Saturday , January 28 2023

DSP a primit a doua tranșă de doze de vaccin antigripal, destinate în exclusivitate copiilor

Este vorba despre 1.900 de doze, de care vor beneficia copii. 10.000 de doze, reprezentând prima tranșă, aui ajuns la Suceava la începutul lunii. Până acum au fost vaccinați 1.540 de suceveni

Direcția de Sănătate Publică a primit a doua tranșă de doze de vaccin antigripal sezonier, mai precis, 1.900 de doze de vaccin au ajuns la Suceava, acestea urmând să fie folosite pentru vaccinarea gratuită a copiilor. Prima tranșă a sositt la începutul lunii, când DSP a avut de împărțit medicilor de familie din județ, 10.000 de doze, acestea fiind destinatte imunizării următoarelor categorii de persoane: pacienții cu boli cronice spitalizați în unitățile medicale, în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale datorate infecției prin gripă, pacienți cu afecțiuni cronice din spitalele/ secțiile de boli cronice, personalul medico-sanitar din secțiile de ATI și Neonatologie, personalul medico-sanitar care activează în Serviciul de Ambulanță. Pentru prima dată, în acest an, cadrele didactice sunt incluse în categoria de risc și vor fi vaccinate gratuit.

”A doua tranșă are ca destinație precisă, imunizarea copiilor sănătoși. Din cele 10.000 de doze, DSP a distribuit medicilor de familie și unităților sanitare, aproxiomativ 7.000 de doze”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.
După cum reiese din datele statistice ale instituției, se pare că sucevenii nu se înghesuie să se vaccineze antigripal, deoarece în mai bine de două săptămâni s-au vaccinat doar 1.540 de persoane.

La nivelul județului nostru ar fi necesare pentru această iarnă peste 90 de mii de doze de vaccin antigripal, cifră transmisă și la Ministerul Sănătății. ”Este vorba despre un total de 90.426 de doze de vaccin antigripal, dintre care 4.221 pentru cadre medicale, 35.477 pentru bolnavi cronici, 3.790 pentru copii, 787 pentru gravide, 2.788 pentru rezidenții din instituțiile de ocrotire socială și 43.363 pentru persoane peste 65 de ani”, a explicat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. Copiii, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele, cei care suferă de afecțiuni cronice și personalul sanitar vor fi imunizați cu prioritate în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală din această toamnă.

Potrivit medicilor epidemiologi suceveni, vaccinul antigripal din sezonul 2020-2021 va asigura o rată de protecție mai mare față de iernile trecute și recomandă vaccinarea, mai ales că ne aflăm în plină pandemie de Coronavirus. Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecție împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populației să țină seama și de o serie de măsuri preventive. Astfel, este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie și păstrarea unei curățenii corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe și legume, care asigură un aport optim de vitamine pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar. Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor la afecțiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală, cum ar fi febră, dureri de cap și de gât sau tuse, trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp, medicul de familie. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un Top 40 aeroporturi din Europa, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …