Wednesday , May 8 2024

Guvernul nu a alocat un leu pentru refacerea podului de la Milișăuți, dar prefectul Adomnicăi susține că lucrările de consolidare vor începe săptămâna viitoare

Costurile se pot ridica la 4-5 milioane de lei, iar lucrările ar trebui să dureze 90-120 de zile, conform directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Ovidiu Laicu POD 3

Săptămâna viitoare vor începe lucrările de consolidare a podului de la Milișăuți. Prefectul Mirela Adomnicăi a explicat că, din cauza faptului că în unele zone din țară nu au fost finalizate toate documentațiile necesare pentru ca Guvernul să aloce fonduri necesare refacerii infrastructurii afectate de calamități, nici lucrările necesare la podul de la Milișăuți nu au putut fi incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern la ședința de joi, 5 iulie. Totuși, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că stadiul documentației necesare este destul de avansat și că este posibil ca în prima parte a săptă­mânii 9 – 15 iulie să fie dat ordinul de începere a lucrărilor. Reamintim că la în­ce­putul săptămânii, prefectul declara că „discuții se poartă și pe varianta construirii unui nou pod. Sunt specialiști ai DRDP Iași care analizează această solu­ție. Nu mă pot pronunța în locul dumnea­lor. Indiferent ce variantă va fi con­­si­derată optimă, se va merge pe procedură de urgență, adică încredințarea directă a lucrării”, ne-a declarat prefectul Mirela Adomnicăi. În partea a doua a săptămânii, ideea construirii unui nou pod pierdea teren destul de mult, fapt confirmat atât de prefectul de Suceava, cât și de directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, Ovidiu Laicu.

Potrivit celor spuse de cei doi oficiali, pe zona Moldovei ar fi necesare fonduri de circa 23 de milioane de lei pentru refacerea unui număr de 28 de poduri de pe arterele rutiere naționale, printre cele mai costisitoare lucrări fiind pentru podul de la Milișăuți. Prefectul de Suceava a evitat să avanseze o sumă, însă directorul DRDP Iași a precizat că, în funcție de soluția fina­lă care va fi agreată, se va putea ajunge chiar la o sumă între patru și cinci milioane de lei pentru refacerea podului respectiv.

Directorul Ovidiu Laicu a precizat că sunt în discuție trei variante: prima ține de consolidarea ca atare a pilelor podului care au fost afectate de inundații, a doua se referă la înlocuirea tablierului din zona afectată – pe un model similar cu podul de la Dornești -, iar a treia se referă la o culee înfundată. Față de aceasta din urmă, Ovidiu Laicu și-a manifestat niște rezerve vizavi de posibilitatea obținerii avizului de la Apele Române.

Din punctul de vedere al directorului DRDP Iași, cel mai probabil se va opta pentru consolidarea podului. Practic, unul dintre puținele aspecte care mai era de soluționat ar fi legat – după cum a precizat Ovidiu Laicu – de desemnarea firmei care va executa lucrarea. „Dacă avem luni sau marți un constructor cu care încheiem contract, putem să dăm marți sau miercuri, cel târziu, ordin de începere a lucrărilor”, a declarat Ovidiu Laicu, adăugând că în privința soluției temporare de traversare a râului pe un pod din tuburi, cel mai probabil va fi amenajat un așa-numit „pod tehnologic” necesar organizării de șantier. Lucrările de consolidare a podului de la Milișăuți vor trebui efectuate în 90 – 120 de zile.

Directorul DRDP Iași și-a exprimat speranța că Guvernul va aloca, probabil la ședința de săptămâna viitoare, cele 23 de milioane de lei de la Fondul de Solidaritate pentru că, în caz contrar, lucrările vor trebui achitate din bugetul de investiții al DRDP, iar asta va avea un impact, mai târziu, cu privire la volumul lucrărilor de asfaltări pe drumurile naționale.

Pe de altă parte, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că a purtat discuții cu primarul orașului Milișăuți legate de nece­­sitatea asfaltării, într-o lună, a drumului comunal spre Tibeni. Potrivit celor spuse de Mirela Adomnicăi, Primăria a demarat o procedură de achiziție publică referitoare la drumul comunal respectiv, câștigătorul urmând a fi stabilit în circa două săptămâni, motiv pentru care nu pot fi demarate mai devreme lucrări de asfaltare. (D.P.)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …

One comment

  1. asta-i Romania de pe urma la cei care ne conduc, rusine sa va fie,o sa vine cei din strainatate si o sa fie nevoie sa ocoleasca 40 minute pe un drum de piatra ce impresie buna o sa aiba fiecare dintre ei despre corupti care ne conduc… RUSINE !!