Monday , April 29 2024

FOTO. A avut loc recepția lucrărilor de restaurare a ”Cazinoului Băilor” din Vatra Dornei

Au fost realizate consolidarea și protecția clădirii, restaurarea acesteia și amenajarea spațiilor interioare existente, în ideea asigurării unor funcțiuni modernizate sau noi. Monumentul este unic la nivel regional și național, drept urmare au fost depuse eforturi constante și susținute în vederea redării frumuseții de odinioară. Inaugurarea oficială a clădirii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va avea loc pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, când complexul va fi sfințit de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților anunță că cea mai amplă lucrare de reabilitare a clădirii Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, monument construit la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost recepționată miercuri, 15 noiembrie a.c. Comisia lucrărilor de recepție a fost formată din reprezentanți ai Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, ing. Ciprian Muscă (președinte al comisiei) și pr. Viorel Ilișoi, delegați ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Mihaela Bogleș și pr. Ștefan Mihalcea, dar și reprezentanți ai Direcției Județene de Cultură Suceava, ai Inspectoratului Județean de Construcții și ai Inspectoratului Județean de Urgență Suceava. Au mai fost prezenți specialiști în construcții și instalații, membri ai echipei de proiect, precum și delegați ai firmei de construcții care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a monumentului.

Au fost vizitate încăperile parterului, sala mare, prevăzută cu o scenă și balcon pe latura opusă (loc în care aveau loc spectacole, festivități, proiecții de film ș.a.), saloanele, încăperile anexe de la mezanin, dar și demisolul, care presupune funcționalități generale (spații tehnice și de depozitare).

Astfel, a fost finalizat un complex proces de consolidare și restaurare desfășurat în ultimii ani, prin care a fost readusă în lumină arhitectura deosebită a edificiului considerat timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina. Monumentul este unic la nivel regional și național, drept urmare au fost depuse eforturi constante și susținute în vederea redării frumuseții de odinioară.

Aflată în prezent în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea, prin compoziția spațială clasică, cât și prin decorațiunile specifice sfârșitului secolului al XIX-lea, a impus implementarea cu precădere a unui program de tip muzeal, beneficiind de un amplu proiect de arhitectură. S-au realizat consolidarea și protecția clădirii, restaurarea acesteia și amenajarea spațiilor interioare existente, în ideea asigurării unor funcțiuni modernizate sau noi. ”Reabilitarea monumentului istoric și schimbarea destinației inițiale într-un centru muzeal și cultural de excepție au fost doar două dintre obiectivele proiectului prin care s-a urmărit creșterea interesului pentru patrimoniul istoric și cultural din stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei, prin promovarea resurselor și tradițiilor locale, în ideea valorificării superioare a potențialului turistic”, a transmis Arhiepiscopia.

Inginer Ciprian Muscă, responsabil financiar și consilier în cadrul Sectorului Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care s-a ocupat de acest proiect, a subliniat faptul că toate intervențiile noi au fost realizate în spiritul monumentului, subordonate regulilor de restaurare, respectiv cu finisaje, tehnologii și materiale apropiate de cele originale care și-au dovedit, în timp, durabilitatea. Nu au fost excluse mijloacele moderne pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare. O importanță deosebită a fost acordată iluminatului arhitectural al clădirii pentru o bună punere în valoare a acesteia.

Inaugurarea oficială a clădirii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va avea loc pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, când complexul va fi sfințit de către cei doi ierarhi ai eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. (O. N.)

Vezi si

România a cucerit aurul la 8+1 feminin la Europenele de canotaj din Ungaria

România a cucerit medaliile de aur la feminin în proba regină a canotajului, 8+1, duminică, …

One comment

  1. Este inevitabil să ajungi in Vatra Dornei, sa vezi stațiunea și să nu vezi lucrările făcute dar, dacă proiectanții ar fi fost cu adevărat înțelegeți, pe trotuarul din față, cu suficientă lățime, puteau inscripționa cu “biscuiții de oavaj” numele cladirik “Cazinoul Vatra Dornei”, o lucrare pe care ar fi admirat- o fiarte mulți. Nu realizezi in fiecare zi asemenea lucrări dar, când le proiectezi și realizezi, o faci sa fie de “excepție”