Tuesday , January 31 2023

Incă un ministru al Turismului a trecut prin Suceava

Ieri, a trecut prin Suceava ministrului delegat pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Nicolae Jianu. El a fost însoţit de vicepreşedintele Mirela Matichescu de la Autoritatea Naţională pentru Turism şi Corina Martin, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România. Tţi aceştia au convocat la Consiliul Judeţean o întâlnire cu reprezentanţi ai unor structuri de turism din judeţ, patronate, instituţii descentralizate, Prefectură şamd. Cconcluzia întâlnirii nu v-o putem spune, pentru că nu există

jianu 1


Judeţul de protocol Suceava este vizitat, periodic, de oficiali guvernamentali, iar cei cu atribuţii pe linie de turism marchează tot timpul câte o vizită, chiar şi când nu prea au ce face exact, adică nu semnează contracte de finanţare, nu taie vreo pamblică, fie şi la investiţii începute de precedentul ocupant al fotoliului şi nici nu anunţă măcar vreun proiect important ori vreo realizare semnificativă pentru zona noastră. Vin pe la tot felul de simpozioane, plătite ba din fonduri publice, ba din cele europene. Ne laudă un pic sau, după caz, un pic mai mult potenţialul zonei şi nici nu uită a se lăuda pe sine ori politicile de partid şi ale Guvernului pe care îl reprezintă. Uneori, mai ţin şi să vină cu mesaje importante pentru ţară.
Aşa s-a întâmplat şi ieri cu vizita ministrului delegat pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Nicolae Jianu de care turismul sucevean oricum nu a prea auzit până acum. Ca să fie mai credibil, el a venit însoţit de vicepreşedintele Mirela Matichescu de la Autoritatea Naţională pentru Turism şi Corina Martin, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România. Ce a făcut însă ministrul? A participat la „Clusterele în turism”. Pentru cei care nu ştiu exact ceea ce este un cluster, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a ţinut să spună de la bun început că şi la Suceava exista până acum un cluster în domeniul turistic, doar că se numea altfel: Consiliul Consultativ. Au fost invitaţi să participe la „cluster” reprezentanţi ai unor structuri de turism din judeţ, patronate, instituţii descentralizate, Prefectură şamd.
S-au discutat, într-adevăr, foarte multe lucruri, unele în contradictoriu, ba cu privire la calitatea serviciilor, ba la lipsa infrastructurii, şi a celei rutiere şi a celei de turism ca atare. Ca şi cu alte ocazii, discuţiile au ţinut mai mult decât s-a estimat iniţial, de organizatori, dar nu s-a ajuns la vreo concluzie clară, în afară de faptul că „sunt bune aceste clustere”. Cât priveşte problemele reale din zona turismului sucevean, ministrul a fost destul de evaziv. Confruntat în conferinţa de presă cu o problemă concretă şi anume groapa de gunoi de lângă DN 17, Nicolae Jianu a replicat că „turismul în general ajută judeţul dumneavoastră” şi apoi ne-a sfătuit că fiecare din noi ar trebui să ne iubim zona din care provenim. Nu a ţinut cont de reproşurile că nu a răspuns la întrebare sau că nu a înţeles-o şi imediat a dat să răspundă alteia care, întâmplător, se plia bine pe mesajul său: România este destinaţie sigură în contextul actual geopolitic.
Practic, ministrul a respectat întocmai reţeta predecesorilor săi ca de altfel şi a altor oficiali care trec pe la Suceava şi după ce ne laudă mai fac şi vreo declaraţie care să fie cu un conţinut mai larg, pliat mai mult pe un context naţional şi fără o relevanţă imediată pentru Suceava. Florin Nicolae Jianu a declarat că mesajul cu privire la „România, destinaţie sigură” în turism „trebuie direcţionat în toate mediile”, iar răspunzând întrebării pe această temă, el a ţinut să precizeze că „nu există sentimentul că România ar fi destinaţie nesigură”. jianu 2
Menţionăm că afirmaţiile ministrului au fost făcute pentru a combate speculaţiile cu privire la conflictele din Ucraina. El a ţinut să argumenteze că România este o destinaţie turistică sigură cu datele statistice ale Comisiei Europene a Turismului care arată că România se situează printre primele zece ţări de pe continent ca şi creştere a numărului de turişti. „Am fost prezent în Republica Moldova, la deschiderea Camerei de Comerţ România-Republica Moldova, şi am transmis că România este un partener economic solid, dar şi o destinaţie turistică sigură. Datele Comisiei Europene a Turismului arată că România se situează între primele zece ţări europene ca şi creştere a numărului de turişti, fiind pe locul patru, cu creştere de turişti din China, şi pe primele zece locuri, cu creştere pentru turişti din Statele Unite, Olanda, Marea Britanie, Franţa sau Italia”, a spus Florin Nicolae Jianu. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …