Wednesday , February 1 2023

Focarul de hepatită s-a extins în judeţ

 27 de copii au fost diagnosticaţi cu hepatită acută virală de tip A. Focarul a izbucnit la începutul acestei luni în comuna Arbore şi Marginea. Aici sunt în prezent 20 de cazuri de îmbolnăviri la copii cu vârste între unu şi 10 ani. Focarul s-a extins şi în comuna Horodnic de Sus u aici au fost diagnosticaţi şapte copii cu vârste între trei şi 15 ani. Rezultatele probelor de apă de la fântânile din gospodării au ieşit necorespunzătoare, atât din punct de vedere chimic cât şi bacteriologic. La secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi sunt internaţi pentru tratament opt pacienţi

copil-spital-530x319


Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au identificat la începutul acestei luni, două focare de hepatită acută virală de tip A în comunele Arbore şi Marginea, când s-au înregistrat 16 cazuri de îmbolnăvire la copii cu vârste cuprinse între 1 şi 10 ani, câte opt în fiecare localitate. “Aceştia sunt membri ai unor familii învecinate între care există legături de rudenie şi care se vizitează. Copii sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi, urmând tratament de specialitate. S-au administrat în aceste comune un număr de 80 de doze de vaccin antihapatic de tip A la contacţia acestor cazuri şi s-au recoltat trei probe de apă din fântânile familiilor de unde provin îmbolnăvirile. Deoarece rezultatele tuturor probelor sunt necorespunzătoare atât chimic cât şi bacteriologic, am informat cele două primării în vederea luării măsurilor de avertizare a populaţiei privind pericolul consumului de apă din aceste surse şi necesitatea efectuării dezinfecţiei acestora”, a declarat doctorul Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
DSP a distribuit substanţele dezinfectante necesare în cele două comunităţi. “Calitatea necorespunzătoare a apei reprezintă un factor suplimentar de risc în apariţia şi extinderea îmbolnăvirilor de tip digestiv, dar nu şi cauza actualului focar de hepatită. Medicii de familie vor continua supravegherea clinico-epidemiologică ai contacţilor familiali ai cazurilor depistate” a completat la începutul lunii Cătălina Zorescu.
Situaţia se pare însă că a scăpat de sub control dacă ne raportăm la numărul celor infectaţi. In prezent s-a ajuns la 20 de cazuri de îmbolnănire în rândul copiilor cu vârste cuprinse între un an şi zece ani, în aceste două comune. Unsprezece cazuri provin din comuna Marginea, unde iniţial erau doar opt, iar nouă pacienţi sunt din comuna Arbore. Potrivit declaraţiilor primarului comunei Marginea, Ioan Onufrei, fântânile au fost dezinfectate iar situaţia a fost monitorizată de către medicii de familie pentru a se împiedica extinderea acestui focar de hepatită virală însă se pare că lucrurile stau alfel, din moment ce focarul s-a extins şi în comuna Horodnic de Sus unde s-au înregistrat şapte cazuri de îmbolnăvire la copii cu vârste cuprinse între trei şi 15 ani. “Există legătură epidemiologică demonstrată între cele trei focare comunitare. S-au administrat până în prezent, în cele trei comune, un număr de 116 doze de vaccin antihepatitic de tip A. Au fost distribuite substanţe clorigene şi s-a efectuat dezinfecţia a cinci fântâni de tip familial”, a menţionat doctor Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. In prezent, la nivelul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Rădăuţi sunt internaţi un număr de opt pacienţi aflaţi în tratament şi supraveghere medicală de specialitate. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …