Tuesday , May 14 2024

Fostul director de la MES cere din închisoare recurs în casație

Inalta Curte de Casație și Justiție va hotărî azi dacă groparul IMUS-ului, Dumitru Duduman, condamnat la șase ani de închisoare, poate ieși din pușcărie

mes

Dumitru Duduman, fostul director al SC MES SA Suceava (fostul IMUS), aflat acum în penitenciar, a depus recurs în casație la Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), astăzi fiind programat termenul de judecată în acest dosar. Conform noului Cod Penal, dacă dosarul a fost înregistrat cu număr nou la Curtea Supremă, înseamnă că a fost admis în principiu. Astăzi ICCJ va avea pe rol recursul în casație al lui Dumitru Duduman în dosarul 3299/1/2016 în care acesta a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție, Serviciul Teritorial Suceava al DNA fiind intimat, alături de AJF Suceava și SIF Moldova. Dosarul de recurs în casație a fost depus din penitenciar de Dumitru Duduman, în prima decadă a lunii octombrie a acestui an. Dumitru Duduman și executorul jude­cătoresc sucevean Cezar Tugui au fost condamnați definitiv și trimiși în penitenciar la începutul verii acestui an, pentru mai multe infracțiuni de corupție.
Fiul său, Andrei Duduman, și mai mulți angajați ai defunctei SC MES SA au fost de asemenea condamnați la ani grei de închisoare, dar cu suspendarea pedep­selor. Conform deciziei finale pronunțate de Inalta Curte de Casație și Justiție, s-a dispus ca Cezar Tugui să execute o pe­deap­să de 5 ani de închisoare. Dumitru Du­duman, fost director al SC MES SA, a fost obligat de instanța supremă să petreacă 6 ani după gratii. Băiatul acestuia, Andrei Duduman, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare. Liliana Vasilisa Daneliuc, fostă contabilă șefă la MES, a primit de asemenea o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, iar un alt fost angajat al SC MES SA, Liviu Selaru, a primit tot 3 ani de închisoare cu suspendare. Am arătat cu un alt prilej că aceste condamnări au venit ca un fel de gură de oxigen pentru cei mai mulți dintre inculpații din lotul Tugui – Duduman, pentru că la prima instanță condamnările totale însumau 84 de ani cu executare. Noile prevederi din legislația penală au permis judecătorilor să dea pedepse cu executare doar principalilor inculpați – Dumitru Duduman și Cezar Tugui -, ceilalți fiind condamnați la pedepse importante ca număr de ani de închisoare, dar cu suspendare.
Evaziune fiscală, abuz în serviciu, spălare de bani, constituire de grup infracțional organizat, tot tacâmul pentru o rețea infracțională clasică în domeniul economic
In luna decembrie a anului 2010, Serviciul Teritorial Suceava al DNA a dispus trimiterea în judecată la Curtea de Apel Suceava a fostului executor jude­cătoresc Cezar Tugui, Dumitru Duduman, directorul de la SC MES SA, a fiului său, Andrei Duduman, a Lilianei Daneliuc, precum și a lui Liviu Selaru, pentru infracțiuni de evaziune fiscală, abuz în serviciu, spălare de bani, constituire de grup infracțional organizat și complicitate la aceste infracțiuni. Cezar Tugui a fost acuzat de procurorii DNA că în calitate de executor judecătoresc, în data de 17 aprilie 2008, 20 mai 2008 și 3 iunie 2008, în urma unor licitații a înstrăinat mai multe bunuri imobile – opt curți clădiri în suprafață de peste 14.000 de metri pătrați și patru terenuri în supra­față de 9.800 de metri pătrați, evaluate de Fisc la suma de 1.569.000 de lei, care se aflau în proprietatea SC MES SA Sucea­va. El a întocmit un act de adjudecare a bunurilor imobile și a redactat facturi fiscale de vânzare la licitație către SC MWM SRL Suceava și SC ADY LOGISTICS SRL în scopul sustragerii de către firma MES SA de la îndeplinirea obligațiilor fiscale în cuantum de 6,48 milioane de lei noi, echivalentul a 1,76 milioane de euro la cursul oficial de la data de 27 mai 2008, când au fost definitivate licitațiile.
De reținut că bunurile erau sechestrate încă din data de 7 noiembrie 2007 de către Administrația Finanțelor Publice Suceava prin executor fiscal. Cezar Tugui a mai fost trimis în judecată și pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că în calitate de executor judecătoresc, investit să efectueze un serviciu de interes public, cu știință, nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege și a organizat licitații pentru vânzarea bunurilor SC MES SA fără a avea acest drept, având obligația de a declina competența de organizare a licitațiilor în favoarea Administrației Finanțelor Publice Suceava. În acest fel, el a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantumul amintit – 64,8 miliarde de lei vechi, respectiv 1,76 milioane euro. Pentru Dumitru Duduman și pentru fiul său, Andrei Duduman, Cezar Tugui a obținut opt curți cu clădiri în suprafață de 1,46 hectare, patru terenuri în suprafață de 0,98 hectare și 22 de mașini și utilaje pentru societatea MWM SRL Suceava aparținând lui Dumitru Duduman.Toate aceste terenuri și clădiri au fost întabulate la solicitarea lui Cezar Tugui în cartea funciară în favoarea firmei înființate de Dumitru Duduman, cel care a dus la faliment firma MES SA. Jaful nu s-a oprit aici.
Dumitru Duduman în complicitate cu executorul judecătoresc Ce­zar Tugui a organizat și alte licitații prin care firma SC ADY LOGISTICS SRL Suceava aparținând lui Andrei Duduman a cumpărat alte opt utilaje în două licitații consecutive. Familia Duduman a reușit să-l convingă pe executorul judecătoresc Cezar Tugui ca în creanțele pe care SC MES SA le avea către debitori să fie introdusă și datoria SC MWM SRL, firma care aparținea directorului Dumitru Duduman, rezultată din mai multe bilete la ordin în sumă totală de peste 15 miliarde de lei vechi, care au fost refuzate la plată de BCR Suceava în luna martie a anului 2008. Dumitru Duduman, fostul director de la SC MES SA, care acum solicită din penitenciar recurs în casație, a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare de bani, dar și pentru infracțiuni la Legea 31/1990 a societăților comerciale pentru că în calitate de director general, asociat și administrator al SC MES SA, a desfășurat în paralel opera­țiuni comerciale împotriva intereselor firmei pe care o administra, prin societatea privată a fiului său, fără a înștiința consiliul de administrație și cenzorii de la MES că avea interese contrarii celor ale societății și că în aceste raporturi comerciale era interesat și băiatul lui, Andrei Duduman. De reținut că în intervalul 20 iulie 2008 – 23 septembrie 2009, Dumitru Duduman a semnat contracte de închiriere a unor bunuri mobile și imobile ale SC MES SA și facturi fiscale din partea SC MWM Suceava. Conform acestor contracte, MES ar fi trebuit să încaseze 1,33 milioane de lei, din care s-a încasat cu numerar sau OP doar 82 mii lei. Dumitru Duduman a fost judecat și pentru bancrută frauduloasă, pentru că în calitate de acționar și președinte al consiliului de administrație la SC MES SA și totodată de asociat și administrator la SC MWM SRL Suceava a prezentat datorii inexistente între cele doua firme, în frauda creditorilor SC MES SA -DGFP Suceava, BCR, SC Adimet SRL, SC Agmus SRL, SC Best Trans SRL, dar și a altor firme. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …