Tuesday , March 19 2024

DSP Suceava a dat până acum 2.300 de amenzi celor care nu au completat corect PLF – formularul digital la intrarea în țară

Cei amendați au început să ”bombardeze” cu tot felul de contestații. Din cauza volumului mare de muncă, dar și a numărului tot mai mare de infectări, anchetele epidemiologice sunt în urmă cu aproape o săptămână. Marți după-amiază se verificau contacții cazurilor raportate pe 13-14 ianuarie.

Mii de suceveni au fost amendați de la începutul anului pentru că nu au completat corect formularul digital de intrare în România, PLF, iar mulți dintre ei au început să trimită deja contestații la Direcția de Sănătate Publică, nefiind de acord cu aceste sancțiuni. Mai exact, DSP Suceava a aplicat 2.300 astfel de amenzi și a primit până acum, câteva sute de contestații.

Direcția de Sănătate Publică Suceava pune la dispoziția persoanelor interesate , adresa de email : [email protected], unde pot solicita informații referitoare la contestarea proceselor verbale de constatare a contravenției, conform cu OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România (PLF).

”Foarte mulți au refuzat să competeze aceste formulare, la revenirea în țară. Până în prezent au fost emise 2.300 de amenzi și am primit câteva sute de contestații. DSP le transmite următoarele precizări persoanelor amendate și care contestă: ” În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România. În vederea completării formularului prevăzut se utilizează Sistemul informatic integrat „Formular digital de intrare în România, denumit în continuare SII-FDIR.” Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligației de a completa Formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore de la intrarea în țară constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor  se realizează, pe baza datelor și informațiilor furnizate de SII-FDIR, de către personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, împuternicit să efectueze activități de inspecție sanitară de stat”.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Luând în considerare prevederile legale din actele normative enunțate, aveți două posibilități, astfel: Achitați suma de 1000 lei la primăria de domiciliu, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, în condițiile în care amenda care v-a fost aplicată în cuantum de 2000 lei reprezintă minimul amenzii prevăzută în OUG Nr.129/2021( de la  2000 lei la 3000 lei) sau depuneți plângere contravențională la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției  emis de către D.S.P. Județeană Suceava”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Angajații Direcției de Sănătate Publică sunt depășiți de volumul mare de muncă din ultima peroadă și nu mai reușesc nici măcar să țină pasul cu anchetele epidemiologice, numărul de infectări zilnice fiind mult peste puterea de muncă a acestora. În cursul zilei de 18 ianuarie, se lucra la anchetele epidemiologice legate de cazurile înregistrate în perioada 13-14 ianuarie. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …