Friday , February 3 2023

Fabrica EGGER din Rădăuți are unica instalație de reciclare a lemnului din România

Producătorul de panouri pe bază de lemn a dezvoltat un circuit integrat pentru colectarea și reutilizarea lemnului reciclabil. “Cantitățile de lemn reciclabil prelucrate și reciclate în 2016 de către EGGER România au înlocuit potențialul de utilizare a 35.000 de hectare de pădure”, declară Ioan Banciu, Director Tehnic Divizia EGGER Europa de Est 

Obiectivul EGGER Timberpak 2020
Obiectivul EGGER pentru anul 2020 este să colecteze aprox. 150.000 tone de lemn reciclabil anual

EGGER România, pioner al industriei de procesare a lemnului, a investit 23,9 milioane de EUR în instalația de reciclare și platformele EGGER Timberpak de colectare lemnului reciclabil: paleți deteriorați, mobilier vechi, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții și demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă, informază un comunicat al companiei.
Investiția în reciclarea lemnului este o investiție în cea mai sustenabilă și responsabilă utilizare a lemnului, ca materie primă naturală. “Cantitățile de lemn reciclabil prelucrate și reciclate în 2016 de către EGGER România, au înlocuit potențialul de utilizare a 35.000 de hectare de pădure. Avem o instalație de reciclare a lemnului unică în România, dedicată și utilizată exclusiv în acest scop. La nivel european, EGGER utilizează în medie 30% lemn reciclat pentru producția plăcilor pe bază de lemn. Anul trecut, EGGER România a atins un nivel de aproape 8%; iar în prima jumătate a anului 2017, vom atinge un procent de 15% lemn reciclat și estimăm o cotă de 17% pentru a doua jumătate a anului. Considerăm că sunt necesare investiții în infrastructură și educație pentru subiecte privind managementul reciclării, pentru companii și cetățeni. De exemplu, implementarea legii 249/2015 la nivel de producător este esențială pentru a atinge obiectivele europene de reciclare. Există o necesitate reală de a asigura trasabilitatea pentru produsele secundare, derivate și a materialelor de ambalare pe bază de lemn, de la producător și până la reciclatorul final. Compania EGGER sprijină conservarea resurselor pe termen lung și utilizarea sustenabilă și responsabilă a materiilor prime, conform valorilor și filozofiei noastre. Obiectivul nostru pentru anul 2020 este să reciclăm mai mult de 150.000 tone de materiale pe bază de lemn anual, echivalent cu mai mult de 30% din volumul de masă lemnoasă provenită din lucrări forestiere”, declară Ioan Banciu, Director Tehnic Divizia EGGER Europa de Est.

EGGER cumpara lemn reciclabil
EGGER Timberpak cumpără paleți deteriorați, mobilier vechi, deșeuri de plăci aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deșeuri lemnoase de la construcții și demolări, deșeuri lemnoase municipale sau biomasă.

Reciclarea lemnului la EGGER Rădăuți

EGGER a investit 60 milioane EUR in recilarea lemnului
EGGER Timberpak este soluția pentru reciclarea lemnului în România. EGGER a investit 60 milioane EUR în 5 ani în facilități de reciclare a lemnului.

În ultimii 5 ani, EGGER a investit în total peste 60 milioane EUR în reciclarea lemnului în România, în două platforme de colectare lemn EGGER Timberpak, în unica instalație de reciclare a lemnului din România și într-o centrală pe bază de biomasă care produce energie ecologică în fabrica din Rădăuți. Cu ajutorul unei echipe de achiziții specializate, compania a mărit cantitățile de lemn reciclat și a încheiat contracte pentru lemn reciclabil cu cei mai puternici jucători din industria retail, auto, rețele de bricolaj, industria băuturilor și a bunurilor de larg consum din România. Unitățile EGGER Timberpak și cele mai noi tehnologii de reciclare permit utilizarea multiplă a lemnului (în sistem cascadă), economisesc resurse naturale și înmagazinează CO2. EGGER a dezvoltat locații similare în Marea Britanie și în Germania și colectează în total, 480.000 de tone de lemn reciclabil anual.

Reciclarea in circuit inchis de productie
EGGER – 17 fabrici în Europa, cu aproximativ 8.000 de angajați

Afacerea de familie înființată în anul 1961 are aproximativ 8.000 de salariați. În cele 17 fabrici din Europa, angajații realizează o gamă de produse completă de materiale pe bază de lemn. (plăci de PAL, OSB și MDF). Compania a generat o cifră de afaceri de 2,34 miliarde EUR în anul financiar 2015/2016. EGGER are clienți globali în industria mobilei, a construcțiilor pe bază de lemn, a distribuitorilor de pardoseli precum și rețele de bricolaj. Produsele EGGER se regăsesc în nenumărate arii ale vieții publice și private; inclusiv bucătării, băi, dormitoare, birouri, hoteluri și magazine.
Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are în jur de 800 de angajați. În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit cca. 489 Milioane Euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …