Tuesday , May 14 2024

Dosarul Electronic de Sănătate, obligatoriu pentru toată lumea

Incepând din 12 noiembrie, toți medicii sunt obligați să inițieze și completeze dosarele electronice ale pacienților lor. Dosarul Electronic de Sănătate va conține toate informațiile importante despre starea de sănătate a pacientului: alergii, intoleranțe, transplanturi, istoricul de boli, rezultatele analizelor, intervențiile suferite de-a lungul timpului, imunizări și multe altele. Teoretic, toți românii, fie că sunt sau nu asigurați, minori sau adulți, vor avea dosare electronice de sănătate

dosar electronic de sanatate

Incepând cu data de 12 noiembrie, toți medicii sunt obligați să inițieze și completeze dosarele electronice ale pacienților lor. Dosarul electronic de sănătate va conține toate informațiile importante despre starea de sănătate a pacientului: alergii, intoleranțe, transplanturi, istoricul de boli, rezultatele analizelor, intervențiile suferite de-a lungul timpului, imunizări și multe altele; teoretic, toți românii, fie că sunt sau nu asigurați, minori sau adulți, vor avea dosare electronice de sănătate. Începând din 12 noiembrie 2016, medicii de familie sunt obligați să constituie dosarele electronice ale pacienților din listă, cu ocazia proximului consult medical.
De la aceeași dată, toți furnizorii de servicii medicale – medici, laboratoare, spitale pu­blice și private, furnizori de îngrijiri la domiciliu și așa mai departe, inclusiv cei care nu au contracte cu Ca­sa de Asigurări de Sănătate – sunt obli­gați prin lege să folosească sistemul do­sarului electronic de sănătate, informează economica.net.
Dosarul electronic de sănătate (DES) conține într-o formă standardizată și securizată toate informațiile relevante despre starea de sănătate a pacientului: de la alergii și intoleranțe, proteze și alte dispo­zitive medicale interne, transplanturi, istoricul de boli/diagnostice, boli trans­­misibile, intervenții și proceduri suferite de-a lungul timpului, rezultatele ana­lizelor făcute de pacient de-a lungul timpului, imunizări, dacă are boli ereditare în familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (părinți și frați), care sunt bolile de care suferă (au suferit) membrii familiei sale (părinți și frați) și așa mai departe. Toți românii vor avea dosar electronic de sănătate, fie că sunt sau nu asigurați, mi­­nori sau adulți. După ce medicul de familie îi va constitui dosarul electronic de sănătate, pacientul se va putea autentifica în sistemul dosarului cu CNP-ul pentru a avea acces online la propriul dosar, ca să vadă, în timp real, orice modificare și accesare făcute în dosarul său de sănătate, și implicit, toate serviciile medicale pe care le-a pri­mit. DES preia datele și informațiile existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în ceea ce privește istoricul me­dical al pacientului, realizând o co­lec­ție de date medicale, necesară luării celor mai bune și rapide decizii medicale, la care au acces, în primul rând, proprietarii acestor date, asigurații. La inițializarea unui DES, se va încărca din SIUI istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există SIUI centra­lizat. Platforma pe care funcționează dosarul electronic de sănătate poate fi accesată la această adresă de internet: http://www.des-cnas.ro/pub/.
Concret, după ce i se va constitui dosa­rul electronic de sănătate, pacientul va avea acces direct și transparent la toate serviciile de care a beneficiat la medicul de familie, în spitale pu­-blice și private, în laboratoare și la orice alt furnizor de servicii medicale. De exemplu, pacientul va vedea, în timp real, în portalul dosarului electronic ce tratament i-a fost administrat în timpul unui episod de spitalizare, la ce investigații și intervenții a fost supus. Prac­­tic, toate deciziile medicale care îl vi­zează sunt î­nre­­gistrate în dosarul său electro­nic de sănătate – cu oră, dată și parafa me­­­­­di­­­cului. Pacientul are acces oricând la toate aceste informații, în mod nemijlocit și transparent. Dosarul electronic de sănătate este ultima verigă a informatizării sistemului sanitar, după implementarea SIUI, a sistemului rețetei electronice și a cardului național de sănătate. Unii dintre medici folosesc încă din anul 2014 sistemul dosarului electronic de sănătate, dar obligativitatea dosarului electronic de sănătate a fost stipulată abia luna trecută, prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al CNAS nr. 1123/849 din 12 octombrie 2016.
Pacientul este singura persoană care are control total asupra dosarului său electronic de sănătate, prin vizualizarea tuturor accesărilor, dar și a actualizărilor făcute de medici în dosar. Pacientul poate vedea online, în timp real, orice modificare făcute în orice secțiune din dosarul electronic de sănătate. Fiecare modificare din dosarul electronic al pacientului este însoțită de data, ora și parafa medicului care a făcut-o.
Singurele informații din dosarele electronice ale pacienților, pe care orice me­dic autentificat în sistemul dosarului elec­­tronic de sănătate le poate vedea, sunt datele din secțiunea “sumar pentru si­tuații de urgență“. Pentru a consulta însă întreg dosarul de sănătate al pacientului, este necesară prezența și acceptul pacientul. Când pacientul nu este prezent, un medic îi poate consulta în totalitate do­sarul de sănătate, dacă anterior pacientul i-a acordat drept de acces pe baza pa­ra­fei. Pacientul poate oricând să-i retragă drep­tul de acces la întregul dosar. De asemenea, pacientul poate permite anumitor categorii de medici accesul la dosarul său de sănătate, în absența sa, astfel: – accesarea dosarul electronic de sănătate de către medicul de familie, fără să fie necesară prezența pacientului sau împuternicitului; – accesarea dosarul electronic de sănătate de către medicul specialist care are în evidență bolnavul cronic, fără să fie necesară prezența pacientului sau împuternicitului; – accesarea trimiterilor emise pentru o specialitate de către medici specialiști având acea specialitate, fără să fie necesară prezența pacientului sau împuternicitului; – accesarea dosarul electronic de să­nă­tate de către orice medic din spital în timpul internării, fără a fi necesară prezența pacientului sau împuternicitului, informeaza economica.net.
 

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …