Saturday , January 28 2023

Ieri dimineață au fost cinstiți în centrul Sucevei eroii căzuți la Revoluția din ‘89

Oficialitățile sucevene au optat, anul acesta, pentru „varianta ultra-scurtă” a ceremonialului de pe data de 19 decembrie și au reușit să îl termine în mai puțin de 20 de minute, față de alți ani în care comemorarea eroilor Revoluției se întindea pe aproximativ o oră. Biserica Ortodoxă Română a anunțat timp de trei zile slujbe de pomenire, începând cu data de 20 decembrie, iar pe 22 decembrie, la finalul Liturghiei, toate bisericile au obligația să tragă clopotele pentru martirii din 1989 

Joi, 19 decembrie, a avut loc ­cere­­monia militară cu depunere de co­roa­­ne la Monumentul Eroilor ­Re­vo­luției din Decembrie 1989 (troița de lângă Biserica „Sfânta Înviere” din centrul Sucevei), cu prilejul co­me­morării Zilei Eroilor Revoluției. La eveniment au luat parte prefectul județului Suceava, Alexandru Mol­dovan, președintele Consiliului Jude­țean, Gheorghe Flutur, primarul mu­nicipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarii Lucian Harșovschi și Marian Andronache, vicepreședintele CJ Gheorghe Niță, șefii IPJ, ISU și IJJ, reprezentanți ai partidelor poli­tice, precum și ai asociațiilor vete­ra­ni­lor de război. Evenimentul a de­­­butat cu slujba de comemorare a eroilor Revoluției, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu ÎPS Pimen, momentul fiind urmat de depunerea de co­roa­­ne la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din municipiul Suceava. Ulterior, au fost depuse coroane de flori. Probabil pentru a nu bulversat foarte mult traficul rutier, cum s-a procedat în anii precedenți, ceremonia religioasă și ceremonialul militar – începute la ora 10:00 – au durat foarte puțin, sub 20 de minute față de aproximativ o oră cât era de obicei. Nu e mai puțin adevărat că la ora 11:00 era o ședință a Consiliului Județean și înainte de aceasta trebuie „bifate” ședințele de comisie în care, de regulă, doar se face o trecere în revistă a proiectelor și cum se va vota de către grupurile de consilieri județeni.

De altfel, dacă în alți ani era oprită cu totul circulația pe strada principală, măcar 30 de minute, ieri doar pe o singură bandă de pe sensul de mers spre centrul orașului a fost oprit traficul și dirijat cu ajutorul agenților de la Poliția Locală. După ce și ultimii jandarmi veniți cu arme de foc la ceremonialul militar s-au retras, circulația fost reluată de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

Referitor la ceremonialul religios cu privire la martirii Revoluției de la 1989, Patriarhia Română a comunicat iar mai multe eparhii au retransmis acest mesaj – inclusiv Ar­hie­­piscopia Sucevei și Rădăuților, pe contul de facebook – că în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate ale Patriarhiei Ro­mâne va fi oficiată duminică, 22 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credința și demnitatea po­porului român. De asemenea, în zile­le de 20, 21 și 22 decembrie 2019, la cimitirele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga țară, se vor oficia slujbe de pomenire a celor care și-au jertfit viața în urmă cu 30 de ani pentru li­bertatea poporului român. În ziua de 22 decembrie, după terminarea Sfintei Liturghii, vor fi trase clopotele în toate bisericile și mănăstirile Patriarhiei Române, în semn de respect și de recunoștință față de eroii Revo­luției din decembrie 1989. (D.P.)

 

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …