Saturday , April 27 2024

Egger vrea să crească rezistența la foc a plăcilor OSB produse la Rădăuți

Compania Egger intenționează să deruleze un proiect de investiții cu un obiectiv ambițios care să aibă ca finalitate creșterea rezistenței la foc a plăcilor OSB, asta conducând automat la îmbunătățirea calității acestor produse. Este vorba de o instalație FlammEx care va fi utilizată în procesul tehnologic după finalizarea producției de plăci OSB. Perioada de implementare propusă este de 6 luni. Deocamdată, nu este dat un ordin de începere, de fapt nici autorizația de construire, procedurile fiind totuși în etapa de obținere a unui acord de mediu. Asta presupune că proiectarea încă nu este finalizată, dar că în mod cert sunt pași importanți făcuți în scopul implementării proiectului.

De fapt, un certificat de urbanism a fost emis în a doua parte a lunii ianuarie iar obținerea autorizației de construire poate dura chiar și mai mult de jumătate de an, durata depinzând de mai mulți factori. Însă dacă lucrurile decurg bine, atunci investiția ar putea demara chiar din acest an, rămânând în discuție dacă va putea fi și finalizată în 2024.

Cât de avantajoasă economic este această investiție? Cel puțin potrivit calculelor și aprecierilor communicate cu titlu general de cei de la Egger Romania SRL, volumul maxim de producție calculat este de aproximativ 114.000 m³/an iar „până la maxim 20% din volumul total de plăci OSB produse anual vor fi îmbunătățite”. Totuși, o abordare/evaluare realistă pentru ceea ce Egger Romania SRL susține a fi „viitoarea producție pe amplasament” este de cca. 85.500 – 91.200 m³/an, ceea ce înseamnă între 75% și 80% din volumul maxim de producție calculat. La un asemenea volum de plăci OSB produse anual și la un maxim 20% din volumul total îmbunătățite, Egger a optat pentru investiția pentru implementarea căreia nu sunt chiar puțini bani în joc: valoarea estimată situându-se aproape de 13,6 milioane de euro.

Montarea unei instalații FlammEx se va face în cadrul Instalației de producție plăci tip OSB, aceasta fiind autorizată în august 2018 iar în mai 2022 a fost revizuită autorizația integrată de mediu. „Procesul principal de producție a plăcilor OSB nu va suferi modificări”, dau asigurări cei de la compania Egger. Proiectul intitulat „Montare Instalație FlammEx în interiorul halei nr. 57” în vederea îmbunătățirii calității plăcilor de OSB prin creșterea rezistenței la foc (RF), presupune acoperirea plăcilor OSB produse în instalația de pe amplasamentul EGGER Romania cu un strat protector în vederea creșterii coeficientului de RF al acestora.

Instalația FlammEx va fi poziționată în Hala nr. 57, la finalul procesului de producție a plăcilor OSB și se va monta pe pardoseala e­-xis­tentă unde se va construi o fundație de echipament doar pentru două astfel de echipamente. „Nu se va interveni asupra structurii e­xis­tente a clădirii”, dau asigurări cei de la Egger în legătură cu investiția pe care o au în vedere.

Principalele dotări tehnice ale proiectului propus sunt: sistem de transport și sistem de rotire a plăcilor OSB; echipament de aplicare a stratului de acoperire FlammEx prevăzut cu motoare de transport, motor de pompare, container de 80 litri; cuptor de uscare cu aer fierbinte cu o putere termică instalată de 512 kW, prevăzut cu schimbătoare de căldură, ventilatoare de alimentare cu aer, ventilatoare de circulație a aerului de alimentare; echipament de aplicare a filmului UV cu o putere totală instalată de 72 kW și viteza de uscare 5-10 m/min, prevăzut cu cilindru aplicator, cilindru racletă, cilindru inferior, motor; sistem de stivuire a plăcilor OSB.

De asemenea, pentru a asigura un proces cu impact cât mai redus asupra mediului, va fi montată o conductă de colectare și transport a gazelor de evacuare de la cuptorul cu aer cald și uscătorul UV până la centrala termică pe biomasă (clădirea 58), unde acestea vor fi utilizate ca aer secundar pentru procesul de ardere. Montarea acestei conducte se va realiza folosind în principal structurile (estacadele) deja e­-xistente și nu va afecta rezistența acestora sau a clădirilor existente.

Transferul de energie se va face cu un schimbător de căldură într-o buclă închisă de apă caldă care rulează la 150°C. Din acest circuit de apă caldă vor fi alimentate schimbătoarele aer/apă de la uscător pentru a încălzi aerul la temperatura de 110 °C. Întreaga cantitate de condens care apare la schimbătorul de abur/apă caldă se va întoarce la rezervorul de colectare a condensului de la centrala termică pe biomasă.

Pe scurt, procedeul presupune ca plăcile OSB să fie preluate de un sistem de transport, apoi separate și rotite de un dispozitiv, caz în care acestea ar trebui acoperite pe ambele părți iar pentru aplicarea stratului protector placa este șlefuită într-o mașină prevăzută cu filtru de praf. După șlefuire, plăcile OSB sunt transportate la un echipament de aplicare a stratului de acoperire FlammEx, cantitatea de amestec fiind reglată cu viteza de transport a plăcilor. Următoarea etapă este reprezentată de o preuscare urmată de uscarea plăcilor într-un cuptor cu aer fierbinte. După uscare, placa rezultată este protejată (pentru perioada transportului) prin aplicarea unui film; după aplicarea filmului, plăcile sunt trecute printr-un uscător UV. Plăcile astfel rezultate sunt apoi stivuite și transportate la depozitul OSB existent. Pentru anumite aplicații unde sunt necesare plăci acoperite pe ambele părți, procesul se repetă pentru stratul inferior după cum este descris mai sus. Dacă placa rezultată nu îndeplinește cerințele de calitate, procesul se reia pentru aceeași parte a plăcii, fără a se mai trece prin procesul de șlefuire. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

 Un tânăr care a încercat să fure două bormașini din Leroy Merlin, prins de doi polițiști aflați în timpul liber

Vineri seara, la ora 19.02, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin  112 de …