Wednesday , November 30 2022

GAITAN M93 a intrat în insolvenţă, la cererea patronilor

gaitan

Firma specializată în comerţ cu materiale de construcţii şi îngrăşăminte chimice a acumulat datorii de peste 144 de miliarde de lei vechi u administrator judiciar a fost numit practicianul în insolvenţă ACCER IPURL Suceava

Zilele trecute, Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a admis cererea de deschidere a procedurii insolvenţei pentru SC GAITAN M93 Prodcom SRL Suceava. Datoriile firmei ajunseseră la o sumă de peste 144 de miliarde de lei vechi, iar administratorul societăţii, Constantin Găitan, a decis că nu mai poate continua, cerând în nume propriu insolvenţa.
Societatea care are ca asociaţi pe Constantin şi Constanţa Găitan, s-a înfiinţat în 1993, având ca obiect principal de activitate comerţul cu materiale de construcţii şi în secundar comercializarea îngrăşămintelor chimice, reuşind să dezvolte trei puncte de lucru, la Scheia, Moara şi Bilca, cu un capital social de 1.200.000 de lei. Conform cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, până în anul 2010, societatea a avut o creştere constantă a cifrei de afaceri, a profitului, a numărului de angajaţi şi a activelor. Din acel an, pe fondul crizei economice, firma a început să înregistreze scăderi a cifrei de afaceri. “Pentru a putea desfăşura în bune condiţii activitatea şi pentru păstrarea locurilor de muncă, pentru a putea plăti în continuare creditele angajate în anii anteriori, societatea a încercat să dezvolte comerţul cu îngrăşăminte chimice. Din 2011, eforturile noastre au făcut ca cifra de afaceri să îşi reia creşterea. Numai că din această afacere – comercializarea de îngrăşăminte, care necesită spaţii de depozitare mult mai mari, parc auto mai mare precum şi surse importante de bani pentru stocuri şi pentru acordarea de termene de plată mari pentru clienţii noştri care sunt în principal fermieri se obţin venituri doar în anumite perioade din an. S-a ajuns la încasarea cu întârziere a facturilor datorită problemelor financiare ale clienţilor sau datorită termenelor de plată mult mai mari solicitate de fermieri – 6 sau 7 luni” a explicat administratorul Constantin Găitan în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei. El a arătat că în acest fel, nu se dispune de cash-ul necesar achitării datoriilor curente şi restante, acestea însemnând 6,6 milioane de lei datorii către furnizori, 6,8 milioane de lei credite bancare pe termen scurt, 740 mii de lei credite bancare pe termen lung, 169 mii lei datorii la bugetul consolidat al statului, drepturi salariale de peste 50 de mii de lei. In total valoarea datoriilor atinge 14.402.426 lei (144 miliarde de lei vechi).
Administratorul societăţii consideră că firma, în baza unui program de restructurare ar putea să rămână pe piaţă, mai ales că, estimativ, patrimoniul total al SC GAITAN M93 Prodcom SRL Scheia ar fi de 15,8 milioane de lei (158 miliarde de lei vechi), reprezentând active – 10,2 milioane, stocuri – 3 milioane, creanţe de încasat 2,2 milioane, debite furnizori – 317 mii lei.
Tribunalul Suceava a acceptat solicitarea firmei, dispunând deschiderea procedurii generale de insolvenţă luând în calcul şi măsurile de reorganizare propuse, respectiv externalizarea de servicii, valorificarea de active care nu sunt indispensabile societăţii, reeşalonarea datoriilor, cooptarea de parteneri prin asociere în participaţiune sau capitalizare, pentru diminuarea datoriilor restante şi relansarea activităţii. In calitate de administrator judiciar provizoriu a fost desemnat practicianul în insolvenţă, ACCER IPURL Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …