Monday , February 6 2023

Dumitru Morhan, mai uşor de băgat în puşcărie decât în insolvenţă

d-tru morhan1 [800x600]


In daţa de 29 iunie 2012, Tribunalul Suceava a dispus începerea procedurii insolvenţei la firma Cento – Gimmy Impex SRL, ce aparţinea afacerisţului Dumitru Morhan şi pe care acesta, înainte de a intra prima dată în puşcărie, a mutat-o cu sediul social la Bucureşţi. Solicitarea a fost făcută atunci de Dictron Invest Bucureşti, pentru o datorie de aproape un milion de lei. S-au scurs de atunci nu mai puţin de 16 termene de judecată, din care zece nu au avut practic nicio contribuţie la evoluţia către soluţionarea dosarului, în condiţiile în care soluţia a fost mereu aceeaşi – “faţă de susţinerile reprezentantului debitorului, pentru rejudecarea cererii introductive şi a contestaţiei împotriva acesteia, vom fixa un nou termen”. De zece ori aceeaşi amânare, într-un dosar în care creditorii aşteaptă de doi ani o soluţie, pare deja prea mult pentru creditorii care s-au înscris deja în tabelul deschis după deschiderea procedurii insolvenţei. Vara aceasta este deja pierdută fiindcă următorul termen, al 16-lea, a fost fixat pentru ziua de 9 septembrie a.c. Când s-a cerut insolvenţa firmei Cento Gimmy, patronul Dumitru Morhan era în puşcărie, pentru înşelăciune. De trei săptămâni, Morhan pus în libertate în primăvara acestui an şi foarte prezent pe la televiziunile locale, în dorinţa de a-şi “repara” onoarea, a fost din nou internat în penitenciar, unde trebuie să ispăşească încă o condamnare de 3 ani, tot pentru înşelăciune. Intr-un fel sau altul, el reuşeşte să amâne judecarea insolvenţei la firma lui, cerută anul acesta chiar de fosta lui nevastă care, în calitate de administrator la firma Ecolact a revendicat, cerând de asemenea insolvenţa firmei Cento Gimmy o datorie neachitată de 7 miliarde de lei vechi – 700.000 de lei noi.
Creditorii îl suspectează pe Morhan şi de afaceri ilicite, inclusiv de conducerea deliberată spre insolvenţă a firmei Cento Gimmy
Obiectiv a arătat că acum doi ani, foşti parteneri de afaceri l-au reclamat pe patronul aflat atunci şi acum în puşcărie Dumitru Morhan pentru bancrută şi gestiune frauduloasă. Administratorul societăţii Dictron Invest SRL Bucureşti, Valeria Lungu. arată că în luna octombrie a anului 2011 încheiase un contract de asociere în participaţiune cu SC Cento Gimmy SRL, unde acţionar unic este Dumitru Morhan, iar administrator Mihaela Alina Boureanu. Bucureşteanca Valeria Lungu a cerut, pe lângă alţii, deschiderea procedurii insolvenţei împotriva firmei patronate de Dumitru Morhan pentru o datorie de 957.220 RON – 9,57 miliarde de lei vechi. Banii pentru care se cerea insolvenţa reprezintă contravaloarea sumelor cu care firma lui Dumitru Morhan a fost creditată în perioada noiembrie 2011 – octombrie 2012. conform contractului de asociere în participaţiune semnat între cele două societăţi în 11 octombrie 2011. “Există indicii şi probe clare că Morhan şi Boureanu au cauzat starea de insolvenţă a societăţii debitoare, pentru că au folosit bunurile şi creditele societăţii în folosul propriu, au făcut acte de comerţ în interes personal, conducând în mod vădit societatea la încetarea de plăţi. Au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară documentele contabile reale, au deteriorat şi au ascuns parte din activele societăţii”, sunt acuzele aduse de către fosta parteneră de afaceri Valeria Lungu, care a cerut falimentul firmei Cento Gimmy.
DICRON INVEST Bucureşti nu este singura firmă care vrea falimentul firmei Cento Gimmy. In aprilie anul trecut, o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei a fost depusă la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava de către AFIN LEASING IFN SA. Firma lui Dumitru Morhan înfiinţată la Milişăuţi dar mutată ulterior în Bucureşti a fost trimisă în inlsolvenţă pentru că a achiziţionat de la firma AFIN LEASING prin contract de leasing, cinci tiruri IVECO, un excavator şi un alt utilaj, în 2009, pentru care nu s-au plătit ratele, dar nici maşinile nu au fost restituite.
Fosta nevastă a lui Morhan, prin firma Ecolact, vrea la rândul ei bani de la Cento Gimmy
După un divort pronunţat anul trecut, fosta nevastă a lui Dumitru Morhan a cerut de asemenea insolvenţa firmei afaceristului aflat din nou în penitenciar. SC Ecolact Co SA Milişăuţi, administrată de Domnica Gherasim, fostă Morhan, a depus în primăvara acestui an la Tribunal o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei societăţii Cento Gimmy, aparţinând fostului soţ. Motivul invocat – un împrumut de 7 miliarde de lei vechi oferit în 2009 şi nerestituit nici după cinci ani.
Conform acestei cereri, Ecolact a împrumutat firmei Cento Gimmy în data de 1 mai 2009 suma de 700.000 de lei – şapte miliarde de lei vechi pe o perioadă de 3 ani, termenul scadent fiind 1 mai 2012. “Deşi debitoarea noastră a fost somată în repetate rânduri să achite creanţa către subscrisa, nici până în prezent nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată”, arată Domnica Gherasim, fostă Morhan, în documentul depus la instanţă, arătând totodată că în dovedirea susţinerilor din respectiva cerere, “înţelegem să ne folosim de proba cu înscrisuri, solicitând judecarea cauzei şi în lipsa noastră”. Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei are ataşată o xerocopie după un extras de cont din 2009 care ar putea arăta că banii de la Ecolact – 700.000 de lei noi, au fost viraţi către Cento Gimmy. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 500 de șoferi testați în weekend cu aparatele etilotest și drugtest de polițiștii suceveni

Și în weekend-ul recent încheiat, zilnic, peste 100 de polițiști au acționat pe drumurile publice, …