Friday , April 26 2024

În zilele în care pentru zeci de medici și asistente nu se puteau face teste, o ceată de parlamentari PSD a fost testată în bloc la Spitalul Județean

Pe 13 martie 2020, în plin haos declanșat de coronavirus, în perioada în care angajaților Spitalului Județean li se refuza testarea, iar puținele probe care se recoltau erau trimise la Iași sau București, patru parlamentari suceveni au fost testați de urgență la SJU și un al cincilea la DSP. In frunte cu liderul lor, senatorul PSD Ioan Stan, la Spital s-au prezentat și au fost testați în acea zi și parlamentarii pesediști Alexandru Rădulescu, Virginel Iordache și Ilie Niță. Pesedistul vopsit Alexandru Băișanu s-a testat tot atunci, dar la DSP. Toți aceștia apar pe listele cu testarea din acea zi cu  numere consecutive sau foarte apropiate, ceea ce arată că au mers în grup la Spital sau, conform unor surse, recoltarea probelor s-a făcut la domiciliul unora dintre ei. Multe zile după ce pentru parlamentarii pesediști s-au putut face de urgență teste, zeci de angajați de la Spital, Ambulanță sau ISU au stat ore în șir la cozi în curtea Spitalului vechi sau la DSP pentru a fi testați. Probabil, tot în acele zile, sute de suceveni cu simptome ale bolii sau care știau că au intrat în contact cu cineva bolnav nici măcar nu puteau îndrăzni să spere la testare. La Parchet este un dosar deschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu și fals intelectual, în care sunt cerce­tate, printre altele, “împrejurările în care s-a realizat la SJU testarea pentru infecția cu COVID-19, respectiv faptul că ar fi fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condițiile existenței unui număr limitat de teste”  

Angajati ai Spitalului Judetean, fotografiati pe 23 martie stand ore in sir la cozi, afara, pentru a fi testati

 

Ieri s-au împlinit trei luni de când în România a fost confirmat primul caz de COVID-19. În prezent, ne apropiem de 20.000 de cazuri, iar statisticile oficiale arată că mai bine de 2.700 dintre persoanele depistate pozitiv cu noul coronavirus sunt cadre medicale.

La Suceava, primul caz confirmat de infectare cu coronavirus a fost anunțat pe 2 martie, un bătrân din Mălini întors din Italia. Ieri, numărut total de cazuri, anunțat după multe bolmojeli și corecții de INSP, ajunsese în Suceava la 3.454. Din păcate, pentru 205 dintre aceștia infectarea cu coronavirus a fost fatală.

Ne-a durut mult când Suceava a fost plasată în carantină și Spitalul Județean a primit urgent eticheta de “cel mai mare focar COVID”. Să nu uităm ușor că a venit armata, că sute de cadre medicale au făcut eforturi supraomenești pentru a salva ce se mai putea salva, că s-a muncit și că s-a cheltuit imens pentru a limita efectele nenorocirii care s-a abătut peste Suceava.

Am asistat la scene dramatice, cu cadre medicale speriate, suprasolicitate, epuizate după ture infernale în care trebuiau să aducă alinarea zecilor de muribunzi din jurul lor. Aceleași cadre medicale însă nu erau testate sau așteptau și câte o săptămână rezultatele testelor. Nu uitați că am văzut cu toții imaginile stupefiante în care medici, asistenți, personal de la Ambulanță erau ținuți îngrămădiți, cu orele, în zăpadă, în curtea Spitalului vechi sau la DSP pentru testare.

Nimeni nu știe acum, probabil nici n-o să aflăm vreodată, câte sute sau mii de suceveni, speriați de moarte, au cerut să fie testați pentru infectarea cu  coronavirus, unii cu simptome, alții știind că au intrat în contact cu persoane bolnave. Cei mai mulți au fost însă refuzați, pentru că atunci la Suceava încă nu se puteau face teste, probele fiind trimise la Iași sau la București, rezultatele venind după multe zile, centrele de testare din țară fiind suprasolicitate și fără personal suficient. Câți dintre cei care nu s-au putut atunci testa și au aflat mai apoi că sunt bolnavi au infectat la rândul lor alți oameni, de asemenea, probabil n-o să aflăm niciodată.

Listele cu cei testați atunci, în primele zile ale crizei de la Suceava, arată că într-adevăr au fost numeroase cazuri în care testarea, atât la Spital, cât și la DSP s-a făcut mai mult pe “ochi frumoși” decât ținând cont de urgența cazurilor.

Tot felul de afaceriști, politruci sau bugetari, profitând de relațiile pe care le aveau la Spital, au sărit rândul și s-au testat în acele zile în care medicii și asistentele nu puteau afla dacă sunt sau nu infectați, dacă pot sau nu să-și continue acti­vitatea în Spital fără să infecteze pacienții sau dacă pot merge liniștiți acasă, la familiile lor.

Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns episodul în care parlamentarii PSD suceveni s-au bulucit la Spital cerând să fie testați. În aceeași zi, vineri, 13 martie, în toiul crizei, când la Suceava testarea era extrem de redusă, o ceată de social-democrați în frunte cu liderul lor, senatorul Ioan Stan, invocând că sunt “contacți” cu persoane bolnave, au cerut testarea. Alături de Stan, la Spitalul Județean au mai fost testați în aceeași zi senatorul Ilie Niță, precum și deputatul Alexandru Rădulescu și senatorul Virginel Iordache. Tot vineri, 13 martie, pesedistul vopsit Alexandru Băișanu a solicitat și el testarea, probele fiind recoltate însă la DSP Suceava, așa cum ar fi trebuit să se întâmple și în cazul celorlalți parlamentari PSD. Nu insistăm pe faptul că unele surse susțin că cel puțin la o parte dintre acești politicieni de fapt probele le-au fost recoltate acasă și nu la SJU sau DSP.

Din fericire, pentru toți cei de mai sus rezultatele testelor au fost negative.

Trebuie spus că în ziua respectivă, 13 martie 2020, Vergil Chițac, un senator PNL de Constanța, a fost confirmat pozitiv și e posibil ca acest caz să fi fost invocat drept “contact” de parlamentarii social-democrați suceveni atunci când au solicitat testarea.

Pe listele cu cei care au fost testați apar și numele altor politicieni sau funcționari suceveni, dar la zile bune distanță de acest desant pesedist. Astfel, pe 19 martie a fost testat, la DSP, vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, iar pe 22 martie, tot la DSP Suceava a fost testat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Ambii au declarat că au fost în contact cu persoane bolnave, în cazul președintelui CJ rezultatul testului fiind pozitiv, Flutur fiind internat mai apoi în Spitalul Județean pentru tratament.

Situația dramatică de la Spitalul Județean din acele zile face obiectul unui dosar penal aflat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. «Faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de “zădărnicirea combaterii bolilor”, prevăzută de art. 352, alin.1, 2 și 5 Cod Penal.

În cursul cercetărilor a  rezultat faptul că la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienți care au fost confirmați pozitiv în urma testării pentru COVID-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât și ulterior acesteia.

La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum și din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020.

În instrumentarea cauzei, având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public, la data de 27.03.2020, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la fapte sub aspectul infracțiunilor de “abuz în serviciu” și “fals intelectual”.

În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecția cu COVID-19, respectiv faptul că ar fi fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condițiile existenței unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus», se arată într-un comunicat oficial emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în care se face precizarea că faptele se referă la perioada februarie – martie 2020. (O.S.)

 

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

No comments

  1. Din pacate nu este o surpriza!Toata clasa politica si-a dat masura incompetentei si nerusinarii!

  2. boierul barba

    Dosarul instrumentat de la spitalul judetean suceava , ce are in vedere stabilirea vinovatiilor pentru debandada generata de managementul deficitar atat la spital cat si la DSP , trebuie sa faca lumina nu numai asupra modului de testare . In acea perioada factorii de decizie manageriala DAS SJU au hotarat inchiderea spitalului , inclusiv a sectiei de primiri urgente , fara sa asigure o alternativa minimala pentru cazurile urgente in curs , in desfasurare, astfel ca toti pacientii in stare critica din acele momente au fost abandonati inconstient , fie nu au fost preluati , fie au fost preluati si lasati de izbeliste in zona infectiioase. Nici vorba de o preluare organizata de catre spitalele din zona. Tineti cont ca in atunci era in teren secretarul de stat Tataru , devenit ulterior ministru. Afirm cu responsabilitate ca in acele momente au murit cu zile multi oameni ce aveau sanse de supravietuire , toate cadrele medicale erau in deruta dezorganizate, speriate , nepregatite si blamate in plus . Argumentez afirmatia mea cu date personale despre decesul unui pacient din familia mea , preluat de la domiciliu pe 25 martie la ora 11 dus la spitalul judetean de urgenta suceava cu o viroza pulmonara cu analize curente in ordine relativ la starea sa clinica, si datorita inchiderii UPU a fost depus la sectia infectioase , unde era supraaglomeratie si un singur medic si o asistenta, fara tratament de urgenta , astfel ca la ora 16 a decedat. Poate as incerca o justificare a unei situatii galopante de infectie cu virus , dar informarea despre deces i-a fost adusa la domiciliu de POLITIE , desi sotia asistase la preluarea in sectia de infectioase si a fost informata de medicul care era in sectie. Nu numai atat , ulterior cand a fost anuntata ca testul preluat la internare a iesit pozitiv, aceasta nu a primit nici o interdictie de carantinare sau izolare , iar diagnosticul pus dupa deces este evident justificativ Covid cu morbiditati , mentionate neglijent in documentatii.Din relatarile interne , dificil cu veridicitatea dificil de estimat rezulta ca “A FOST GASIT MORT”, deci pacientul a fost ABANDONAT la sectia de infectioase ramasa de izbeliste.Faptul ca secretarul de stat venise special la suceava si documenta un control al ministriului sanatatii , a prilejuit familiei sa detalieze aspectele tratarii a primit raspunsul de CULPA MEDICALA . Concluzia mea la toate cele relatate este ca RESPONSABILII pentru toate aceste neglijente trebuie pedepsiti si prin procese civile, iar familia intentioneaza acest lucru, cum de fapt ar trebui sa faca toate familiile care au avut decedati in spitalul judetean suceava in perioada 20-26 martie 2020 pentru ca sunt convins ca acest caz nu este singular.

  3. Politicienii prin excelenta sunt niste caractere infecte,atitudine mizerabila,lingăi,hoți și corupți.

  4. (Anti)Georgiu

    UE PSD!
    Pt. dl. Iordache: Pântecăraia e mai gravă decât COVID-19? Sau nu mai avea SMURD elicopter?

  5. niste neica nimeni.

  6. ,,Urât mi-a fost in viata de proşti, lingăi, dar mai ales de perverşi. De tipul ăla de scursuri care calcă pe cadavre şi îşi vând onoarea pe un talant numai ca să ajungă… undeva. De obicei, nu prea sus. Pentru că oamenii cinstiţi (slavă Domnului că mai există şi specia asta!) se prind cu ce fel de şacali au de-a face şi-i expulzează, într-un final, în anonimat.’’

  7. VOM AFLA VREODATA ADEVARUL?

  8. asa se explica de ce atata incrancenare ca sa nu se afle adevarul de la SJU si DSP din perioada lunii martie.
    de aceea atata fierbere in interiorul gastilor de partid!
    sunt si ziaristi care tot spun ca la Suceava s-a facut un blat subteran psd-pnl, mai concret s-ar fi stabilit zone clare de influenta stan-flutur, in care acestia sa nu se deranjeze. nici la alegeri, nici la parandarat, nici la traficat functii publice, nici la lucrarile comisionate!
    citind acest articol, parca inteleg de ce PSD vrea cu orice pret sa-l impuna acum pe suceveanul bejinariu presedintele comisiei parlamentare de ctrl. a SRI. ce coincidenta!
    se pare ca sunt foarte multe dovezi de incalcare grosolana a legilor, si de aceea se cauta MAREA MUSAMALIZARE!
    situatia a fost dramatica! prea multi morti, carantina fortata, batjocura criminala si incalcari flagrante ale legilor!
    degeaba au fost proceduri, daca presiunile nesimtite ale politrucilor au fost mai tari.
    desi multi din cei implicati sunt din partide diferite, ei sunt uniti de interese oculte prin tot felul de gasti si de aceea cauta impreuna sa traga sforile pt. ca sa nu se afle cum au actionat.
    dezveliti tot adevarul ca sa stim de ce Suceava a ajuns Lombardia Romaniei!
    de aceea, toti care au incalcat legea, cu NUME SI PRENUME trebuie sa plateasca!
    indiferent de functii, avere, partid, increngaturi si alte criterii tenebroase!
    prea multi morti si prea multa batjocura!

  9. Mare duda e și Virginel asta… Ba are diaree, ba tușește… Bine ca nu le face pe amândouă simultan!!!
    Ilie Niță e ca un cos pe fund, știm ca e pe acolo, ca supureaza, dar nu știm la ce a mai apărut.
    Oaia asta fudula de Baisanu e ca un taximetrist cu gura mare, unde e bine, hop și el.. Păduchele acesta nici nu ma mira ca sta la beneficiat, a făcut asta toată viata, dar cum sa îl refuzi pe cel care ți a dat un job cald.
    Lichelelor, rușine!!!