Saturday , April 27 2024

Extinderea Dedeman sau apariţia oricărui alt centru comercial nou nu este văzută cu ochi buni de Shopping City

carrefour conferinta 051

 „O aglomerare de mall-uri nejustificată economic va conduce la rezultate negative pentru toate firmele implicate, de la dezvoltatori la retaileri. Numărul de metri pătraţi de retail modern la Suceava este de 562 de metri pătraţi la 1.000 de locuitori. Dacă şi acest proiect se va materializa, Suceava va avea cca 700 mp la mia de locuitori, adică de aproape trei ori mai mult decât are Bucureştiul”, se arată într-un comunicat de la Argo Real Estate Opportunities Fund – proprietarii SCS, care citează un studiu recent al DTZ Echinox. Cât priveşte contestaţia autorizaţiei, aşa cum se făcea referire într-un comunicat de zilele trecute al firmei, cei de la Argo Real Estate Opportunities Fund au precizat că a fost doar o „obiecţie verbală”  

Temerea proprietarilor Shopping City Suceava (SCS) că un nou proiect de retail ar avea un impact negativ se referă, potrivit unui comunicat transmis redacţiei noastre, la proiectul pe care compania Dedeman vrea să îl facă pe fosta platformă industrială de la Romups, în prezent dezafectată şi pe care cresc tot felul de bălării. Terenul este situat aproape atât de calera ferată, cât şi de strada principală, fiind peste drum de Shopping City Suceava, iar dezvoltarea unei imense platforme logistice a celor de la Dedeman nu a fost privită cu ochi buni de către Argo Real Estate Opportunities Fund – proprietarii din Marea Britanie a Shopping City Suceava (SCS). „SCS a aflat, ca şi toţi cititorii de contrucţia, unui nou centru comercial din informaţiile apărute în presă şi până în prezent nu are alte informaţii referitoare la stadiul de implementare a acestui proiect”, se arată în comunicatul trimis ieri.
In ce priveşte informaţiile vehiculate în media centrală şi preluate, ulterior, în cotidianul Obiectiv de Suceava cum că Argo Real Estate Opportunities Fund ar fi contestat la autorităţi proiectul respectiv de retail, în comunicatul trimis în cursul zilei de ieri se menţionează că reprezentanţii SCS au făcut doar „obiecţie verbală” cu privire la deschiderea unui nou proiect de retail în Suceava. Pe de altă parte, se mai spune că „până în acest moment nu cunoaştem progresul înregistrat de solicitarea SCS”, ceea ce poate conduce la ideea, vehiculată de altfel în mediul economic şi administrativ, că demersurile nu ar fi doar verbale.
Temerile celor de la SCS şi ale proprietarilor acestora sunt fondate pe date care au fost colectate în prima parte a anului – până la închiderea Galleria Mall şi publicarea rezultatelor oficiale ale recensământului populaţiei şi locuinţelor, după cum reiese din răspunsul trimis la unele întrebări adresate zilele trecute. Astfel, la întrebarea cu privire la numărul de chiriaşi pierduţi de SCS – aceasta era temerea celor de la Argo Real Estate Opportunities Fund – răspunsul dat se referă la un studiu al agentiei DTZ Echinox în care se referea la faptul că Suceava are trei centre comerciale, prin urmare era luat în calcul şi Galleria Mall. „Deşi puterea de cumpărare în Suceava este redusă (un venit mediu net de 258 Euro/cap de locuitor), oraşul are cei mai mulţi metri pătraţi de retail modern pe cap de locuitor datorită celor trei centre comerciale. Reprezentanţii companiei imobiliare precizau că această situaţie afectează performanţa retailerilor şi a centrelor comerciale din oraş. Comparativ, în oraşe cu potenţial mult mai mare situaţia este la polul opus: în Cluj sau Constanţa operează două centre comerciale, iar în Timişoara doar unul”, se arată în răspunsul trimis de Argo Real Estate Opportunities Fund.
Si la întrebarea privind celelalte motive pentru care ar fi contestat demersul unei alte companii de a derula un nou proiect de retail în Suceava, răspunsul celor de la Argo Real Estate Opportunities Fund face trimite la studiul realizat de DTZ Echinox, conform căruia numărul de metri pătraţi de retail modern la Suceava este de 562 de metri pătraţi la 1000 de locuitori, în condiţiile în care în Bucureşti avem o medie de 245 de metri pătraţi cu perspective de extindere până la 373 metri pătraţi până în 2015. „Dacă şi acest proiect (Dedeman – n.red.) se va materializa, Suceava va avea cca 700 mp la mia de locuitori, adică de aproape trei ori mai mult decât are Bucureştiul, în condiţiile în care putere de cumpărare este mult mai redusă, iar numărul de vizitatori mai mic – populaţia oraşului Suceava a scăzut de la 105.000 în 2002 până la cca 86.000, conform rezultatelor ultimului recensământ (Argo Real Estate Opportunities Fund citează, de fapt, din datele provizorii pentru că în datele finale oraşul ar avea o populaţie stabilă de 92 de mii de locuitori – n.red.). O aglomerare de mall-uri nejustificată economic va conduce la rezultate negative pentru toate firmele implicate, de la dezvoltatori la retaileri”, se mai arată în comunicatul respectiv.
Din câte se pare, demersul proprietarilor britanici ai SCS a fost făcut avându-se în vedere practicile economice din Regatul Unit unde reglementările privitoare la hipermarketuri şi centre comerciale sunt mai stricte. Primăria Su-ceava însă, după cum a explicat viceprimarul Ovidiu Doroftei, nu are cum să dea curs solicitării, fie că este verbală sau scrisă, pentru că nu are abilităţi legale în acest sens. „Este mai curând o problemă ce ţine de concurenţă iar noi, Primăria, nu putem fi arbitri într-un caz cum ar fi acesta, neavând atribuţii pe această zonă”, a declarat Ovidiu Doroftei, adăugând că emiterea autorizaţiei ţine de alte criterii specificate de lege cum ar fi cele din domeniul urbanismului. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …