Wednesday , October 4 2023

DRDP acuză Test Prima SRL pentru blocajul de la Milișăuți și caută, în regim de urgență, un constructor pentru realizarea podului provizoriu

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a emis miercuri, 31 mai, un comunicat privind stadiul proiectului de reabilitare a podului de pe DN 2H, Milișăuți.  DRDP amintește faptul că, din start, Contractul de reabilitare a podului  de la Milișăuți, încheiat pe 9 februarie 2022 cu SC Test Prima SRL, cu ordin de începere a lucrărilor emis pentru 27 aprilie 2022, nu prevedea închiderea traficului pe pod în timpul execuției lucrărilor și, implicit, nu prevedea construcția unei variante provizorii de circulație, soluție asumată de antreprenor prin contract.

Conform DRDP, la câteva luni de la începerea lucrărilor, timp în care s-au executat lucrări în albie și la nivelul infrastructurii podului (armare/cofrare radiere și fundații pile, perforări în beton, curățare suprafețe beton etc), pe 9 septembrie 2022, proiectantul a emis o dispoziție de șantier prin care menționează necesitatea închiderii circulației rutiere și pietonale pe pod, motivată de starea de degradare a suprastructurii podului, precum și faptul că nu se poate respecta cerința Poliției (Serviciul Rutier) de amplasare a parapetului de tip New Jersey pe perioada de execuție a lucrărilor la suprastructură.

Aceeași dispoziție menționa că, pentru a asigura circulația și accesul riveranilor cu autovehicule cu masa mai mică de 3,5 tone la și dinspre proprietăți, în perioada de execuție a lucrărilor de înlocuire a grinzilor se dispune execuția unei variante provizorii de circulație în aval de pod, pentru traversarea râului Suceava.

După o serie de întâlniri între reprezentanții DRDP Iași, ai antreprenorului, ai Poliției și SGA Suceava, precum și ai Primăriei Milișăuți, pe 5 octombrie 2022, SC Test Prima SRL și-a exprimat disponibilitatea asigurării tuburilor necesare construcției variantei provizorii, cu sprijin din partea Primăriei Milișăuți. A urmat o Hotărâre a CJSU Suceava  privind necesitatea și oportunitatea execuției unei variante de circulație provizorii la Milișăuți, DRDP Iași, prin Serviciul Proiectare, stabilind o valoare estimată de 624.121 lei pentru profilarea albiei, achiziția de tuburi, montare parapet, umpluturi rampe acces pod, amenajare drum acces pod. De asemenea, noua conducere a DRDP Iași a întreprins demersurile necesare obținerii avizelor necesare construirii variantei provizorii prin albie, ultimul aviz de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava fiind emis pe 21 martie 2023.

DRDP Susține că, în ciuda acestor demersuri, SC Test Prima SRL, aflată sub contract, a refuzat să-și asume orice cheltuială privind construcția variantei, motivând lipsa resurselor financiare și solicitând, în schimb, suplimentarea valorii din contract cu suma menționată mai sus.

Acest lucru a fost refuzat însă de CNAIR SA, care, prin Direcția Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi, în decembrie 2022 a transmis că nu este de acord cu suplimentarea creditelor bugetare și de angajament pentru execuția unei variante provizorii.

În aceeași zi în care a fost emis avizul SGA Suceava, respectiv pe 21 martie 2023, DRDP Iași a demarat demersurile necesare achiziției tuburilor din beton necesare construirii efective a variantei provizorii. O primă încercare a fost anulată pe 6 aprilie 2023, din cauza ofertelor neconforme, procedura fiind încheiată la jumătatea lunii mai.

„Practic, întregul blocaj a fost cauzat de o solicitare a antreprenorului care se situa în afara cadrului contractual. După cum se vede, DRDP Iași a făcut toate demersurile necesare pentru a duce acest contract mai departe și a nu-l rezilia, lucru ce ar fi implicat reluarea procedurilor și întârzierea proiectului cu cel puțin doi ani. Însă, din respect pentru locuitorii orașului Milișăuți și ai județului Suceava, nu ne-am permis să facem acest lucru, venind în sprijinul constructorului cu soluții alternative și chiar cu eforturi logistice proprii, bazându-ne totodată pe buna credință a acestuia că va executa varianta provizorie și se va apuca de lucrările efective de reabilitare a podului peste râul Suceava”, arată ing. Ovidiu Mugurel LAICU, directorul general regional al DRDP Iași.

La începutul lunii mai a acestui an,  DRDP Iași  susține că a făcut un ultim efort de mediere, invitând antreprenorul pe șantier, pentru predarea proiectului tehnic, trasarea topografică și materialele necesare, inclusiv utilajele închiriate începerii lucrărilor la varianta provizorie. ”Și de această dată, am întâmpinat un refuz categoric, antreprenorul motivând costuri suplimentare, sugerând suplimentarea valorii contractuale pentru cheltuieli neprevăzute, lucru imposibil în condițiile enunțate”, se arată în comunicatul DRDP Iași.

În fața celui de-al cincilea refuz din partea antreprenorului de execuție a variantei, conducerea DRDP Iași spune că a făcut demersuri pentru deblocarea acestei situații, inclusiv prin demararea unor lucrări în regie proprie, prin Secția de Producție:

– amenajare drum tehnologic de legătură între DN 2H și albia râului Suceava;

– transport tuburi din beton proprii la șantier pentru rampele de acces

– execuție rampe acces pod provizoriu

În ceea ce privește execuția propriu-zisă a variantei, având în vedere aceasta nu poate fi realizată în regie proprie, DRDP Iași este în curs de finalizare a procedurii de achiziție a lucrărilor în regim de urgență. Aceasta va asigura montarea a 50 de tuburi din beton armat în albie, montarea elementelor de siguranță, cât și întreținerea pe timpul exploatării. Totodată, DRDP Iași va demara procedura de achiziție pentru asigurarea unor servicii de supervizare a lucrărilor din punct de vedere calitativ și cantitativ la reabilitarea podului de la Milișăuți.

„Pe această cale, atragem atenția constructorului că imediat ce va avea la dispoziție varianta provizorie, dacă nu va trece la demontarea grinzilor și execuția restului de lucrări din contract, DRDP Iași va trece la sancțiuni economice, inclusiv la emiterea unui certificat negativ pentru nerespectarea angajamentelor contractuale, cu toate consecințele de rigoare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat riveranilor și utilizatorilor acestui pod, asigurându-i totodată de întreaga noastră disponibilitate pentru ca în cel mai scurt timp posibil să ducem la finalizare proiectul de reabilitare a podului de la Milișăuți”, a transmis ing. Ovidiu Mugurel Laicu, directorul general regional al DRDP Iași. (O.S.)

Vezi si

Motorina s-a scumpit din nou, prețul se apropie tot mai mult de 8 lei pe litru

Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit marți, 3 octombrie, motorina standard cu 5 bani pe …