Saturday , April 27 2024

FOTO, VIDEO: Poluare pe Bistrița, de la mina Isipoaia. Depășiri pentru fier, zinc, cupru. Comitete pentru situaţii de urgenţă la Suceava și la Ministerul Mediului  

În cursul serii de sâmbătă, 13 mai a.c., lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava au observat că râul Bistrița, pe raza orașului Broșteni, în zona localității Holda, prezenta o culoare cărămizie, specifică poluării cu ape de mină, iar unda de poluare se deplasa spre județul Neamț. În urma verificărilor preliminare, s-a constatat că sursa de poluare cu apă de coloratură cărămizie este fosta platformă minieră Isipoaia, aflată sub administrarea SC Conversmin SA București.

Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului ecologic și pentru determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care a monitorizat zona și a prelevat probe pentru laborator. Concomitent, au fost informați asupra acestui aspect și primarii localităților Broșteni și Crucea, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență.

De asemenea, Alexandru Moldovan, prefectul județului Suceava, a ținut legătura telefonic cu omologul său din județul Neamț, Adrian Niță, pentru un contact permanent în ceea ce privește coordonarea unitară și pentru informarea cu celeritate asupra riscului generat de această poluare și a măsurilor întreprinse.

Probele prelevate sâmbătă seara de către SGA au validat poluarea la analiza fizico-chimică de laborator, însă măsurătorile efectuate duminică dimineață au indicat că poluarea este în scădere. Această situație a fost posibilă ca urmare a debitului mare înregistrat pe râul Bistrița, care a dus la o diluție mai rapidă și la o scădere a valorilor ridicate generate de poluare.

La solicitarea prefectului Alexandru Moldovan, duminică, la ora 12:00, a fost convocată o ședință extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, la care au mai participat inspectorul șef al ISU – colonel Costică Ghiață, directorul SGA – Daniel Drăgoi, subprefectul Florin Sinescu, reprezentanți ai altor structuri MAI, ai Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului. În cadrul acestei ședințe extraordinare, care s-a desfășurat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, s-a adoptat o hotărâre a CJSU Suceava, prin care s-au dispus măsuri specifice gestionării acestei situații.

De asemenea, luni, 15 mai a.c., la ora 9:00, la Instituția Prefectului, va avea loc o ședință tehnică, la care vor fi prezenți reprezentanții SC Conversmin SA, împreună cu cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Gărzii de Mediu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru a identifica soluțiile și măsurile de întreprins pentru restabilirea stării de normalitate.

Duminică după-amiaza, o echipă formată din membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a deplasat în teren pentru monitorizare și pentru o nouă măsurătoare a indicatorilor fizico-chimici, prin care se vor verifica din nou parametrii calității apei.

Totodată, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistrița, poluare provenită de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere pe platforma minieră Isipoaia.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Reprezentanții SGA Suceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, transmite Ministerul Mediului.

Experții ANAR au informat că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătății populației, iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentrația de fier crescută determină aspectul roșiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț au fost informate toate folosințele de apă din aval și s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Unda de poluare este în diminuare și propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a dispus monitorizarea continuă a situației produsă pe râul Bistrița, până la încetarea fenomenului. (O.S.)

 

Vezi si

Suceveanca Lăcrimioara Perijoc, argint la Campionatele Europene de box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc a pierdut, sâmbătă, meciul disputat cu reprezentanta Serbiei, Sara Cirkovic, în …