Friday , February 3 2023

În nordul Bucovinei – focuri de armă la graniță, în nordul Maramureșului – gard de sârmă

In ultimele luni activitățile de contrabandă s-au întețit de o parte și de alta a graniței româno – ucrainene, contrabandiștii din țara vecină utilizând drone pentru a supraveghea mișcările grănicerilor iar aceștia nu se sfiesc să folosească armament. Deocamdată, modelul gardului de graniță instituit de Ungaria a fost preluat doar în nordul Maramureșul de către autoritățile ucrainene

Gardul de la frontiera ucraineano-română
Gardul de la frontiera ucraineano-română

Două persoane cu țigări de contrabandă au fost reținute de grănicerii ucraineni în apropierea frontierei cu România, informează centrul de presă al Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei citat de agenția cernăuțeană de limbă română BucPress. La câteva sute metri de frontiera ucraineano-română, grănicerii de la Pichetul „Seleatin” au observat un autoturism cu numere de înmatriculare străine ce se îndrepta spre granița cu România.

Potrivit informațiilor prezentate pe pagina electronică a unei alte publicații cernăuțene de limbă română, Libertatea cuvântului, marți după-amiază, o patrulă de grăniceri a identificat la doar 300 de metri de linia de frontieră cu România, un autoturism marca „NISSAN Patrol” cu numere de înmatriculare străină. Apariția echipajului de poliție la fața locului i-a făcut pe contrabandiști să părăsească vehiculul și să fugă. Pentru reținerea acestora, grănicerii au tras focuri de avertisment în aer.

Potrivit celor de la Libertatea cuvântului, la scurt timp grănicerii ucraineni au reușit să-l prindă pe unul dintre infractori. Acesta s-a dovedit a fi un locuitor al orășelului Putila. Ulterior s-a constatat că mașina persoanelor reținute de grăniceri era bucșită cu 17 colete voluminoase de țigări de contrabandă”, potrivit informației Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, citat de BucPress.

Conform celor de la Libertatea cuvântului, coletele cu țigări care au fost găsite în interiorul jeep-ului erau marca „Compliment”. Bunurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat la sediul Poliției de Frontieră.

Nu este singurul incident de acest gen care are loc în ultimele luni la granița româno-ucraineană, indiferent că vorbim de cea dintre nordul și sudul Bucovinei (regiunea Cernăuți și județul Suceava), cea dintre nordul Basarabiei și ținutul Herței cu zona Moldovei (regiunea Cernăuți și județul Botoșani) ori nordul și sudul Maramureșului (regiunea Transcarpatia și județele Maramureș și Satu-Mare).

Trupele de grăniceri trimise suplimentar la graniță nu i-au descurajat pe contrabandiști

Spre exemplu, în dimineața zilei de 10 martie polițiștii de frontieră au depistat un grup de persoane care se deplasau în direcția graniței de stat. În apropierea liniei de frontieră, polițiștii vrând să rețină infractorii, au fost nevoiți să tragă în aer. Traficanții au reușit să se ascundă, abandonând coletele cu țigări. În cele 3 colete confiscate de polițiști erau 5 mii de cartușe de țigări „Marvel” și „Copliment”.

Cu două zile mai devreme, pe aceeași porțiune de frontieră, polițiștii secțiunii Krasnoilsk (Crasna) au depistat 4,5 mii cartușe de țigări marca „Marble” și „Prima”. În apropierea liniei de frontieră a fost observat un grup de persoane. Cei din urmă, pentru a evita încarcerarea, au lăsat marfa și au fugit. Polițiștii încercând să-i avertizeze au trans în aer cu focuri de arme. Toate produsele de tutungerie detectate se află la detașamentul inspectora­tului serviciului de frontieră „Falikiv” (Falcău – denumirea românească).

Tot la începutul lunii martie, în timpul desfășurării unor acțiuni de profilaxie comune cu colegii români, grănicerii de la Detașamentul din Cernăuți l-au reținut pe un bărbat suspectat de trecerea produselor din tutun peste Frontiera de stat a Ucrainei. Verificând informația furnizată de polițiștii de frontieră români, grănicerii de la Pichetul din Crasna, raionul Storojineț, l-au reținut pe infractor la o distanță de numai 50 de metri de la linia Frontierei de stat. Bărbatul a încercat să fugă de grăniceri și a scăpat din mâini o stație de radio portativă tip „Kenwood” cu care făcea legătura cu complicii săi. În cele din urmă fugarul a fost reținut – grănicerii fiind nevoiți să tragă câteva focuri de avertisment în aer – și s-a dovedit a fi un locuitor în vârstă de 31 de ani din orășelul Crasna.

Aspectul legat de stația portabilă nu este cel mai relavant în tabloul bătăliei dintre contrabandiști și grăniceri. Nu de puține ori, inițiativa o au primii care ajung să recurgă la acțiuni de inti­midare, cel puțin atunci când grănicerii sunt în inferioritate numeric, sau de supraveghere aeriană.

Cu o lună mai devreme, respectiv pe data de 7 februarie, în cadrul măsurilor speciale, gardienii de la granița detașamentului frontierei de la Cernăuți au reușit să detecteze și să dispună de multe aeronave vizate. Aeronava în sine timp de două zile a urmărit polițiștii de frontieră din secția departamentului Krasnoilsk. Zgomotul motorului era emis de un “violator în aer” – după o traducere aproximativă din presa ucraineană de la Cernăuți – care zbura aproape de graniță, dar din cauza unei înălțimi semnificative, nu era posibil să fie văzut cu ochiul liber.

Conform BukInfo care citează, la rândul său, serviciul de presă al poliției de frontieră Cernăuți, un dispozitiv Imager a fost trimis ca să intercepteze quadrokopterele contrabandiștilor. Unul se pare că a fost reperat și capturat, contrabandiștii neinsistând să îl recupereze. „Merită să spunem că, cu ajutorul unor astfel de vehicule aeriene fără pilot, infractorii își desfășoară activitățile ilegale. Exact mașinile de tip quadcopter sunt folosite pentru a muta produsele din tutun și pentru a monitoriza munca la frontieră. În acest moment, quadcopter-ul a fost livrat la unitatea de frontieră. Sunt în curs de luare măsuri pentru a clarifica gama de persoane implicate în utilizarea aeronavelor fără pilot în apropierea frontierei”, se precizează în presa cernăuțeană.

Gardul din nordul Maramureșului denotă o disperare mai mare a autorităților ucrainene de acolo, față de cele din nordul Bucovinei

În legătură cu apariția unor condiții meteorologice favorabile și o sporire considerabilă a cazurilor de trecere frauduloase a  frontierei de stat a Ucrainei, colaboratorii Serviciului de frontieră  au reluat lucrările la amenajare a construcțiilor tehnice inginerești la graniță, inclusiv cu România. Potrivit mai multor surse media între care și ­pu­blicațiile de limbă română BucPress și InterRegioNews, grănicerii din detașamentul Mucacevo pe sectorul departamentului serviciului de frontieră „Dilove” au început să instaleze un gard – barieră pe linia frontierei de stat.

Un grup de tineri, aproximativ 40 de bărbați – despre care sursele citate menționau în titlul articolului că erau etnici români, au sosit la locul activităților desfășurate de grăniceri, cerând să oprească instalarea gardului. Bărbații, majoritatea localnici, deja au fost în câmpul de vedere al grănicerilor pentru încălcarea legislației ucrainene. Tinerii au încercat în mod și chip să intervină și să-i provoace pe grăniceri. De asemenea, la locul conflictului a sosit și primarul satului Dilove. Locuitorii locali, care au demonstrat un dezacord total față de activitățile reprezentanților Serviciului Frontierei de Stat, au blocat și traseul “Rahiv – Mucacevo”. La fața locului au fost chemați reprezentanții Poliției Naționale și au fost informate organele competente de drept. (Dan PRICOPE)

Vezi si

O femeie a murit în urma unui grav accident petrecut la ieșirea din Câmpulung spre Pojorâta

Autoturismul condus de o femeie de aproximativ 55 de ani a fost lovit puternic de …