Thursday , September 29 2022

Ilie Gherman, primarul din Slatina, nu poate justifica o avere de 130.000 de lei

Agenția Națională de Integritate a descoperit o avere nejustificată a primarului comunei Slatina Ilie Gherman. Conform ANI, Gherman nu poate justifica suma de 129.521,39 de lei, aproximativ 30.592 de euro

 gherman 1


Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate, în valoare de 129.521,39 de lei, aproximativ 30.592 de euro, între averea dobândită și veniturile realizate în perioada 17 iunie 2008 – 30 decembrie 2012 de către Ilie Gherman, primarul comunei Slatina.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Suceava, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada 17 iunie 2008 – 30 decembrie 2012 de către Ilie Gherman.
Acesta a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Ilie Gherman a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
Averea nejustificată descoperită de ANI nu este singura problemă a primarului de Slatina. In vara anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a primarului Ilie Gherman, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.
Din probele administrate la dosar  a reieșit faptul că Scoala Gimnazială Herla are calitatea de ordonator terțiar de credite, iar primarul comunei Slatina are calitatea de ordonator principal de credite al bugetului local și potrivit dispozițiilor legale are obligația să solicite Trezorerie Muncipiului Fălticeni deschiderea de credite în vederea asigurării de fonduri pentru plata drepturilor salariale ale angajațiilor din cadrul unității de învățământ preuniversitar, precum și pentru cheltuielile materiale necesare desfășurării procesului de învățământ.
In cursul lunii martie 2013, Direcția Generală a Finanțelor Publice Suceava a comunicat Primăriei comunei Slatina, repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pe anul 2013, aprobată de Ministerul Finanțelor Publice, printre acestea regăsindu-se și sumele pentru finanțarea cheltuielilor de personal din învățământ, pentru finanțarea cheltuielilor materiale din învățământ și pentru finanțarea hotărârilor judecătorești din învățământ.
Astfel, Ministerul Finanțelor Publice a repartizat pe trimestrul IV din 2013, pentru Scoala Gimnazială Herla, următoarele sume: 322.800 de lei pentru finanțarea cheltuielilor cu personalul din învățământ, 78.700 de lei pentru finanțarea hotărârilor judecătorești din învățământ și 115.200 de lei pentru finanțarea cheltuielilor materiale din învățământ.
Ulterior, Scoala Gimnazială Herla a înaintat către Primăria comunei Slatina, bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul fiscal 2013 cu repartizarea pe trimestre a sumelor defalcate din TVA, sumele aprobate și repartizate pentru finanțarea cheltuielilor din învățământ fiind virate de Ministerul Finanțelor Publice încă din primul trimestru al anului 2013.
Procurorii au stabilit că inculpatul Ilie Gherman a știut de la începutul lunii septembrie 2013, că din data de 1 septembrie 2013, a fost numit un nou director al Scolii Gimnaziale Herla și întrucât era în conflict personal cu acesta, pentru a se răzbuna, a luat hotărârea infracțională de a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu pe care le are în calitate de ordonator principal de credite, în sensul de a înceta finanțarea unității de învățământ, urmărind blocarea activității acesteia, prin imposibilitatea achitării drepturilor salariale către cadrele didactice și personalul auxiliar.
Concret, s-a reținut faptul că inculpatul Ilie Gherman, în calitate de primar al comunei Slatina și ordonator principal de credite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a refuzat să emită dispoziția bugetară de deschidere de credite pe trimestrul IV al anului 2013 pentru Scoala Gimnazială Herla, blocând astfel finanțarea unității de învățământ preuniversitar de stat care s-a aflat în imposibilitatea de a achita drepturile salariale ale cadrelor didactice și personalului auxiliar, pentru lunile septembrie și octombrie 2013, în valoare totală de 378.319 de lei și de a achiziționa lemne pentru foc în valoare de 66.803 de lei, modalitate prin care a creat o vătămare a intereselor legitime ale unității de învățământ și a produs un prejudiciu în valoare totală de 445.122 de lei. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …