Thursday , February 2 2023

Fără accidente de muncă în domeniul transport și distribuție energie electrică în trei din ultimii șase ani

Pe parcursul anului 2019 a avut loc sub îndrumarea Inspecției Muncii „Acțiunea de control pentru verificarea modului în care angajatorii care desfășoară activități de transport și distribuție energie electrică respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății la lucrările de mentenanță sau la intervențiile ocazionale”. Acțiunea a fost motivată prin aspectul că activitățile din sectorul energetic, datorită complexității și riscurilor specifice, sunt activități în care afecțiunile suferite de lucrători ca urmare a accidentelor de muncă tind să fie mult mai grave decât în alte sectoare ale economiei naționale, de cele mai multe ori accidentele soldându-se cu pierderea vieții lucrătorilor. Derularea acțiunii a început în data de 05.08.2019 când a avut loc la sediul ITM Suceava din strada Bistriței, nr.9, Munici­piul Suceava, ședința de conștientizare privind modul în care se respectă cerințele minime de securitate și sănătate în muncă la unități din domeniul transportului și distribuției energiei electrice.

În acest sens, potrivit unei informări transmise de inspectorul șef Romeo Butnariu, angajatorii participanți au pregătit materiale pe care le-au prezentat și care au cuprins cauzele și împrejurările accidentelor de muncă din ultimii cinci ani în societăți precum și măsurile tehnice și organizatorice luate pentru îmbunătățirea securității și sănătății în muncă. În urma analizei accidentelor de muncă a rezultat o statistică din 2014 în 2019 din care concluzia a fost că în trei din cei șase ani nu au fost accidente de muncă în acest domeniu. Astfel, în 2014 nu au fost accidente de muncă, în 201, pe 19 aprilie, o cădere de la înălțime iar pe 28 mai o electrocutare. În data de 29 ianuarie 2016 a fost înregistrat, ca eveniment petrecut în timpul serviciului, decesul în camera de hotel a unui angajat în domeniul activități de transport și distribuție energie electrică iar la mai puțin de două luni o agresiune, iar după încă trei luni un caz de electrocutare.

Pe 14 iulie 2016 a mai fost înregistrat un caz de agresiune. În 2017, pe data de 20 octombrie, a fost înregistrat un accident de traseu. În 2018 și în 2019, cel puțin până la întocmirea statisticii respective de către ITM Suceava, nu au fost accidente de muncă. Totuși, în perioada recentă – imediat după ședințele de la ITM Suceava – s-au executat controale la angajatorii din domeniul transportului și distribuției energiei electrice. Verificările din teren au avut ca rezultat sancționarea angajatorilor la care ca au fost constatate neconformități și aferent acestora s-au dispus măsuri cu termene concrete privind remedierea acestora. În cadrul acțiunii au fost aplicate sancțiuni contravenționale în ­va­loare de 10.000 lei. (D.P.)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …