Tuesday , April 30 2024

FMI a aprins fitilul bombei cu apa calda: Factura la `ncalzire ar putea creste “imediat” cu 60%

N Guvernul Rom=niei a convenit cu FMI eliminarea “`n perioada imediat\” a subven]iei la `nc\lzire pe care statul o mai achita, motiv pentru care pre]ul pe care popula]ia `n va pl\ti pe o gigacaclorie ar putea cre[te cu p=n\ la 60% n sunt [anse de a fi men]inute ajutoarele pe care o parte din categoriile sociale defavorizate le aveau p=n\ acum, dar asta nu `nseamn\ neap\rat o sc\dere a facturilor din moment ce este preconizat\ o cre[tere a pre]ului la `nc\lzire n unul din principalele argumente aduse de sus]in\torii sistemului centralizat din Suceava era cre[terea constant\ a pre]ului la gaze naturale, `ns\ odat\ cu preconizata eliminare a subven]iilor acest argument va fi tot mai greu de sus]inut n primarul Lungu sus]ine `ns\ c\ nu ar fi motive de `ngrijorare [i c\ astfel de anun]uri de anulare a subven]iilor au mai fost f\cute [i `n anii trecu]i f\r\ a fi puse `n practic\
Facturile pe care sucevenii le vor avea de pl\tit, la iarn\, pentru `nc\lzirea locuin]elor, ar putea s\ explodeze. Negocierile recente `ntre Guvernul Rom=niei [i Fondul Monetar Interan]ional ar putea lovi [i mai mult sistemul centralizat de termoficare, [i a[a destul de vulnerabil `n ce prive[te orice posibil\ cre[tere a pre]urilor combusitibililor. De aceast\ dat\, lovitura dat\ va fi `n ce prive[te subven]ionarea de la nivel de stat a celor ce produc energie termic\ `n sistem centralizat. Guvernul s-a angajat `n ultimele discu]ii cu FMI s\ elimine subven]ia la energia termic\ `n perioada imediat\ astfel c\ factura popula]iei pentru `nc\lzire [i ap\ cald\ ar putea cre[te cu p=n\ la 60% p=n\ la finele anului. Dac\ angajamentul cu FMI se va pune `n aplicare, atunci `nc\lzirea localit\]ilor va ]ine de capacitatea prim\riilor de a acoperi diferen]a dintre pre]ul pl\tit de popula]ie [i pre]ul real. Subven]ia pentru producerea energiei termice este acordat\ `n prezent at=t de la bugetul de stat, c=t [i de la bugetele locale.
Suceava are [anse, `n acest context, s\ ajung\ una din localit\]ile cele mai vulnerabile `ntruc=t bugetul local este unul din cele mai austere din ultimii ani [i, prin urmare, este foarte dificil\ suportarea de la bugetul local a `ntregii diferen]e de pre]. Niciodat\ nu a putut Prim\ria Suceava s\ `[i achite `n totalitate obliga]iile de plat\ cu privire la diferen]a de pre] iar supravie]uirea societ\]ii Termica s-a datorat v=n\zilor de energie electric\ `n sistemul na]ional, la pre]uri [i cantit\]i convenabile, precum [i subven]iilor primite de la stat. Pe m\sur\ ce subven]iile de la stat s-au `mpu]inat iar energia electric\ livrat\ a fost tot mai mic\, veniturile de la SC Termica SA Suceava au sc\zut iar situa]ia financiar\ nu a mai fost favorabil\, ci din contr\.
n tendin]a debran[\rilor a fost temperat\, `ns\ `n momentul actual `ncep bat la u[\ tot mai multe incertitudini
Ani de zile, s-a `ncercat ]inerea sub control a debran[\rilor de la sistemul centralizat. Nu s-a interzis acest lucru, ca dovad\ c\ din 2004 c=nd erau peste 26.000 de apartamente `n sistemul centralizat `n 2011 `nc\ mai sunt circa 23.000 de locuin]e racordate. Totu[i, s-au pus o serie de m\suri de precau]ie care au temperat elanul celor care voiau s\ `[i pun\ centrale termice de apartament. Mereu s-a scos `n fa]\ argumente cum ar fi costul de `ntre]inere al unei centrale de apartament, cre[terea pre]ului la gaze naturale, taxele de poluare ce ar urma s\ fie pl\tite de proprietarii de centrale pe m\sura alinierii la normele de mediu. De cealalt\ parte, s-a c\utat mereu s\ se temepereze cre[terile de pre] ale energiei termice, mai exact ale pre]ului pe care `l pl\tea popula]ia, dar nu a celui real care era mereu `ntr-un trend ascendent.
