Saturday , March 25 2023

DSP nu mai are vaccin anti-HPV

Acesta este destinat adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani și este folosit pentru prevenirea cancerului de col uterin

 

Stocurile de vaccin anti-HPV din depozitul Direcției de Sănătate Publică s-au epuizat de multă vreme, medicii de familie din județ având întocmite liste de așteptare pentru adolescente care au solicitat acest vaccin. Se pare că reprezentanții DSP au solicitat în repetate rânduri dozele necesare de la Ministerul Sănătății dar nu s-a primit nimic de aproape jumătate de an. Contravolaorea acest vaccin depășește 2.000 de lei, ceeea ce face ca foarte puțini părinți să-l achiziționeze contra cost din farmacii.

Ministerul Sănătății a inițiat și o campanie de vaccinare anti-HPV iar imunizarea a fosr inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor ­populaționale la risc, dar vaccinul nu a mai ajuns la Suceava. Vaccinarea gratuită ar trebui să se realizeze la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care trebuie să formuleze o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită ar trebui să fie disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-18 ani și părinții decid individual când anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vîrstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă nouă – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul nouă – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. (Cristina RUSTI)

Vezi si

FOTO – Expoziție a tehnicii de luptă din dotarea unităților militare, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”

În Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc s-a desfășurat joi, 23 martie, una …