Friday , April 26 2024

Incepând de astăzi se eliberează abonamente la jumătate de preţ pentru elevi şi pensionari

Lungu, sedinta Consiliu Local 17 febr 2013 [800x600]

Abonamentele la preţ redus pentru studenţi vor putea fi cumpărate de joi sau de vineri, în funcţie de cât de repede vor putea fi tipărite. Consiliul Local Suceava a adoptat, în şedinţa extraordinară de ieri, un proiect de hotărâre cu privire la banii pe care SC TPL SA ar urma să îi primească în acest an de la bugetul local. Cei de la PDL au depus patru amendamente iar Consiliul Local a acceptat doar două u primarul Ion Lungu a atras atenţia că în Suceava sunt 26 de mii de pensionari şi că dacă vin mai toţi să ceară abonamente la jumătate de preţ şi se ţine cont de formulele de calcul stabilite, atunci TPL va trebui să dea bani la buget în loc să dea Primăria bani la TPL. Directorul Darie Romaniuc estimează că vor fi în jur de trei mii de pensionari care îşi vor face abonamente la jumătate de preţ, în jur de două mii de elevi şi până într-o mie de studenţi

 
Incepând de astăzi, la punctele de lucru ale societăţii TPL SA Suceava vor putea fi eliberate abonamente de călătorie cu mijloacele de transport în comun la preţ de 33 de lei pe lună pentru elevi şi pensionari. La şedinţa extraordinară care a avut loc ieri dimineaţă, la Primărie, Consliul Local Suceava a adoptat cu voturile celor douăzeci de aleşi locali prezenţi la şedinţă, un proiect de hotărâre în baza căruia se vor aloca bani de la bugetul local pentru susţinerea actrivităţii TPL SA Suceava. Spre deosebire de ziua de vineri când consilierii locali nu s-au înţeles şi cei de la PDL au părăsit şedinţa, lăsând în imposibilitate Consiliul Local să mai adopte un proiect de hotărâre pentru că nu mai exista cvorum, de data aceasta aleşii locali s-au abţinut de la gesturi politicianiste extreme. Asta nu înseamnă că nu s-au tachinat şi nu s-au înţepat unul pe celălalt la greu, atunci când s-a ivit ocazia ori chiar şi când nu a fost cazul. Cu toate acestea, s-a ajuns la un numitor comun, iar două din cele patru amendamente ale celor de la PDL au fost votate de plenul deliberativului local.
Amendamentul potrivit căruia studenţii suceveni ar fi plătit 20 de lei pe un abonament în loc de 30 de lei a fost respins de cei de la USL. Cei de la PDL motivau că în felul acesta sunt ajutaţi studenţii, pentru că din unele considerente legale nu poate fi ajutată Universitatea care este printre cei mai mari contribuabili la bugetul local. De asemenea, cei de la PDL au adus în discuţie şi aspectul social legat de abonamentele pentru studenţi, dar şi de faptul că intenţia iniţială a unor consilieri USL era ca astfel de facilităţi să nu mai fie deloc acordate de la bugetul local şi doar în urma intervenţiei grupului PDL s-a luat în discuţie ca şi în acest an să fie abonamente la preţ redus pentru studenţi.
De partea cealaltă, USL şi îndeosebi PSD a bătut monedă că şi dacă se menţine preţul de anul trecut adică 30 de lei pe un abonament al studenţilor, în final studenţii vor plăti 15 lei deoarece Universitatea poate cere Ministerului Educaţiei să deconteze jumătate din sumă. Practica arată că în niciun an nu s-a reuşit acest lucru iar anul trecut studenţilor suceveni li s-a decontat doatr 7,5 lei din cei 15 lei care ar fi trebuit.
Dacă s-ar fi adoptat amendamentul PDL, atunci studenţii achitau 20 de lei pentru un abonament care în mod normal costă 66 de lei, diferenţa urmând să fie suportată de la bugetul local. Totodată, studenţii ar fi avut dreptul la decontarea a 50% din suma de 20 de lei pe care au plătit-o, cu condiţia ca Universitatea să solicite acest lucru Ministerului, iar acesta să dea banii către Universitate.
Consilierii PDL au cerut pauză pentru consultări, după ce numai jumătate din propuneri le-au fost acceptate
