Sunday , May 12 2024

Flutur propune Guvernului declararea județului Suceava ca zonă defavorizată, scutirea de impozite a IMM-urilor şi adoptarea modelului german al flexibilizării muncii – Kurzarbeit

În urma consultărilor cu reprezentanții mediului economic din județ, președintele Consiliului Județean a formulat o serie de propuneri Guvernului, cu implicare îndeosebi pentru sprijinirea IMM-urilor, cea mai îndrăzneață fiind ca județul Suceava să fie declarat zonă defavorizată iar un avantaj care decurge din aceasta este scutirea la plata impozitului pe profit. Alte propuneri ale lui Ghjeorghe Flutur transmise Guvernului pentru sprijinirea IMM-urilor, independent de cea a declarării județului ca „zonă defavorizată” țin de scutirea la plata taxelor și impozitelor locale, scutirea la plata a unor contribuții sociale – integral sau raportare cu modelul german al flexibilizării muncii, raportat la activitatea necesară a firmei – și asigurarea finanțării pentru toate proiectele de investiții

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a trimis la Guvern o nouă serie de propuneri pentru măsuri de sprijin a mediului economic din județul Suceava, aflat în dificultate ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19. Aceste propuneri au fost formulate în urma repetatelor întâlniri avute în ultimele zile cu reprezentanții mediului economic din județ. „Datele din ultimele zile arată o scădere a numărului de cazuri pozitive, precum și o creștere a numărului de persoane vindecate de COVID-19, lucru care mă face să fiu optimist și să sper în ridicarea măsurilor de carantină din județul Suceava, conștient fiind totodată că trebuie să facem eforturi deosebite pentru a nu apare noi focare. În același timp, noi venim cu propuneri concrete, pertinente, care sper să găsească ecou la cei care vor decide măsurile aplicate în județul Suceava după încetarea stării de urgență”, a precizat Gheorghe Flutur.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Județean Suceava în cursul după amiezii de miercuri, 6 mai, lista ultimelor propuneri făcute în acest sens începe cu „propuneri pentru sprijinirea IMM-urilor”.

Una din cele mai îndrăznețe propuneri este însă prezentată la final și anume: „declararea județului Suceava ca fiind zonă defavorizată”, după modelul prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate. Argumentația adusă în acest sens de Gheorghe Flutur pornește de la faptul că județul Suceava, în mod particular, s-a confruntat şi încă se confruntă cu cea mai mare pondere a cazurilor de îmbolnăvire şi deces din cauza COVID-19. De asemenea, în continuarea argumentației sale, șeful administrației județene sucevene arată că ordonanțele miliare, în mod special Ordonanţa Militară nr. 6/2020, au avut drept rezultat închiderea, cu câteva excepții, a întregii activității economice. „Activitățile cu ponderea cea mai importantă la PIB-ul județului sunt cele care vizează exploatarea şi prelucrarea resurselor naturale, construcțiile, comerțul şi serviciile, turismul, apoi industria prelucrătoare, alimentară şi textilă, transporturile. Cu mici excepții, activitatea acestor domenii a fost oprită integral sau, în cel mai fericit caz, restrânsă. Repornirea acestor activități, pe lângă eforturile proprii ale companiilor şi angajaților, trebuie să beneficieze şi de o susținere reală din partea statului, care să se implice în mod direct în limitarea consecințelor economice ale pandemiei. Una dintre modalitățile directe este cea conferită de Ordonanţa de Urgență a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, care ar trebui să declare județul Suceava ca zonă defavorizată, pentru a putea să beneficieze de prevederile art. 6 privind scutirea la plata impozitului pe profit pe durata existenței zonei defavorizate, dar şi a altor facilități, așa cum acestea sunt prevăzute în forma inițială a legii”, a precizat Gheorghe Flutur.

Prima din acestea este scutirea contribuabililor de la plata impozitelor şi taxelor locale (impozitele şi taxele pe clădiri, impozitele şi taxele pe terenuri, impozitele pe mijloacele de transport, taxele pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate) reglementate de prevederile art. 453 şi următoarele din Codul fiscal, pentru o perioadă determinată, începând cu data de 16 martie 2020 şi până la ridicarea în integralitate a măsurilor restrictive impuse prin Decretul nr. 195/2020 şi actele normative subsecvente. „Argumentarea constă în faptul că o parte însemnată dintre operatorii economic au fost obligați să își suspende total sau parțial activitatea fiind astfel puși în imposibilitatea de a utiliza imobilele, mijloacele de transport şi/sau spațiile publicitare în scopul desfășurării activității economice, potrivit scopului determinat prin actul constitutiv, precum şi a celorlalte considerente care stau la baza instituirii unor astfel de taxe şi impozite”, a precizat Gheorghe Flutur.

O a doua măsură pentru sprijinirea IMM-urilor propusă de Gheorghe Flutur ține de adoptarea modelului german pentru piața forței de muncă (Kurzarbeit). Aceasta permite o flexibilizare a muncii, raportat la activitatea necesară a firmei, scutirea la plată sau reducerea semnificativă a cuantumului impozitului şi a contribuțiilor sociale obligatorii (CAS, CASS şi CAM) aplicate asupra veniturilor salariale, până la data de 31.12.2020. „Argumentăm că, odată cu declanșarea acestei crize, o mare parte dintre agenții economici au sistat parțial sau total activitatea, independent de voința lor. Posibilitatea trimiterii angajaților în șomaj tehnic, subvenționat parțial de către Statul Român, a constituit o măsură absolut necesară şi salutară adoptată de către Guvern, însă situația dintre momentul trimiterii în șomaj tehnic şi cel al finalizării acestei perioade ar putea să nu mai fie similară. Astfel, ulterior ridicării măsurilor restrictive, o mare parte dintre agenții economici nu vor mai putea să revină la nivelul activității economic avute anterior crizei, nu își vor mai putea desfășura activitatea în aceleași condiţii, fiind obligați să restrângă activitatea, să se reorganizeze şi, inevitabil, să renunțe la o parte din  salariați”, a explicat șeful administrației județene sucevene.

În susținerea capacității agenților economici de a păstra locurile de muncă, s-a apreciat a fi necesară o analiză a posibilității de a scuti pe anul 2020 plata contribuțiilor sociale datorate, potrivit prevederilor art. 138, precum și contribuțiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 153-156 şi contribuția asiguratorie de muncă prevăzută de art. 2201-2206 din Legea nr. 227/2015 privind „Codul Fiscal republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare”. „Adoptarea unei asemenea măsuri ar avea ca efect susținerea capacității agenților economici de a menține locurile de muncă existente, asigurarea repornirii şi continuității activității economice, precum şi evitarea unui nou val de migrare a forței de muncă în străinătate”, se arată în argumentația lui Gheorghe Flutur.

În fine, o altă măsură cu impact economic propusă de șeful administrației județene sucevene și inclusă între cele referitoare la IMM-uri este „asigurarea finanțării pentru toate proiectele de investiții aprobate, contractate, aflate în derulare sau implementare”. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …

No comments

  1. O alta prostie…. Nu se dezice…. Aduceti-va aminte de Bucovina Inaripata, cel mai mare ou incondeiat care zace la Cetate dupa ce a batut recordurile…..si multe altele…. chiar meritam altceva decat un astfel de management ! Nu-l mai baga nimeni in seama la Bucuresti !