Pe fondul scoaterii treptate a societ\]ii Termica SA Suceava de pe pia]a v=n\zilor de energie electric\ [i a elimin\rii c=t mai multor ajutoare sau subven]ii din partea statului, a devenit tot mai ap\s\tor pentru Prim\rie s\ gestioneze diferen]a de pre] la energia termic\. M\suri precum concedierea unei p\r]i `nsemnate a personalului societ\]ii nu au f\cut dec=t s\ am=ne un e[ec. Nu `nt=mpl\tor, primarul Ion Lungu a cerut, luna trecut\, societ\]ii Termica SA ca pentru iarna viitoare s\ ia m\suri viz=nd diminuarea costului real de producere, transport [i de distribu]ie a energiei termice `n sistem centralizat de la aproximativ 340 de lei la cel pu]in 300 de lei pe gigacalorie, scopul declarat fiind cel de a sc\dea valoarea subven]iei care trebuie s\ fie acordat\ de municipalitate.
n `nainte de acordul Guvernului cu FMI, primarul ceruse diminuarea costurilor energiei `n scopul sc\derii subven]iilor de la bugetul local
Numai c\ demersul primarului a fost f\cut `ntr-un context `n care nu se men]ionase `n niciun fel de acordul Guvernului cu FMI [i, prin urmare, mai era `n vigoare posibilitatea ob]inerii unor subven]ii [i de la stat. Edilul [ef al municipiului re[edin]a de jude] d\duse de `n]eles, la data la care solicitase celor de la Termica identificarea unor modalit\]i de diminuare a pre]ului real al energiei termice, c\ este de p\rere `n continuare c\ una din m\surile potrivite care ar putea duce la diminuarea cheltuielilor de producere, transport [i distribu]iei a energiei termice era renun]area la activitatea centralei electrice de termoficare (CET) care e supradimensionat\ fa]\ de consumul real actual al Sucevei [i orientarea activit\]ii spre cazanele de ap\ fierbinte (CAF) de la centrala termic\ situat\ `n vecin\tatea societ\]ii Ambro SA Suceava.
Totu[i, Ion Lungu a spus, la aceea dat\, c\ ultimul cuv=nt `l vor avea cei din conducerea SC Termica SA Suceava care vor trebui s\ fac\ toate calculele necesare pentru a putea diminua cheltuielile [i a oferi o gigacalorie la un pre] cu circa 20% mai mic dec=t cel existent. Primarul este de p\rere c\ acesta ar fi doar primul pas pentru eficientizarea activit\]ii de termoficare [i de aceea a continuat demersurile pentru `nfiin]area unui nou CET dimensionat la consumul actual al Sucevei.
Reducerea pre]ului de producere, transport [i distribu]iei pentru energia termic\ ce va fi produs\ `n iarna viitoare va avea efecte doar la bugetul local, `ntruc=t popula]ia pl\te[te 185 de lei pentru o gigacalorie, iar diferen]a de bani trebuie s\ fie subven]ionat\ de la buget. Ion Lungu a spus c\ abia dup\ construirea noului CET se va putea analiza [i o eventual\ ieftinire a pre]ului pe care popula]ia va trebui s\ `l pl\teasc\, av=nd `n vedere c\ se dore[te ca pre]ul de producere s\ fie de 116 lei pe gigacalorie, dup\ care se mai adaug\ [i costurile cu transportul [i distribu]ia energiei termice.
n subven]iile de la buget pentru energia termic\, dublate de scheme de bonusare pentru energia electric\ produs\ `n CET
Ulterior, societatea Termica SA Suceava am reu[it s\ diminueze pre]ul de producere al gigacaloriei, suficient de mult `nc=t s\ fac\ posibil\ men]inerea `n func]iune [i `n iarna 2011 – 2012 a actualului CET. Schema de bonusare a energiei electrice produs\ `n CET [i furnizat\ `n sistemul energetic na]ional a fost aprobat\ de Autoritatea Na]ional\ de Reglementare `n domeniul Energiei (ANRE), put=ndu-se aloca `n acest fel sume `n vederea sus]inerii activit\]ii de produc]ie din termocentrale cu condi]ia ca acestea s\ livreze o anumit\ cantitate de energie electric\ [i care s\ se `ncadreze `n costuri stabilite.
Directorul de marketing al SC Termica SA Suceava, Doina Oic\, a declarat c\ schema de bonusare conform Ordinului 4 al ANRE face ca pre]ul mediu ponderat al energiei termice furnizat\ popula]iei s\ fie, la gardul CET, de 136 de lei iar cu tot cu cheltuielile de transport [i distribu]ie s\ se mai adauge `nc\ aproape 100 de lei. Aceste sume sunt f\r\ TVA. Practic, pre]ul f\r\ TVA pentru o gigacalorie, `n urma aplic\rii schemei de bonusare a ANRE din care a rezultat un nou pre] mediu ponderat pentru producerea de energie termic\, este de 240 de lei, `n condi]iile `n care p=n\ nu demult acesta era de 306 lei f\r\ TVA, din care 207 lei f\r\ TVA reprezenta doar pre]ul pentru producerea de energie termic\. ~n baza schemei de bonusare a producerii energiei electrice se acord\ la Termica SA Suceava 179 de lei pentru fiecare MW/h produs `n CET, numai c\ ace[ti bani sunt da]i, dup\ cum a explicat Doina Oic\, [i pentru a se acoperi de c\tre centralele ce func]ioneaz\ `n cogenerare a costurilor cu energia termic\. ~n aceste condi]ii, pre]ul de producere al energiei termice este reglementat `n anumi]i parametri iar la Suceava a fost stabilit la 136 de lei pentru o gigacalorie. Asta `n condi]iile `n care s-a luat `n calcul [i utilizarea `n perioada de var\ a centralei termice de l=ng\ Ambro.
Avantajul aceste diminu\ri prin aplicarea schemei de bonusare nu va fi unul direct c\tre popula]ie, ci va fi indirect deoarece persoanele fizice pl\teau un pre] de 185 de lei pe gigacalorie, numai c\ diferen]a p=n\ la pre]ul real era suportat\ `n cea mai mare parte din subven]ii de la bugetul local care, p=n\ la urm\, tot din banii contribuabililor este al\ctuit. Primarul Ion Lungu declarat, la aceea dat\, c\ popula]ia va pl\ti `n continuare acela[i pre] pe gigacalorie, `ns\ Prim\ria va subven]iona gigacaloria cu doar 54,3 lei, `n loc de 124 de lei c=t este `n prezent, l\s=nd s\ se `n]eleag\ c\ men]inerea `n func]iune a CET-ului ce func]ioneaz\ `n principal pe huil\ ar fi condi]ia pentru ca aceast\ schem\ de bonusare s\ fie aplicat\.
n cum ar putea FMI strica planurile cu privire la strategia de `nc\lzire `n iarna care vine [i ce efecte ar putea atrage dup\ sine
{eful misiunii FMI `n Rom=nia, Jeffrey Franks, a declarat c\ Guvernul va elimina subven]ia acordat\ de la nivel central p=n\ la finele anului, dar va men]ine la acela[i nivel sau chiar va cre[te ajutoarele pentru `nc\lzire acordate persoanelor defavorizate. „Exist\ diferite subven]ii pentru `nc\lzire. Ajutorul de `nc\lzire pentru cei mai vulnerabili ar putea r\m=ne la acela[i nivel sau ar putea chiar cre[te. Exist\, `ns\, o subven]ie acordat\ de la nivel central, pe care Guvernul vrea s\ o elimine `n cursul acestui an. Exist\, de asemenea, subven]ii pentru `nc\lzire de la autorit\]ile locale, dar acestea nu au fost luate `nc\ `n considerare”, a spus Jeffrey Franks.
Surse oficiale au declarat agen]iei MEDIAFAX c\ factura pl\tit\ de popula]ie pentru `nc\lzire [i ap\ cald\ ar putea cre[te `n perioada urm\toare cu p=n\ la 60% dup\ eliminarea subven]iei acordate de la bugetul de stat, `n func]ie de c=t vor fi dispuse prim\riile s\ aloce suplimentar pentru acoperirea diferen]ei de pre], eventual prin reducerea fondurilor rezervate investi]iilor [i cheltuielilor de personal.
„Costul facturii popula]iei ar putea cre[te cu valori cuprinse `ntre 1 [i 60%, `n func]ie de c=t de mult vor aloca autorit\]ile locale pentru a acoperi diferen]a suportat\ p=n\ `n prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autorit\]ile locale, iar primarii care vor reu[i s\ se gospod\reasc\ mai bine sau s\ taie din investi]ii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum cre[terea facturii. `n alte localit\]i, mai ales `n cele `n care primarii opozi]iei vor dori s\ acuze Guvernul pentru majorarea costurilor [i nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferen]ei, factura va cre[te”, au ar\tat sursele.
Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subven]iilor `n acest an pentru c\ldur\ va avea efect [i asupra infla]iei, care ar putea urca [i p=n\ la 6%, peste cea mai recent\ prognoz\ a B\ncii Na]ionale a Rom=niei. „Ne a[tept\m ca infla]ia (dup\ eliminarea subven]iilor – n.r.) s\ fie undeva `ntre 5% [i 6%. Vom face calculele c=nd vom [ti cu exactitate care sunt schimb\rile `n ceea ce prive[te [i modific\rile la pre]ul gazelor”, a mai spus Jeffrey Franks.
BNR a revizuit s\pt\m=na trecut\ prognoza de infla]ie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat `n calcul [i posibilele cre[teri de pre]uri administrate, pe motiv c\ nu exista un calendar cert `n aceast\ privin]\. ~n prezent, de la nivel central, Guvernul acoper\ p=n\ la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale produc\torilor de energie termic\, iar pre]ul de facturare la popula]ie difer\ mult de la o localitate la alta, `n func]ie de pre]ul de referin]\ stabilit de c\tre consiliul local [i subven]ia acordat\ de fiecare prim\rie.
n Primarul Sucevei spune c\ nu este `ngrijorat de pentru c\ [i anul trecut au fost astfel de zvonuri
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus c\ nu are niciun fel de inten]ie de a majora pre]ul pe care popula]ia trebuie s\ `l achite pentru energia termic\ furnizat\ `n sistem centralizat. Potrivit lui Ion Lungu, nu sunt motive de `ngrijorare foarte mare, `n ciuda unor anun]uri care se fac pe diverse c\i mediatice. „S\ ne aducem aminte c\ [i anul trecut au fost discu]ii cu privire la aceast\ tem\, a elimin\rii subven]iilor de la bugetul de stat pentru `nc\lzirea locuin]elor. ~n final, dup\ cum s-a v\zut [i la Suceava, factura medie la nivel de ora[ pentru `nc\lzire a sc\zut cu peste zece procente”, a declarat, u[or ironic, Ion Lungu.
Primarul municipiului re[edin]\ de jude] a mai ad\ugat c\ nu crede c\ Guvernul va abandona administra]iile locale `n aceast\ iarn\ [i c\ `n mod sigur se vor g\si solu]ii legale. „Vom reu[i s\ d\m c\ldur\ popula]iei [i nu vom majora pre]ul energiei termice. Oricum, din informa]iile pe care le am, situa]ia `n municipiul Suceava este mai bun\ dec=t `n multe alte localit\]i din ]ar\. Nu sunt `ngrijorat [i nici nu am de g=nd s\ majorez pre]ul la energia termic\”, a declarat Ion Lungu.
El a ad\ugat c\ este `n lucru strategia de `nc\lzire a municipiului pentru iarna care vine [i, cel mai probabil, se va avea `n vedere achizi]ionarea de c\rbune pentru producerea de energie electric\ [i termic\ la actualul CET.
Nici directorul de marketing Doina Oic\ nu s-a declarat `ngrijorat\ cu privire la cele semnalate `n presa central\ `n leg\tur\ cu acordul `ntre guvern [i FMI. „Deocamdat\, nu exist\ niciun act normativ care s\ abroge Ordonan]a referitoare la compensarea cu 45% a combustibilului folosit pentru producerea energiei termice”, a declarat Doina Oic\.
n Oricum pl\tim cea mai scump\ c\ldur\ din Moldova
Dac\ la Suceava, pre]ul reglementat pl\tit de popula]ie este 185 de lei cu tot cu TVA `n condi]iile `n care pre]ul real era de 306 de lei f\r\ TVA [i, ca urmare a aplic\rii schemei de bonusare, a ajuns la 240 de lei f\r\ TVA, `n alte localit\]i situa]ia st\ cu totul altfel.  Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termic\ furnizat\ de CET Bac\u popula]ia pl\te[te 137,60 lei/Gcal fa]\ de un pre] de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termic\ furnizat\ de CET Ia[i este pl\tit\ de popula]ie cu 175 lei/Gcal fa]\ de un pre] de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termic\ furnizat\ de Locato Piatra Neam] este acceptat pentru popula]ia un pre] de 148,48 lei/Gcal fa]\ de un cost real de 279,79 lei/Gcal.
Diferen]e mari `ntre pre]ul pl\tit de popula]ie [i costul real al agentului termic acoperite prin subven]ie sunt `nregistrate [i pentru energia termic\ furnizat\ de CET Br\ila (165,30 lei/Gcal fa]\ de 351,31 lei/Gcal), RAM Buz\u (185,24 lei/Gcal fa]\ de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal fa]\ de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electric\ Zal\u (130 lei/Gcal fa]\ de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal fa]\ de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucure[ti (119 lei/Gcal fa]\ de 298,62 lei/Gcal).
Premierul Emil Boc declara, `n luna februarie, c\ Guvrernul va lua o decizie `n privin]a elimin\rii subven]iilor la `nc\lzire `n prim\vara acestui an, dup\ ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizat\. Pre[edintele Traian B\sescu a anun]at `n luna mai 2010, dup\ finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar Interna]ional, un pachet de m\suri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care [i diminuarea masiv\ a subven]iilor la `nc\lzire prin direc]ionarea fondurilor doar c\tre persoane cu venituri reduse. (Dan PRICOPE)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …

No comments

  1. Noua centrala termica teoretic ar trebui sa furnizeze energie termica mai ieftina chiar daca ramane pe gaz metan din simplu motiv ca centrala va avea o capacitate de productie corelata cu consumul, ca va fi dotata cu automatizari performante ce le va permite sa aiba personal f.redus , nu ca acum cand schema de personal este extrem de incarcata.
    Ma indoiesc insa ca se va ajunge vreodata la un pret sub 200 lei/Gcal chiar daca se va folosi biomasa. Ma intreb , de unde atata biomasa pentruca nu s-au luat inca masuri serioase pentru asigurarea acesteia si chiar daca se va cultiva vreo planta foarte productiva, cine garanteaza ca dupa primele recolte nu vor incepe sa creasca preturile de achizitie la biomasa (din culturi , din deseuri lemnoase, s.a). In plus, daca resursele nu sunt in apropierea centralei, transportul biomasei ar putea sa fie mai scump decat materia prima.
    Sa speram ca cei care s-au apucat de o asemenea treaba sa stie bine ce fac.

    • Problema va fi daca pretul gazului va creste in cazul societatilor iar consumul casnic sa ramana la un pret mai mic,aceasta societate va produce caldura cu un pret al gazului mai mare,nemaipunand la socoteala cuantumul ratelor,a dobanzilor si binenteles a profitului

  2. Trebuia sa se elimine subventiile de mult iar masura trebuia luata de Guvernul Romaniei nu de reprezentantii FMI. Dar domnii de la putere , indiferent de partid, nu pot sa scape o asa pomana electorala asa ca au mentinut subventiile (pe banii celor ce muncesc) la nesfarsit. Nu este de lucru??? Este in agricultura care s-a dus de rapa , dar s-au boierit toti si vor sa traiasca la oras preferand sa tot cerseasca subventii, asistenta sociala, medicamente gratuite sau compensate.
    Toate aceste cheltuieli trebuie oprite cat mai e timp altfel vom duce tara asta in faliment.

  3. Toti trebuie sa inteleaga ca vremurile moka au apus . Traiesti dupa cum muncesti si mai ales dupa cum te-ai pregatit ani la rand ca sa muncesti .

  4. Iti place sa lucrezi pe cont propriu sau ai o echipa cu care lucrezi? Esti specialist sau esti pasionat de un domeniu? Vrei sa-ti promovezi afacerea gratis? Cautofer.in e portalul pe care il cauti! Intra pe cautofer.in localitatea ta si urca anuntul cu afacerea ta. E simplu si gratuit!