Friday , April 26 2024

Elevii clasei pregătitoare de la Școala din Reuseni, comuna Udești, nu au mai mers la cursuri de o săptămână, din cauza învățătoarei

Directorul Școlii Gimnaziale ”Acad. H. Mihăescu” Udești, unitatea cu personalitate juridică la care este arondată Școala Gimnazială Reuseni, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava susțin că părinții celor 13 elevi din respectiva clasă și-au luat copiii de la ore când au aflat cine le este noua învățătoare. De cealaltă parte, învățătoarea reclamă că directorul vrea să mușamalizeze faptul că, din start, nu a vrut să o încadreze pe post, deși titulatura obținută prin concurs îi oferă acest drept, și a manipulat părinții să ceară transferul elevilor de la clasa ei. Deși inițial problema a fost prezentată ca a unei învățătoare care nu a primit postul meritat, în acest moment singurii afectați sunt elevii clasei pregătitoare de la Școala din Reuseni, pentru că stau acasă și nu desfășoară activitățile pe care le au în programa școlară. ”Doamna învățătoare merge la școală, însă în clasă este doar un elev, fiul ei. Părinții refuză total să își lase copiii la școală dacă nu schimbăm învățătoarea”, a spus directorul Școlii Gimnaziale ”Acad. H. Mihăescu” Udești, Marius Golea.

Școala Gimnaziala ”Acad. H. Mihăescu” Udești

Elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială Reuseni nu mai merg la școală de o săptămână, și nu din cauza COVID-ului, ci din cauza învățătoarei ce le-a fost repartizată la clasă. Directorul Școlii Gimnaziale ”Acad. H. Mihăescu” Udești, unitatea cu personalitate juridică la care este arondată Școala Gimnazială Reuseni, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava susțin că părinții celor 13 elevi din respectiva clasă și-au luat copiii de la ore când au aflat cine le este noua învățătoare. De cealaltă parte, învățătoarea reclamă că directorul vrea să mușamalizeze faptul că, din start, nu a vrut să o încadreze pe post, deși titulatura obținută prin concurs îi oferă acest drept, și a manipulat părinții să ceară transferul elevilor de la clasa ei.

Scandalul a început în luna septembrie, când învățătoarea Liliana Nicoară s-ar fi prezentat la directorul Marius Golea pentru a refuza postul pe care a fost repartizată, pe motiv că este prea departe de domiciliu și nici nu are cum și cu ce să facă naveta. ”Eu am predat 8 ani la școala din Plăvălari. Anul trecut am avut clasa a IV-a, iar anul acesta trebuia să iau clasa pregătitoare. Eu fiind titulară, trebuia să primesc un post cât mai aproape de domiciliu, din moment ce la Plăvălari nu s-a mai făcut clasa, pentru că nu au fost destui copii înscriși. Mi s-a dat post la Școala din Chilișeni, care este prea departe de domiciliul meu, la 14 km, iar eu am patru copii în întreținere și sunt mamă singură, divorțată. Am refuzat postul, am făcut sesizări la Inspectoratul Școlar și, mai apoi, la Ministerul Educației, iar răspunsul primit de la inspectorat mi-a dat dreptate. Începând cu data de 8 octombrie, mi s-a oferit postul de la Școala din Reuseni, fiind cea mai aproape de domiciliu. În prima zi de școală, eram cu elevii în clasă, iar părinții au venit buluc să îi ia de la ore, le-au rămas doar penarele pe bănci. Am întrebat ce s-a întâmplat și unii dintre ei mi-au spus că așa le-a cerut domnul director să facă. Să transfere elevii de la clasa mea. Eu mi-am mutat de la Plăvălari inclusiv fiul în această clasă, ca să îmi fie aproape. Am patru copii de care am grijă. Nu pot accepta catedra de la Chilișeni pentru că e prea departe de casă”, a povestit învățătoarea Liliana Nicoară.

Părinții și-au luat copiii direct din sala de clasă și nu au mai revenit

Problema inițială, cea a repartizării pe un post de titular cât mai aproape de domiciliu, a fost rezolvată la începutul acestei luni, când învățătoarea a obținut catedra de la școala din Reuseni, așa cum i se cuvenea. Însă nu a apucat să predea clasei de elevi pentru că părinții nu și-au mai dus copiii la școală. Atât IȘJ Suceava, cât și directorul Școlii Gimnaziale ”Acad. H. Mihăescu” Udești susțin că problema este învățătoarea, iar părinții refuză să ducă elevii la ore atâta timp cât ea ar trebui să se ocupe de educația lor. Mai mult decât atât, directorul școlii spune că și părinții clasei de la o altă școală la care ar fi vrut să o încadreze pe învățătoarea Nicoară au refuzat categoric o astfel de propunere. ”Într-adevăr, doamna învățătoare a fost repartizată inițial pe postul de la Chilișeni, pe care ea l-a refuzat. Fiind titulară, am căutat o altă soluție, mai aproape, și așa am decis încadrarea pe postul de învățătoare de la Reuseni. Acolo era o suplinitoare, pe care am trimis-o la Chilișeni, pe postul pe care învățătoarea Nicoară l-a refuzat. În data de 8 octombrie, a început activitatea la Reuseni, însă părinții și-au luat copiii de la școală și de atunci refuză să îi mai ducă la cursuri atâta timp cât ea predă acolo. Am opt cereri de transfer de la clasa ei la mine în birou, pe care nu le-am aprobat, pentru că nu am cum. Am făcut ședințe de Consiliu de Administrație și am dezbătut problema în toate felurile, încercând să îi dăm de cap. Cei 13 elevi de la clasa în cauză, pentru că al 14-lea este fiul doamnei învățătoare, stau acasă de pe 8 octombrie. Părinții nu o vor pe doamna învățătoare pentru că îi cunosc situația, că are probleme în familie și, fiind o comunitate mică, au auzit despre comportamentul ei. Am încercat să o mut la școala din Luncușoara, numai să rezolvăm situația cumva, însă părinții de acolo au refuzat categoric și ei. Ea a predat din 2013 la Școala din Plăvălari și urma să continue activitatea acolo, fiind titulară pe post. Dar părinții copiilor care urmau să înceapă clasa pregătitoare acolo nu au vrut-o ca învățătoare și au mutat copii, i-au înscris la alte școli, astfel că nu am mai avut un număr suficient de elevi pentru a forma o clasă la Plăvălari. Dacă ar fi acceptat postul de la Chilișeni nu ar fi fost atâtea probleme, însă acolo este o comunitate mai mare de rromi și asta e problema. Deși avem toată deschiderea să găsim o soluție optimă în acest caz, vom urma calea legală, pentru că se pare că nu putem cădea la pace și gata”, a declarat directorul Marius Golea.

Învățătoarea susține că directorul vrea să mușamalizeze o gafă cu posturile scoase la concurs

Liliana Nicoară opinează că în tot acest scandal nu ar fi vorba despre o problemă personală a directorului Golea în ceea ce o privește, din moment ce, vreme de 8 ani, cât a predat la Plăvălari, școală arondată unității de învățământ de la Udești, nu au avut nicio confruntare sau problemă. Învățătoarea susține că ar fi vorba despre încercarea directorului de a mușamaliza gafa pe care el ar fi făcut-o la stabilirea posturilor vacante pentru anul școlar 2020-2021, când nu a luat-o și pe ea în calcul. ”Încadrarea s-a făcut în ianuarie, când au fost scoase pentru concurs doar patru posturi, la Reuseni, Luncușoara, Poieni și Chilișeni. Pe mine nu m-a avut în vedere, iar în septembrie, când am văzut că m-a repartizat la Chilișeni, am refuzat. Fiind titulară, aveam toate pârghiile legale să cer și să obțin un alt post, mai aproape de domiciliu. Probabil că suplinitoarea care era pe postul de la Reuseni, până să mi-l dea mie, e vreo pilă sau cunoștință, iar acum directorul vrea să mușamalizeze gafa pe care a făcut-o când a scos posturile la concurs”, este de părere învățătoarea Nicoară.

IȘJ Suceava a fost sesizat cu privire la situația creată, iar prin adresa nr. 7410/232, din 30.09.2020, s-a solicitat conducerii școlii ca învățătoarea ”să fie repusă în drepturi în cel mai scurt timp posibil”, în sensul încadrării pe un post cât mai aproape de domiciliu.

”Doamna este titulară la școala din Plăvălari, unde anul trecut a avut clasa a IV-a. În noul an școlar urma să se formeze acolo o clasă pregătitoare cu vreo 12 copii, însă părinții au decis să îi înscrie la altă școală, pentru că nu doreau să fie ea învățătoarea copiilor lor. Fiecare părinte are dreptul să aleagă cum consideră că e mai bine pentru copilul lor. Școala a greșit că i-a dat post la Chilișeni, pentru că nu era aproape de domiciliul ei. Ea fiind titulară, avea dreptul să obțină o catedră mult mai aproape, așa că am cerut conducerii școlii să schimbe încadrarea. Am înțeles acum că părinții de la Școala Reuseni nu vor să își lase copiii la ore cu doamna învățătoare în cauză. E o situație delicată, dar rezolvarea trebuie să o găsească școala”, a punctat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Acest caz a ajuns și în atenția Ministerului Educației și Cercetării, deoarece învățătoarea Liliana Nicoară a trimis o sesizare în acest sens și superiorilor IȘJ. Deși inițial problema a fost prezentată ca a unei învățătoare care nu a primit postul meritat, în acest moment singurii afectați sunt elevii clasei pregătitoare de la Școala din Reuseni, pentru că stau acasă și nu desfășoară activitățile pe care le au în programa școlară. ”Doamna învățătoare merge la școală, însă în clasă este doar un elev, fiul ei. Părinții refuză total să își lase copiii la școală dacă nu schimbăm învățătoarea”, a conchis directorul Școlii Gimnaziale ”Acad. H. Mihăescu” Udești, Marius Golea. (Oana NUȚU)

secretarasite

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unei femei de 54 de ani care și-a lovit și amenințat mama de 81 de ani

Joi seara, la ora 20.00, polițiștii din Marginea au fost sesizați de către o femeie …