Thursday , May 16 2024

Elevi si cadre didactice din cinci tari europene, oaspetii Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir”

~nt=lnirea face parte din cadrul proiectului Comenius, desf\[urat de colegiul sucevean `n parteneriat cu Germania, Italia, Portugalia, Polonia [i Suedia.
La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava se deruleaz\, în perioada 2010 – 2012, proiectul Comenius Parteneriate Multilaterale cu titlul „How much Bio do we need? Bio-Food from its production and marketing up to consumption”, în parteneriat cu cinci ]\ri europene, respectiv Germania, Italia, Portugalia, Polonia [i Suedia.
Prin derularea acestui proiect, colegiul sucevean `[i propune ca în baza experien]ei acumulate [i împ\rt\[ite de ]\rile partenere, s\ `ncerce schimbarea obiceiurilor alimentare ale elevilor prin popularizarea [i încurajarea consumului de produse bio, `ncurajarea înv\]area limbilor str\ine [i a cooper\rii transna]ionale între [coli.
În cadrul parteneriatului au avut loc trei reuniuni de proiect, în perioada 4 – 8 noiembrie 2010, în localitatea Lahnstein, Germania, în perioada 5 – 9 mai 2011 în localitatea Napoli, Italia, cea mai recent\ av=nd loc `n perioada 27 – 31 octombrie 2011 în Suceava, reuniune `n cadrul c\reia au participat echipe din toate ]\rile partenere, profesori [i elevi.
În cadrul acestor întâlniri, fiecare partener din cadrul proiectului [i-a prezentat în imagini ]ara, zona de provenien]\ [i [coala, sco]ând în eviden]\ aspecte semnificative care au relevan]\ în cadrul proiectului: obiceiuri culinare, re]ete specifice ]\rilor [i zonelor, specializ\ri în cadrul [colilor, dot\ri specifice, ponderea alimentelor bio în consumul tinerilor [i nu numai, aspecte legate de agricultura ecologic\.
Elevii `nso]i]i de cadre didactice au vizitat ferme organice de vaci [i bivoli]e în Germania, România [i în Italia, unde au participat al\turi de proprietari [i reprezentan]i ai mass media la activit\]ile curente din ferm\. A fost prima experien]\ de acest gen pentru to]i participan]ii din proiect.
„Interesul manifestat de profesori, [i mai ales de elevi [i impactul acestor activit\]i asupra lor a fost foarte mare, ]inând cont c\ ace[tia au identificat avantajele consumului de produse bio [i s-au informat cu privire la legisla]ia referitoare la alimentele biologice din ]\rile partenere [i a modalit\]ilor de aplicare a acesteia. Aceast\ reuniune a contribuit la o mai bun\ cunoa[tere a ]\rilor partenere, a sudat prietenii, atât între elevi cât [i între profesori. Calitatea educa]iei este dat\ de o transformare inovatoare, c\utându-se în permanen]\ o diversificare a func]iilor [colii în scopul dezvolt\rii acesteia ca centru de resurse pentru elevi [i p\rin]i, dar [i pentru ceilal]i membri ai comunit\]ii”, a explicat prof. coordonator Florentina Sfichi, cadru didactiv `n cadrul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”.
De asemenea aceasta a precizat c\ astfel de proiecte reprezint\ modul cel mai bun de a îmbina teoria cu practica – teoria în cadrul disciplinelor economice din liceu `mbin=ndu-se foarte bine cu aspectele practice legate de producerea alimentelor, s\n\tate [i protec]ia mediului.
Produsele finale ale proiectului sunt: blog-ul proiectului – www.comeniusbioblog.wordpress.com, o platform\ de înv\]are- www.howmuchbio.org, o colec]ie de re]ete bio, elaborarea unui bio-joc [i un album foto. Jocul (bazat pe ideea de test – spectacol tv “Cine vrea s\ fie milionar?”) [i colec]ia de re]ete vor constitui o valoroas\ resurs\ de predare în viitor în vederea motiv\rii elevilor. (Adelina T.)

Vezi si

Flutur: Stulpicani devine foarte curând o perlă turistică a Bucovinei

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a acceptat, joi, invitația primarului din Stulpicani, Vasile Zamcu, …