Saturday , April 27 2024

Focar de pestă porcină în Călinești-Enache. Unde au mai fost identificate focare în județ de la începutul anului

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în satul Călineşti – Enache, comuna Dărmăneşti. Comitetul Județean de Combatere a Bolilor s-a întrunit luni, 26 aprilie, la Prefectură pentru a pune în aplicare Planul de Măsuri în zona de protecție și cea de supraveghere.

Este de precizat că pe data de 19 aprilie, în satul Corocăiești, comuna Verești, a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Și atunci, Comitetul Județean de Combatere a Bolilor s-a întrunit la sediul Prefecturii pentru aplicarea Planului de Măsuri în zona de protecție și cea de supraveghere.

De altfel, în cursul dimineții de 25 aprilie, în localitatea suceveană Verești au avut loc numeroase controale pentru prevenirea pestei porcine africane, combaterea transportului şi comerțului ilicit cu suine sau produse de origine animală, produse agricole şi produse de proveniență extracomunitară. Echipa de control – polițiști, jandarmi, medici veterinari ai DSVSA Suceava – a efectuat verificări la șapte societăți comerciale din localitate și la 49 de vehicule ce transportau porci vii.

Cu o lună și jumătate în urmă, mai exact pe data de 9 martie, un focar de pestă porcină a fost depistat în satul Rotopănești din comuna Horodniceni, motiv pentru care și la acea dată prefectul Iulian Cimpoeșu a convocat Comitetul Județean de Combatere a Bolilor pentru a pune în aplicare Planul de Măsuri în zona de protecție și cea de supraveghere.

Pe data de 14 ianuarie s-a confirmat un focar la Ocolul Silvic Pătrăuți. Doi mistreți găsiți morți și un porc împușcat înainte și găsit pozitiv la analiză. Anterior, în satul Călinești – Cuparencu – aceasta fiind o localitate situată în proximitatea pădurii de la Pătrăuți – a fost un focar într-o gospodărie la un porc domestic.

Pesta porcină se propagă foarte ușor, fiind foarte periculoasă pentru porci și cu toate că această carne (de mistreț sau porc domestic) infectată cu pestă porcină se poate consuma fără problemă de om, cel care o consumă este purtător pentru că în carnea congelată pesta porcină rezistă șase luni, iar în carnea preparată termic pesta porcină rezistă între trei și patru luni.

În cazul focarelor identificate pe raza ocoalelor silvice se constituie o zonă de protecție de 13 kilometri, zonă în care toți mistreții se recoltează, se împușcă și sunt îngropați într-o groapă de incinerare, chiar dacă nu toți au fost depistați pozitiv la boală. Dacă apare un focar într-un sat, la un porc domestic, pe o rază de 3 kilometri sunt omorâți tot porcii. (D.P.)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …