Tuesday , April 30 2024

În 95 de ani, Colegiul Național Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc a școlarizat 12.000 de elevi

Manifestările festive, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de existență, sunt programate pentru vineri, 15 noiembrie, fiind așteptați să participe reprezentanți ai conducerii Ministerul Apărării Naționale, oficialități ale instituțiilor publice locale și județene, absolvenți, cadre didactice și militare active sau în rezervă 

Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc aniversează, în această lună, 95 de ani de la înființare, manifestările festive fiind programate pentru vineri, 15 noiembrie, începând cu ora 9.00.

La activitate sunt așteptați reprezentanți ai conducerii Ministerul Apărării Naționale, oficialități ale instituțiilor publice locale și județene, absolvenți, cadre didactice și militare active sau în rezervă. Evenimentul va fi marcat printr-un ceremonial militar, un spectacol aniversar și vizitarea colegiului.

Bilanțul la ceas aniversar numără peste 12.000 de elevi, cuprinși în 80 de promoții. ”Cei mai mulți dintre absolvenții colegiului au îmbrățișat și s-au remarcat în cariera militară, aproximativ 200 ajungând la gradul de general, 10 devenind șefi ai structurilor militare centrale, iar 15 au fost decorați cu Ordinul Mihai Viteazul. Alți absolvenți sunt recunoscuți ca specialiști în științe militare, personalități în cercetarea științifică, în viața economică, socială și culturală. Calitatea desăvârșită a actului didactic și educativ a fost recunoscută de Ministerul Educației Naționale prin acordarea titlului de <Colegiu național>, începând cu anul 2014. Pentru performanțele deosebite obținute în activitatea de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației, în anul 2013, 2016 și 2019 instituția a fost declarată <Şcoală Europeană>”, precizează reprezentanții unității de învățământ.

Colegiul Național Militar ”Ştefan cel Mare” continuă tradițiile Liceului Militar ”Ştefan cel Mare” din Cernăuți, înființat la 25 noiembrie 1924, prin Înalt Decret Regal nr. 3889, promulgat și semnat de regele Ferdinand. Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existența liceului, determinând mutarea acestuia și apoi desființarea pentru o perioadă de 8 ani. Liceul își redeschide porțile la 1 septembrie 1953, la Câmpulung Moldovenesc, pentru ca mai apoi, vreme de 3 ani, până la terminarea edificiului special construit și amenajat, să funcționeze la Iași. Din 1956 și până în prezent liceul școlarizează elevii interesați de o carieră militară la Câmpulung Moldovenesc. (O. N.)

 

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …