Sunday , November 28 2021

Ieri a fost inaugurată rețeaua de gaz metan în Burdujeni-sat

Ieri dimineață a fost inaugurată rețeaua de gaze naturale din cartierul Burdujeni-sat. Cu această ocazie, primarul Sucevei, Ion Lungu, a aprins flacăra la aragazele primelor familii din acest cartier care s-au racordat la rețeaua de gaz metan. După ce a aprins personal focul la aragazul unei familii care locuiește într-o casă din spatele primăriei din Burdujeni, primarul Ion Lungu a specificat că investiția în rețeaua de gaz metan pentru Burdujeni-sat este una foarte importantă și a fost una foarte greu de realizat, fiind mai multe chestiuni patrimoniale și juridice de rezolvat. Evenimentul a reprezentat o promisiune îndeplinită a primarului Ion Lungu pentru locuitorii din acea parte a Sucevei.

„A fost o lucrare grea, dar care în cele din urmă s-a rea­lizat. Acest proiect a fost blocat timp de 10 ani de zile”, a declarat Ion Lungu. El a explicat că timp de 10 ani nu s-a putut lucra având în vedere faptul că “legislația ne obliga ca atunci când facem aceste rețele de gaz metan să le predăm la operator. Era în ordine când operatorul era Distrigaz, pentru că era a statului român. Dar așa cum se știe, în zona noastră operatorul este o firmă privată, E.On Gaz. Şi atunci nu aveam baza legală să facem o investiție publică și apoi să o dăm la un operator privat. S-a modificat legea și am putut astfel să aducem gazul metan în Burdujeni sat. Vreau să le mulțumesc parlamentarilor noștri și domnului deputat Ioan Balan, care ne-a ajutat foarte mult. La fel cum ne-a ajutat și cu parcul Şipote”, a spus Ion Lungu, deputatul fiind prezent și el la acest eveniment. La inaugurarea rețelei de gaz metan au fost invitați – de către primarul Ion Lungu – să ia parte și președintele Consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur, precum și viceprimarul Lucian Harșovschi. De altfel, deputatul Ioan Balan a declarat că aducțiunea de gaz metan în cartierul Burdujeni sat reprezintă îndeplinirea unei cerințe a cetățenilor și a unei promisiuni pe care el, primarul Ion Lungu și președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur au făcut-o locuitorilor din această zonă a Sucevei.

Lucrările au constat în realizarea unei conducte care să asigure transportul de gaze naturale din zona fostului IRIC până în apropiere de sediul din Burdujeni al Primăriei Suceava – Ion lungu precizând că E. On Gaz a suportat cheltuielile afeŞrente construcției magistralei din zona fostului IRIC și până în Burdujeni Sat – și apoi, mai departe, o stație de reglare-măsurare și rețelele de distribuție pe mai multe străzi din cartierul Burdujeni-sat. În cursul acestui an lucrările vor continua până ce rețeaua de distribuție va trece prin fața tuturor caselor de pe străzile din Burdujeni-sat incluse în proiectul promovat de primarul Ion Lungu. „Din cele 33 de străzi care au fost aprobate pentru extinderea rețelei de gaz metan, pe 15 străzi există deja aceste rețele. Este o lucrare foarte importantă și grea, făcută în acest an”, a spus Ion Lungu. Prezent în casa unei familii de pe strada Pictor Panaiteanu care s-a racordat la rețeaua de gaz, Ion Lungu a precizat că după finalizarea lucrărilor va fi asfaltată strada, lucrările urmând să înceapă în primăvară. „Urmează ca această stradă să fie mo­dernizată. și mă bucur că cetățenii de aici au înțeles, din discuțiile pe care le-am avut cu dumnealor, că sunt niște etape ale modernizării. În primul rând a fost vorba de apă și canalizare, apoi de rețeaua de gaze naturale, iar în primăvară vom asfalta această stradă importantă”, a precizat Ion Lungu.

 

Investiția din Burdujeni-sat a fost realizată de municipalitatea suceveană care a organizat în acest sens o licitație atribuită firmei Test Prima. Contractul a fost semnat pe 10 octombrie 2018 iar termenul de realizare a lucrărilor era de 36 de luni. În total sunt 33 de străzi pe care se extinde rețeaua de gaz metan, pe o distanță totală de 28,5 km, la un număr de 1300 de case. Valoarea estimată a lucrărilor scoase la licitație a fost de 3,9 milioane de lei, valoarea ofertată de Test Prima fiind de 3,711 milioane de lei, respectiv 94,2% din valoarea estimată inițial. Anul viitor, vor continua lucrările pe cartierul Tinereții, adică zona de case de la ieșirea din Burdujeni spre Botoșani, pe dealul Mănăstirii. În data de 7 noiembrie 2018 au demarat lucrările, prima stradă din Burdujeni-sat fiind Lev Tolstoi. Din cauza vremii nefavorabile, lucrăriel nu au putut continua multă vreme și au fost reluate pe la jumătatea lunii aprilie 2019. În două luni, rețeaua de gaz metan ajunsese pe cinci străzi din respectivul cartier – Lev Tolstoi, Pietrăriei, Tiberiu Popea, Vasile Pârvan și Pictor Panaiteanu. Totuși, în iulie 2019, s-a estimat că, deoarece erau necesare foarte multe avize, probe de presiune șamd, cel mai devreme în primăvara anului 2020 puteau fi racordate la rețeaua de gaz metan primele străzi. Probabil și în contextul pandemiei ritmul lucrărilor nu a fost din cele mai susținute – în mai 20202 abia 9 din cei peste 28 kilometri de rețea de gaz erau finalizați – și abia în septembrie s-a reușit a se da drumul la gazul metan pe 15 străzi din cele 33 incluse în proiect – ca de exemplu străzile Căprioarei, Victor Babeș, Dobrilă Eugen, Molidului, Făgetului, Plevnei (de pe aceasta continuă rețeaua de gaz metan pe 13 străzi). O excepție a fost în cazul conductei magistrale de la IRIC spre Primăria din Burdujeni unde s-a lucrat în ritm mai alert tocmai în primăvara acestui an. Precizăm că străzile căpitan Grigore Andrei și Vasile Pârvan au legătură și cu proiectul cu finanțare europeană privind sistemul de transport ecologic cu autobuze electrice. „Până în toamnă, vom racorda la rețeaua de gaz metan și Autobaza electrică de pe strada Căpitan Grigore Andrei, dar și Şcoala Generală nr.6”, a declarat, în iunie, primarul Ion Lungu. În iulie și august, primarul a adresat două apeluri cetățenilor din Burdujeni-sat să vină să facă formalitățile pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale care, între timp, ajunsese în dreptul tot mai multor case.

secretarasite

Președintele Consiliului Județean Suceava l-a felicitat pe primarul Ion Lungu pentru finalizarea acestei investiții – despre care edilul anunțase, la Moara, odată cu vizita premierului Ludovic Orban, că va fi inaugurată în septembrie – și, de asemenea, Gheorghe Flutur i-a îndemnat și pe alți primari să îi urmeze exemplu. „E un îndemn pentru ceilalți primari să facă ce face și primarul Ion Lungu. Acum este termenul de depunere a documentațiilor pentru gaz metan pe bani europeni și avem aproape 40 de primării care au studiile finalizate. E destul de complicată fișa care trebuie depusă la Transgaz, dar îndemnul meu către primari este să se grăbească. și îmi doresc să fie cât mai multe primării care să aibă racordare la gaz metan anul următor, pentru că există această oportunitate, un miliard de euro bani europeni”, a spus Gheorghe Flutur.
secretarasite
In ce-l privește pe deputatul Ioan Balan, el a spus că libe­ralii nu vor să fie ipocriți și să se facă a nu cunoaște că este campanie electorală, dar a reamintit că în 2008, când a candidat atunci pe colegiul uninominal care includea și cartierul Burdujeni-sat, mergea din casă în casă alături de candidatul de atunci ala președinția Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, și primarul Ion Lungu și, invariabil, la fiecare poartă li se cerea să facă ceva și să îi ajute cu gazul metan, pe lângă alte probleme pe care le aveau. „Deci lucrul acesta se întâmpla în campanie. Am făcut și atunci o promisiune, și în 2012 și în 2016 și așa cum spunea Ion Lungu, cadrul legislativ nu ne-a permis. Bani s-au alocat, chiar au fost blocați o perioadă lungă de timp pentru acest proiect, dar din păcate cadrul legislativ nu a permis. Dar astăzi suntem în fața unui fapt împlinit, a unei cerinței a cetățenilor, a unei promisiuni din partea noastră și a unei rezolvări. Vreau să mulțumesc în mod special colegilor mei, președintelui Gheorghe Flutur, primarului Ion Lungu, pentru că ei au fost cei care au generat soluția pentru rezolvarea acestei probleme. Şi dacă suntem aici în Burdujeni sat, gazul metan nu era singura problemă. Erau drumurile încă pietruite, era apă și canalizarea sau electricitatea. Şi trebuie să recunoaștem că în mare parte lucrurile acestea s-au rezolvat”, a spus Ioan Balan. (D.P.)

Vezi si

Astăzi, manifestări dedicate Zilei Bucovinei și aprinderea luminilor în Bradul de Crăciun din centrul Sucevei

După ce vineri  a fost deschis Târgul de Crăciun și, la Muzeul de Istorie, a …