Wednesday , May 15 2024

In acest week-end s-a desfăşurat concursul de interpretare critică „Mihail Iordache”

Concursul Mihail Iordache - 1

Aflat în categoria concursurilor naţionale, din domeniul disciplinei Limba şi Literatura Română, cu finanţare M.E.N., concursul „Mihail Iordache” s-a desfăşurat în parteneriat cu USV Suceava, instituţia în care a slujit, cu vocaţie de modelator, profesorul universitar „Mihail Iordache”, patronul spiritual al evenimentului

Vineri, 17 mai, în Aula Universităţii „{tefan cel Mare” a avut loc deschiderea festivă a concursului „Mihail Iordache”. In cadrul acestui eveniment au fost prezentaţi finaliştii, precum şi membrii Comisiei Centrale, după care, spre final, a fost lansat numărul 10 al revistei de atitudine „Alecart”. Preşedintele de onoare al Comisiei Centrale a fost prorectorul Universităţii „{tefan cel Mare”, prof. univ. Mircea A. Diaconu, iar preşedinte al Comisiei Centrale –conf. univ. dr. Aurel Buzincu, de la aceeaşi instituţie universitară, ambii fiind discipoli remarcabili ai profesorului Mihail Iordache. La deschidere au mai fost prezenţi profesor Eleonora Bilboacă, inspector de specialitate, preşedinte executiv în cadrul concursului, profesorul Gheorghe Cîrstian, vicepreşedinte, Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului {colar Judeţean, profesorul Daniela Dungeanu, directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş„ din Suceava şi Cristi {ologon, reprezentantul Prefecturii.
Aflat în categoria concursurilor naţionale, din domeniul disciplinei Limba şi Literatura Română, cu finanţare M.E.N., concursul „Mihail Iordache” s-a desfăşurat în parteneriat cu USV Suceava, instituţia în care a slujit, cu vocaţie de modelator, profesorul universitar „Mihail Iordache”, patronul spiritual al evenimentului.
Iniţiatorul concursului, aflat la a opta ediţie, este Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, prin persoana profesorului de Limba şi Literatura Română, Gheorghe Cîrstian, alături de care s-au aşezat, pentru a susţine concursul, o pleiadă de discipoli ai mentorului dăscălimii sucevene, în memoria căruia se deapănă istoria acestui eveniment cultural.
Concursul Mihail Iordache - 221 de elevi suceveni au participat la acest concurs
La această competiţie, au participat în cursul zilei de sâmbătă un număr de 50 de elevi, din 20 de judeţe ale ţării, calificaţi la etapa finală a concursului, împreună cu profesorii lor însoţitori şi cu membri Comisiei Centrale. De la nivelul judeţului Suceava, au participat un număr de 21 de elevi: Mateiana Anechiforesei, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, Daniil Aursulesei, Magda Dincu, Adela Căşuneanu, Simina Anton, Bianca Cîrdei, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş„ din Suceava, Iulia Ioana Galan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Suceava, Simona Gavriluţă, de la de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, Maria Gavrilovici, Alexandra Bianca Dumencu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş„ Suceava, Maria Eliza Galan, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung, Diana Gangan, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, Cristina Liţu, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung, Alexandra Mădălina Tihan, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Camelia Jubu, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, Daniela Sanciuc, Ioana Anda Serediuc, de la Colegiul Naţional „{tefan cel Mare”, Loredana Ivan, de la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Marcela Niculiţă, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş„ şi Narcisa Gabriela Prodan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Elevii au fost îndrumaţi de următorii profesori: Marius Gabriel Iacob, Alina Broască, Gheorghe Cîrstian, Anca Cazacu, Ortenzia Gotcu, Adina Adam, Dorina Ghidion, Irina Suman, Carmen Bocăneţ şi Gabriela Ariton.
Potrivit celor spuse de reprezentanţii Comisiei Centrale, „participarea la acest concurs oferă liceenilor pasionaţi de lectură oportunitatea de a-şi manifesta performanţa individuală în receptarea fenomenului literar contemporan, domeniu extrem de dinamic şi de fluctuant, prin mijlocirea recenziei literare, exerciţiu eseistic situat în sfera criticii de întâmpinare”. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …