Tuesday , May 21 2024

FOTO, VIDEO – Peste 10 mii de suceveni au participat la concertele de sâmbătă din centrul Sucevei

 Cum poți să strângi peste 10 mii de oameni în centrul orașului, deși vremea era, dacă nu geroasă, atunci cel puțin friguroasă?! Din câte se pare, autoritățile sucevene au găsit soluția: inviți să concerteze artiști cu „priză” pentru segmente de public diferite. Nu știm precis cum ar fi în alte orașe, dar la Suceava a fost strategia câștigătoare. Peste trei ore au concertat artiști cu profiluri diferite și, prin urmare, publicul s-a perindat prin centrul orașului în funcție de preferințe. De fapt, manifestările de sâmbătă, cu ocazia a 635 de ani de atestare documentară a Sucevei se prefigurau de la bun început – odată cu recitalul Alexandrei Cuza – a fi un eveniment de succes!

Artista suceveancă Alexandra Cuza a fost cea care a deschis concertul de sâmbătă, 11 februarie, în centrul Sucevei. Scena mare, sonorizare destul de bună, ecrane mari pe care publicul putea să observe mai bine evoluția artistului au fost ingredientele de care toți concurenții au beneficiat. Din plin. Cu ceva timp înainte chiar de ora 19:00, Alexandra Cuza a urcat pe scenă iar recitalul ei bogat, cu piese din repertoriul internațional, a adunat câteva mii de oameni.

Nu e mai puțin adevărat că aproape toți cei veniți la concertul Alexandrei Cuza au rămas și la următorul artist: Iuliana Beregoi. Cu toți au răbdat frigul – ba chiar și alții au ajuns în centrul Sucevei – pentru a participa la concertul tinerei artiste Iuliana Beregoi.

Mulți au venit înainte de ora 19.00, chiar dacă recitalul tinerei artiste a început în jurul orei 19:30. Cei mai îndârjiți fani au fost copiii și adolescenții, melodiile Iulianei Beregoi având o mare priză la publicul de acest gen. După recitalul Alexandrei Cuza, copiii au așteptat vreo zece minute să vină “idolul” lor preferat. I-au scandat numele întruna, ba chiar și o parte dintre părinții care își însoțeau copiii au făcut la fel. Iar așteptarea nu le-a fost înșelată.

Cu toate că unii cârcotași au considerat că a fost o așteptare poate un pic prea lungă. Dar nu le-a fost înșelată. Atmosfera incendiară a fost peste așteptări. Niciodată la Suceava – cel puțin în ultimii 10-15 ani – nu s-a întâmplat ca artistul care concerta pe scenă în aer liber să fie asaltat la propriu de fani „fără număr”. Se mai întâmplau cazuri când erau unul sau doi trei fani mai înrăiți care să ajungă prea aproape de artist și să nu ia în considerare niciun fel de regulă.

Dar sâmbătă, 11 februarie, zeci de copii au trecut la propriu printre gratiile de la gardurile Poliției Locale sau pe lângă garduri ca să ajungă la scenă. Ca de obicei în astfel de cazuri, la început a fost mai greu. În câteva minute, numărul lor a depășit o sută și toți s-au apropiat de scenă încât aproape că puteau să urce alături de Iuliana Beregoi, care a interacționat însă extraordinar cu publicul.

Ba chiar a și invitat o fată, pe nume Eva, pe scenă să cânte alături de ea, iar ceilalți copii parcă și-ar fi dorit mai mult să se apropie sau chiar să urce și ei pe scenă. Câțiva mai norocoși veniseră cu părinți sau frați mai mari și se urcaseră în spatele lor. Iar recitalul Iulianei Beregoi abia dacă era la jumătate.

De cealaltă parte a gardurilor – care fuseseră ocolite sau sărite de copii, nu însă dărâmate huliganic – numărul celor care veneau în centrul Sucevei la concert părea a fi în creștere. Pe principiul „încet, dar sigur”. De cealaltă parte, situația devenea critică din perspectiva celor care trebuie să asigure măsurile de siguranță la acest gen de evenimente. Mai ales că se anunțau copii care s-au rătăcit de părinți avântându-se prea în fața scenei. Un reprezentant al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Suceava – col. Dinu Andronache – a mers până la scenă împreună cu viceprimarul Lucian Harșovschi, însă numai acesta din urmă a urcat și a luat cuvântul pe scenă, rugându-o pe Iuliana Beregoi să oprească un pic recitalul și el a cerut copiilor să se retragă după gardurile metalice, motivând că este un pericol și din cauza cablurilor electrice. A fost nevoie de cel puțin cinci minute până să fie convinși toți copiii și adolescenții să plece dincolo de gardurile Poliției Locale. Câteva emoții au fost și cu două fetițe – Ștefania și Daria – care s-au rătăcit de părinți, însă nu pentru mult timp, din fericire găsindu-și părinții, mai întâi Daria și apoi Ștefania. Desigur, ca să poată fi convinși mai ușor, copiiilor și adolescenților li s-a promis că Iuliana Beregoi va ține sesiunea de autografe și fotografii după recital, în spatele scenei. Concertul a fost reluat și publicul a interacționat foarte bine, inclusiv la cunoscuta mișcare cu telefoanele mobile cu lumina pornită pentru un efect vizual cât mai frumos.

Devenea tot mai clar: un succes deplin. Primarul Ion Lungu venise și el de data aceasta ca să asiste la concert, spre deosebire de Revelion, când nu a putut participa. Din scurta declarație pe care a dat-o, menționăm că edilul a dorit un astfel de eveniment pentru că el consideră importantă sărbătorirea măcar din cinci în cinci ani a datei la care a fost atestată documentar Suceava pentru prima dată. Asta mai ales pentru că a fost o perioadă dificilă în anii trecuți, când astfel de concerte nu se puteau face din cauza pandemiei, iar acum, chiar dacă nu este ușoară situația din cauza tensiunilor de dincolo de graniță, Ion Lungu crede că astfel de concerte sunt binevenite. Ba mai mult, primarul a și menționat – alături de urarea clasică de „La mulți ani, suceveni!” – că speră ca aniversarea a 636 de ani să ne găsească pe toți sănătoși.

Afirmațiile au fost făcute între recitalul Iulianei Beregoi și cel al lui Horia Brenciu și al orchestrei sale, primarul fiind de față când acesta din urmă și-a făcut intrarea pe scenă.

Deja era de remarcat faptul că și segmentul de public mai activ, în primele rânduri, era cu totul altul. Copiii plecaseră – alături de părinți, desigur, după cum și o parte dintre adolescenți – iar în locul lor veniseră tineri și persoane de peste 30-35 de ani care nu prea făceau parte din publicul Iulianei Beregoi. Din nou, atmosfera incendiară întreținută de Horia Brenciu în binecunoscutul său stil energic a fost pe placul publicului sucevean.

A urmat apoi Carla’s Dreams, cu o evoluție incredibil de apreciată. Publicul format preponderent din adolescenți și studenți în bună măsură, dar și tineri până în 30-35 de ani a fost în delir la unele melodii. Deși frigul parcă se întețise un pic pe la ora 21:00 față de ora 19:00, în centrul Sucevei nimeni nu părea să țină cont de asta.

Liceeni și studenți cântau melodii ale formației Carla’s Dreams cu o plăcere care se citea în ochii lor când priveau la scena unde evoluau artiștii preferați. Greu ar fi crezut cineva că succesul Iulianei Beregoi putea fi reiterat în aceeași seară de altă formație, dar judecând după interacțiunea cu publicul și după numărul mare de fani care așteptau în spate sau în laterala scenei pentru o fotografie sau un autograf, se pare că a fost posibil.

Cu precizarea că, totuși, la Carla’s Dreams, deși s-au mai apropiat unii tineri de scenă, situația nu a fost scăpată de sub control. La finalul recitalului, simțind destul clar succesul evenimentului, solistul de la Carla’s Dreams a mulțumit onest, la scenă deschisă, că este recunoscător atât fanilor, cât și organizatorilor – făcând o referire generală la administrația locală – și a menționat printre altele că aprecierile sale vin de la o persoană care de cinci ani nu a mai concertat la Suceava.

După aplauzele binemeritate de cei de la Carla’s Dreams, a urcat pe scenă – pentru numărătoarea inversă la focul de artificii – viceprimarul Lucian Harșovschi. Din câte se pare, deși nu a lipsit de la concert, Ion Lungu a optat pentru aceeași variantă ca la Revelion: numărătoarea inversă la focul de artificii să fie făcută de viceprimarul Lucian Harșovschi. În aceeași notă energică, așa cum a fost de Revelion, viceprimarul a numărat pe scenă, alături de miile de suceveni de pe esplanadă, secundele care au mai rămas până la focul de artificii. Nu înainte de a anunța că duminică vor concerta Alter Ego și sora Iulianei Beregoi, Ana.

În ce privește focurile de artificii, se poate spune că într-adevăr a meritat efortul celor care au rămas să asiste pentru câteva minute și la acest spectacol pirotehnic. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Flutur: ”Sadova, cu primarul Constantinescu stâlp liberal al zonei de munte, poate fi considerată un adevărat bibelou turistic”

Luni după-amiază, după ce a coborât de pe muntele Bodea de la plantat, Gheorghe Flutur, …