Saturday , February 4 2023

Expoziția temporară „Simboluri regale ale Marii Uniri” va fi vernisată mâine la Muzeul Bucovinei

Expoziția de la Muzeul de Istorie Suceava va fi deschisă zilnic, în perioada 10 – 20 mai, între orele 10.00 – 20.00. Vor fi expuse două simboluri ale Regalității și ale istoriei moderne a României: Coroana de Oțel și Buzduganul Regelui Ferdinand, ultimul scos acum pentru prima oară din Tezaurul României și expus publicului

 muzeu 0

Muzeul Bucovinei din Suceava, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, organizează  la sediul Muzeului de Istorie expoziția temporară „Simboluri regale ale Marii Uniri”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 10 mai 2017, orele 12.00. In cadrul expoziției se vor afla două piese de excepție din categoria Tezaur, deținute de Muzeul Național de Istorie a României, simboluri ale Regalității și ale istoriei moderne a României: Coroana de Oțel și Buzduganul Regelui Ferdinand.

Coroana de Oțel păstrează până astăzi o semnificație deosebită, fiind realizată pentru încoronarea Regelui Carol I, cu prilejul proclamării Regatului României, la 10 mai 1881. In același timp, Coroana de Oțel va aminti pentru totdeauna de cucerirea pe câmpul de luptă a Independenței de Stat a României în anul 1877, fiind realizată dintr-un fragment de tun turcesc capturat de armata română la Plevna. Cea mai puternică semnificație este legată de Marea Unire de la 1918, recunoscută de Conferința de Pace de la Paris (1919 – 1920) și consfințită la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, prin încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Reîntregite.

Cu o semnificație aparte și o încărcătură istorică unică, Buzduganul Regelui Ferdinand este unul din cele mai puternice simboluri ale legăturii Regalității române cu poporul său, fiind cumpărat prin subscripție publică și dăruit de poporul român Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. A fost semnul de recunoștință adus regelui sub a cărui domnie s-au reunit toate teritoriile românești pierdute de-a lungul timpului. Realizat din argint, aur și pietre prețioase, cu rafinate scene alegorice ce simbolizează Unirea, Buzduganul Regelui Ferdinand este pentru prima dată scos din Tezaurul României și expus publicului.

Expoziția mai cuprinde mărturii foto-documentare și piese de patrimoniu din colecțiile Muzeului Bucovinei referitoare la Primul Război Mondial, vizite ale Familiei Regale în Bucovina, încoronarea Regilor României la Alba Iulia și Pavilionul Bucovinei la prima expoziție națională organizată după Marea Unire. In data de 21 mai 2017, cele două piese de Tezaur vor fi expuse la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Expoziția de la Muzeul de Istorie Suceava va fi deschisă zilnic, în perioada 10 – 20 mai, între orele 10.00 – 20.00. (O.S.)

Vezi si

Incendiu puternic într-o gospodărie din Vicovu de Sus, pornit de la o țigară aruncată aiurea (FOTO)

Vineri după-amiază, un incendiu puterni a izbucnit la un depozit de furaje din orașul Vicovu …