Sunday , April 28 2024

A început LUNA DIASPOREI. Programul manifestărilor

Marți, 1 august, a început „Luna Diasporei”, manifestare organizată de Consiliul Județean Suceava în fiecare an începând cu 2016.”Avem un program dedicat membrilor Diasporei și în acest an. Îi așteptăm la întâlnirile de pe raza județului Suceava. Avem și o serie de evenimente culturale la care sperăm să ne întâlnim și ne bucurăm că de astăzi Aeroportul Internațional “Ştefan cel Mare” Suceava este mai primitor, pentru că a intrat în funcțiune noul terminal. În felul acesta aeroportul poate face față unui trafic mai mare, fiind și mai confortabil pentru cei care călătoresc în țară sau în străinătate”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. Citiți mai jos programul integral al manifestărilor organizate de CJ în această lună.

Marți, 1 august, a început „Luna Diasporei”, organizată de Consiliul Județean Suceava în fiecare an începând cu 2016.

”Avem un program dedicat membrilor Diasporei și în acest an. Îi așteptăm la întâlnirile de pe raza județului Suceava. Avem și o serie de evenimente culturale la care sperăm să ne întâlnim și ne bucurăm că de astăzi Aeroportul Internațional “Ştefan cel Mare” Suceava este mai primitor, pentru că a intrat în funcțiune noul terminal. În felul acesta aeroportul poate  face față unui trafic mai mare, fiind și mai confortabil pentru cei care călătoresc în țară sau în străinătate”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Acesta a mai afirmat că în continuare sunt depuse eforturi pentru a găsi noi destinații de zbor de pe Aeroportul din Suceava: ”Noi am creat condiții corespunzătoare, dar foarte mult contează găsirea unor operatori aerieni care să deschidă curse pe destinații dorite, și mă refer la Spania, Israel, Austria și Irlanda, unde suntem în căutare de noi operatori. La mulți ani Diasporei și tuturor românilor!! HAI ÎN BUCOVINA!”, a transmis președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur.

Manifestările au debutat marți, 1 august, cu trei expoziții, adunate sub genericul  ”Artiști suceveni din Diaspora se promovează acasă”. Prima dintre ele este o expoziție de icoane pictate pe sticlă, semnată de Ilie Ciprian Zancu, sucevean din Italia, care pot fi admirate la Muzeul Satului Bucovinean. La Biblioteca ”I.G. Sbiera”, Cristina Lauric, din Anglia expune fotografii în expoziția ”Psihologia portretului – imigranți în UK”. O a treia expoziție, de pictură pe pânză, semnată de Luminița Bogdan, stabilită în Germania, poate fi văzută la sediul Asociației Institutul pentru Parteneriat Social ”Bucovina” din municipiul Suceava, str. Zamcei nr. 17A.

Tot marți s-a desfășurat conferința ”Diaspora, astăzi”, în organizarea Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”, la sediul instituției, în Sala de Artă ”Elena Greculesi”.

Evenimentele dedicate diasporei vor continua joi, 3 august, cu o întâlnire de lucru având ca subiect problema copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Evenimentul va avea loc la Câmpulung Moldovenesc, la Muzeul Arta Lemnului, pe Calea Transilvaniei nr. 10, începând cu ora 11.00. Organizatorii manifestării sunt Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului, în parteneriat cu Primăria orașului Câmpulung Moldovenesc, Fundația Umanitară ”Te Aud România”, Organizația ”Salvați Copiii” București, Asociația ”Eliberare” București – Centrul din Suceava, Asociația pentru Parteneriat Social Bucovina.

„Teatru la Cetate” va avea loc începând cu 11 august, timp de trei zile, sucevenii fiind invitați să asiste la spectacole la Cetatea Sucevei, în organizarea Muzeului Național al Bucovinei.

Între 11 și 15 august, la Ciocănești va avea loc Festivalul Național al Păstrăvului, eveniment organizat de Primăria din localitate, în parteneriat cu CJ Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina.

Tot în cadrul Lunii Diasporei este inclusă și Expoziția Internațională de Grafică Satirică ”Bucovina”, ajunsă la a XVII-a ediție. Manifestarea, organizată de Muzeul Național al Bucovinei, a debutat pe 23 iulie, iar lucrările pot fi admirate până pe 15 august.

De asemenea, pe 15 august sunt programate spectacole și festivaluri de folclor în mai multe localități din județ. ”Sărbătoarea Diasporei” îi așteaptă pe amatorii de muzică populară la Adâncata și la Vicovu de Sus, la spectacole reunite sub genericul  ”Bucovină, strai ales”, susține de Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” și de alte nume cunoscute. Un alt spectacol va avea loc la Cacica și va fi susținut de elevi ai școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu”, precum și de alți interpreți. Manifestările amintite sunt organizate de Consiliul Județean prin Centrul Cultural Bucovina și de Ansamblul ”Ciprian Porumbescu”. Cei care se vor afla la Moldovița pe 15 august vor putea asista la un Festival de Folclor al Minorităților, intitulat ”Din Obcini cântec răsună”, organizat de Primăria Moldovița, având ca partener CJ Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina.

Multașteptatul Festival de Artă Medievală ”Ştefan cel Mare”, ajuns la a XV-a ediție, se va desfășura la Suceava în perioada 17 – 20 august.

Tot la Suceava, la Muzeul Satului Bucovinean, elevi de etnie română din regiunea Cernăuți vor veni într-o tabără de creație în perioada 21-25 august. La ediția a cincea, din acest an, vor fi trei ateliere de creație – Coregrafie etnografică, Cântec popular și Pictură pe sticlă. Manifestarea se va desfășura cu sprijinul specialiștilor de la Centrul Cultural Bucovina, cazarea fiind asigurată gratuit la Liceul cu Program Sportiv din Suceava.

Sfârșitul lunii august aduce mai multe manifestări, reunite sub denumirea ”Sărbătoarea Muntelui”, care se vor desfășura ca de obicei pe Rarău și în mai multe localități din zona de munte a județului Suceava, în organizarea Centrului Cultural Bucovina, având ca parteneri primăriile gazdă. (O.S.)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …

One comment

  1. Dar diasporenii astia…vin asa pe plaiurile mioritice fara sa plateasca si ei o taxa de solidaritate ceva?
    Pai e posibil tovarasi?