Saturday , April 27 2024

Formațiunile Ocolului Silvic Marginea, rămas fără atestat de exploatare forestieră, continuă să taie nestingherite pădurile din zonă

Incă din iunie anul trecut, din cauza mai multor nereguli descoperite, Ocolul Silvic Marginea a rămas fără Certificatul de atestare care-i permite să exploateze lemn. Practic, fără acest certificat de atestare niciun operator economic, inclusiv ocol silvic, nu poate efectua tăieri sau alt fel de lucrări de exploatare a lemnului. Deși Comisia de atestare din cadrul Ministerului Mediului a solicitat Gărzii Forestiere Suceava prin mai multe notificări trimise în cursul anului trecut să ridice acel certificat de la Ocolul din Marginea, așa cum cere legea, acest lucru nu s-a întâmplat. Vineri, 26 februarie 2021, activiștii de mediu Tiberiu Boșutar și Tiberiu Vatamaniuc au filmat într-o pădure din zona Suceviței o exploatare forestieră în care formațiuni aparținând Ocolului Silvic Marginea au pus la pământ sute de arbori. A fost chemată poliția, a fost inventariat lemnul găsit și predat în custodia unui pădurar, urmând ca astăzi să ajungă în zonă și Garda Forestieră. Pe de altă parte, Direcția Silvică a atacat în instanță decizia Comisiei de atestare, în acest moment fiind două procese pe rol și, conform legii,  până la o soluție definitivă a instanței de judecată ”operează suspendarea de drept a Hotararii din iunie 2020 a Comisiei de atestare privind retragerea Certificatului OS Marginea”.

Pe data de 16 februarie 2021, fostul senator USR Mihai Goțiu a prezentat public o listă cu 54 de operatori economici din toată țara cărora Ministerul Mediului le-a retras certificatul de atestare, în urma unor schimbări legislative promovate de fostul parlamentar în cursul anului trecut.

În cazul județului Suceava este vorba de o societate comercială, SC BUJ SIL SRL, și de două ocoale silvice din subordinea Direcției Silvice Suceava – Marginea și Moldovița. Conform fostului senator Goțiu, „în lipsa Certificatului de atestare/reatestare, drujbele acestor operatori economici vor fi scoase din păduri. Mai mult, administratorii și/sau asociații acestor firme nu mai pot fi administratori și/sau asociați în alte societăți care să solicite atestare de exploatare forestieră. Tot în urma amendamentelor pe care le-am depus la OM 485/2020, perioada de interdicție a fost mărită de la un an la trei ani”.

Așadar, practic, acești operatori, după ce li s-a retras certificatul, practic nu mai pot intra în pădure pentru a tăia măcar un lemn.

E adevărat faptul că, după cum afirm fostul senator USR Goțiu  “toți acești operatori economici și ocoale silvice încearcă să întoarcă decizia în Justiție, deschizând peste 100 de acțiuni de suspendare a retragerii atestatelor, respectiv de anulare a sancțiunilor”.

Vineri, 26 februarie 2020, activiștii de mediu Tiberiu Boșutar și Tiberiu Vatamaniuc au descoperit și au făcut public faptul că formațiunea de exploatare a Ocolului Silvic Marginea lucrează însă nestingherită, cei doi prezentând imagini cu o exploatare din pădurile din zona Sucevița în care se văd sute de copaci doborâți recent.

Boșutar și Vatamaniuc, considerând că exploatarea respectivă este ilegală, au anunțat autoritățile prin 112 și la fața locului s-a prezentat inițial un echipaj de poliție. Oamenii legii au verificat toate documentele prezentate de cei doi activiști de mediu, prin care se arată că OS Marginea nu ar mai avea voie să exploateze lemn în urma Ordinului emis de Ministerul Mediului.

La fața locului a mai fost chemată o echipă de polițiști de la IPJ Suceava, care împreună cu un specialist a măsurat lemnul găsit în zona exploatării de la Sucevița, întreaga cantitate de lemn fiind dată apoi în custodia unui pădurar din zonă. În cursul zilei de astăzi, la exploatarea organizată de OS Marginea în pădurea de la Sucevița vor veni și specialiștii de la Garda Forestieră care, împreună cu polițiștii, vor stabili ce măsuri trebuie luate în acest caz și dacă într-adevăr echipa de exploatare a Ocolului din Marginea a încălcat legea.

Publicată de Sucevița Verde pe Vineri, 26 februarie 2021

Conform documentelor prezentate de Tiberiu Boșutar, certificatul de atestare pentru OS Marginea a fost retras de Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Mediului încă din iunie 2020. Ministerul a trimis către Garda Forestieră Suceava nu mai puțin de cinci notificări, în cinci luni consecutive, prin care cere ridicarea efectivă de la OS Marginea a certificatului respectiv, lucru care însă, din motive neclare, nu s-a întâmplat. Conform legii, la notificarea de către Minister, Garda Forestieră era obligată să ridice acel certificat și să-l predea Comisiei de atestare.

Acum, după noua sesizare a activiștilor de mediu, Garda Forestieră Suceava va trebui să meargă totuși la Sucevița și Marginea pentru a clarifica dacă acest ocol a încălcat legea exploatând lemn după retragerea certificatului fără de care niciun agent economic nu poate extrage lemn din pădurile României.

Pe de altă parte, reprezentanții Direcției Silvice Suceava susțin că, dat fiind faptul că instituția a contestat si a cerut in instanta anularea Hotararii din iunie anul trecut a Comisiei de atestare (in acest moment fiind pe rol doua procese privind aceasta hotarare, unul la Curtea de Apel București, având ca termen în prima instanță data de 30.03.2021, și altul la Curtea de Apel Suceava, cu termen de judecată în prima instanță la data de 13.04.2021), este normal ca activitatea la Ocolul Silvic Marginea sa se desfasoare in continuare. De altfel, Directia Silvica Suceava arată că sancțiunea de retragere pe o perioadă de trei ani a certificatului de atestare curge de la data aplicăreii sancțiunii de către Comisie sau de la data rămânerii definitive  a hotărârii instanței de judecată în cazul contestării sancțiunii în instanță.

Din aceste motive, juriștii Direcției Silvice consideră că acum ”operează suspendarea de drept a Hotararii din iunie anul trecut a Comisiei de atestare privind retragerea Certificatului OS Marginea,  pana la solutionarea definitiva a celor doua dosare, care se materializeaza prin soluțiile Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță de control judiciar. 

Fiind o chestiune ce ține de aplicarea legii în ceea ce privește executarea actului administrativ în discuție, Ocolul Silvic Marginea poate efectua activități de exploatare, până la soluționarea definitivă a celor două dosare, fără a depăși valabilitatea certificatului, respectiv capacitatea anuală de exploatare înscrisă în acesta din urmă”, se arată într-o informare transmisă de Direcția Silvică Suceava. (O.S.)

 

 

 

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …