihopedagogilor școlari, care ar fi trebuit în această perioadă să efectueze testările psihosomatice ale copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani după începerea anului școlar, adică între septembrie și decembrie a.c., mai sunt părinți care sună și insistă că ei vor să facă evaluarea pentru a nu pierde înscrierea la clasa pregătitoare. ”Am fost sunată chiar zilele acestea de părinți care cereau să le facem copiilor testările psihosomatice. Le-am explicat că toate etapele sunt suspendate și că se vor relua evaluările când va începe școala. Ei insistă că au toate documentele, că vin la sediu, dar sediul nostru e închis. Le-am zis, măi oameni buni, în perioada asta trebuie să stăm toți la domiciliu. Se vor relua toate calendarele pentru toate înscrierile și evaluările când va începe școala”, a explicat prof. Maria Pavelescu, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava. În această perioadă, comunicarea cu alte instituții sau persoane se va realiza exclusiv online, pe adresa de mail [email protected].

Astfel, se suspendă următoarele activități: înregistrarea cererilor și a dosarelor depuse de părinți în vederea orientării școlare și profesionale a elevilor cu CES; evaluarea complexă a copiilor/ elevilor – reprogramarea acestora după începerea cursurilor școlare; evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare.

Ministerul Educației a precizat că, în momentul de față, nu este luată în calcul înghețarea anului școlar, fiind suspendate toate calendarele privind activitatea didactică, evaluările naționale și mișcarea personalului didactic.

”Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că, la acest moment, nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an! Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării (MEC) lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene. Este important de precizat faptul că scenariile gândite de experții ministerului vor fi aplicate în funcție de evoluția crizei provocate de coronavirus în România și în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a precizat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării. (Oana NUȚU)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …