Friday , February 3 2023

Frica de pesta porcină a umplut de polițiști târgurile de animale din județ

Polițiștii suceveni au făcut controale în mai multe târguri de animale din județ și au aplicat mai multe sancțiuniPorci, targ, controale

Polițiștii informează că începând cu data de 11 iulie 2018, având în vedere focarele de pestă porcină identificate în zona de sud-est a țării și riscul evoluției agresive a pestei porcine africane în țara noastră, la nivel național a fost suspendată pe perioadă nedeterminată activitatea de comercializare a animalelor în târguri.

La nivelul județului Suceava există 10 târguri autorizate, polițiștii și specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Suceava desfășurând în perioada 28 – 29 iulie 2018 ample acțiuni de control pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale.

În subsidiar, polițiștii au urmărit și legalitatea actelor de comerț, menținerea ordinii și liniștii publice și respectarea legislației rutiere inclusiv în ceea ce privește transportul de marfă în zona târgurilor și piețelor.

Astfel, zilnic, în această perioadă, între orele 05.00 – 09.00, polițiștii din cadrul IPJ Suceava și subunităților, cu sprijin din cadrul DSVSA Suceava au organizat și executat acțiuni pe raza județului Suceava, fiind verificate 24 de unități economice care își desfășoară activitatea în cadrul târgurilor sau în zona acestora.

Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.030 de lei, din care: trei sancțiuni contravenționale la HG 984/2005; patru sancțiuni contravenționale la Lg 12/1990 rep., două sancțiuni contravenționale la Lg. 145/2014; șase sancțiuni contravenționale la OUG 195/2002 rep.

Totodată, polițiștii împreună cu specialiștii DSVSA Suceava au acționat în data de 28 iulie 2018 în târgul organizat în orașul Vicovu de Sus, fiind efectuate controale în trafic și aplicate două amenzi a câte 720 de lei fiecare pentru transport animale fără documente de proveniență și/sau neidentificate.

Au fost făcute și controale în incinta pieței, fiind confiscate 41,8 kilograme de produse alimentare (preparate carne/conserve/lactate) și aplicate patru amenzi în valoare de 2.800 de lei.

Ulterior, la data de 29 iulie 2018, polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava s-au deplasat în târgul din localitatea Verești, fiind date trei amenzi a câte 600 de lei fiecare pentru transport animale fără documente de proveniență.

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare având în vedere pericolul crescut reprezentat de această boală gravă pentru regnul animal. Polițiștii și specialiștii DSVSA Suceava solicită cetățenilor să anunțe de îndată la medicul veterinar eventualele cazuri de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora, în vederea examinării și recoltării probelor de laborator.

De asemenea, informăm cetățenii că este interzisă comercializarea animalelor, inclisiv a porcilor în târgurile de animale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând riscul de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă un impact social puternic din punct de vedere economic. (D.Z.)

 

Vezi si

O femeie a murit în urma unui grav accident petrecut la ieșirea din Câmpulung spre Pojorâta

Autoturismul condus de o femeie de aproximativ 55 de ani a fost lovit puternic de …