Intrucât doar cei opt consilieri locali PDL prezenţi la şedinţa de ieri au votat amendamentul, ceilalţi 12 de la USL fie abţinându-se, fie votând împotrivă, propunerea nu a putut fi adoptată şi, prin urmare, studenţii vor plăti 30 de lei pentru un abonament, urmând să primească 15 lei în speranţa că vor fi făcute demersuri către Minister din partea Universităţii.
Celălalt amendament al PDL respins de către Consiliul Local Suceava se referea la acordarea de facilităţi pe mijloacele de transport public în cazul persoanelor cu venituri lunare de maxim 200 de lei pe membru de familie, fiind propusă ca reper lista cu beneficiarii ajutoarelor la încălzire.
Respingerea a două din cele patru amendamente propuse de grupul PDL i-a determinat pe aceştia să ceară o pauză de consultări. Preşedintele de şedinţă, Eugen Girigan, a acceptat acest lucru. După câteva minute de discuţii, cei opt consilieri demoscrat liberali prezenţi la şedinţa de ieri – alţi doi consilieri de la PDL nu au putut ajunge – au anunţat că rămân în continuare la şedinţă şi că, totuşi, vor vota proiectul cu doar două din cele patru amendamente adoptate, însă au avut de făcut în continuare reproşuri faţă de majoritatea USL. In replică, unii consilieri de la PNL şi PSD au pus în discuţie lipsa unor astfel de măsuri în precendentul mandat când PDL era la Putere.
Intrucât situaţia cu preţul abonamentelor pentru studenţi nu a fost clarificată decât abia în cursul zilei de ieri, cei de la TPL nu au putut da comandă pentru tipărirea de abonamente la preţ redus şi pentru studenţi. Referindu-se la această situaţie, directorul Darie Romaniuc a explicat că tipărirea abonamentelor ar putea dura câteva zile, dar speră ca până vineri cel târziu sau chiar de joi în cel mai bun caz să distribuie aceste abonamente.
Lungu se aşteaptă şi la un posibil efect paradoxal legat de facilităţile pentru cei de vârsta a treia
De menţionat că primarul Ion Lungu nu a avut multe intervenţii în timpul şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Local, însă la un moment dat a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că în municipiul Suceava sunt 26 de mii de pensionari. In opinia lui Ion Lungu, dacă majoritatea acestora ar veni să cumpere lună de lună abonamente la jumătate de preţ iar TPL-ul ar avea încasări foarte mari din aceste vânzări, s-ar putea ajunge la o „situaţie paradoxală”, aşa cum a calificat-o edilul Sucevei. Astfel, Ion Lungu a precizat că există riscul ca tocmai din cauza unui mare număr de abonamente la jumătate de preţ pentru pensionari cei de la TPL să fie nevoiţi să dea bani la bugetul local în loc să ia bani pentru a subvenţiona unele activităţi.
Directorul Darie Romaniuc a precizat, ulterior, într-o scurtă conferinţă de presă, că estimările făcute cu privire la numărul de pensionari care vor cere abonamente la jumătate de preţ ar fi în jur de trei mii. El a explicat că acestea vor fi date pe baza cuponului de pensie şi a actului de identitate şi a spus că nu crede că va fi un aflux mare de pensionari ce vor cumpăra abonamente la jumătate de preţ pe motiv că în 2008 au fost în jur de nouă mii de pensionari care au beneficiat de facilităţi pe mijloacele de transport în comun, numai că atunci era vorba de gratuităţi, nu de abonamente la jumătate de preţ.
Totuşi, Darie Romaniuc a ţinut să sublinieze că abonamentele la preţ redus pentru pensionari, dar şi cele pentru elevi au fost deja date la tipărit pentru că în aceste situaţii nu s-a pus problema preţului efectiv care trebuie plătit de beneficiari, aşa cum a fost cazul la studenţi. De aceea, de astăzi se vor putea procura abonamente la preţ redus pentru elevi şi pensionari, deopotrivă. De asemenea, Darie Romaniuc a precizat că numărul de beneficiari nu va fi modificat radical faţă de anul 2013 nici în cazul elevilor, nici faţă de cel al studenţilor fiind vorba de maxim 2.500 de abonamente pentru elevi şi până într-o mie de abonamente la preţ redus pentru studenţi. (Dan PRICOPE)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …