Tuesday , May 17 2022

Dosar penal pentru un bărbat din Cârlibaba care a tăiat 30 de arbori nemarcați. 53 de controale efectuate de polițiști și silvicultori în cadrul acțiunii ”Scutul Pădurii”    

În  perioada 25 iunie – 2 iulie 2020, conform Planului de acțiune “Scutul Pădurii”, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava sub coordonarea Serviciului Ordine Publică (SOP) – Biroul Combaterea Delictelor Silvice au acționat în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării prelucrării și comercializării materialului lemnos.

lemn, politie, Obiectiv, perchezitii

În cadrul acțiunii au fost executate 53 de controale pe drumurile publice, în fondul forestier, în locuri de depozitare și în alte locații, aplicându-se 74 de amenzi, în valoare de 38.745 lei. De asemenea, a fost confiscat lemn în valoare de 19.860 lei (74,18 mc).

La acțiune au participat 32 echipaje de poliție, 4 angajați ai Gărzii Forestiere și 7 ai Direcției Silvice Suceava.

În data de 25 iunie 2020, Poliția din Cârlibaba a fost sesizată de către lucrători silvici din cadrul Ocolului Silvic Dorna cu privire la faptul că numitul J. R. a tăiat fără drept și sustras mai mulți arbori esență molid dintr-o pădure proprietate privată administrată de Ocolul Silvic Dorna (privat), situată în locul Iurescu, comuna Cârlibaba, judeţul Suceava.

Urmare a sesizării, lucrătorii de poliție s-au deplasat la fața locului ocazie cu care au constatat următoarele:

Numitul C. Ștefan a deținut o suprafață de 5,98 ha teren forestier, situat pe raza comunei Cârlibaba, județul Suceava, iar după moartea acestuia terenul a revenit urmașilor. În această suprafață a fost constituită partida pentru un număr de 56 arbori cu un volum de 39 mc, ce nu a fost autorizată pentru exploatare.

În perioada mai-iunie 2020, numitul J. R. din comuna Cârlibaba, fiul unuia dintre proprietari, a tăiat pe lângă arborii marcați în partidă, un număr de 30 arbori nemarcați, iar materialul lemnos l-a sustras de la cioată și l-a depozitat împreună cu lemnul marcat, în 7 stive, situate la baza parcelelor.

Materialul lemnos identificat la fața locului, a fost inventariat de către organele silvice rezultând un volum de  55,21 mc lemn rotund molid sortimentația gater, celuloză și foc, în valoarea de 9054,44 lei, cantitate care a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Dorna, fiind depozitat la sediul Ocolului Silvic Cârlibaba.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tăierea fără drept de arbori” și ,,furt de arbori, fapte prevăzute de art. 107 alin. 1 lit. ,,d”, art. 109 alin. 1 lit. ,,d” din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic), cercetările fiind continuate de lucrătorii Postului de Poliție Cârlibaba. (O.S.)

Vezi si

VIDEO – Misiune sub acoperire pentru statul mafiot. Zguduitor reportaj RECORDER despre frăția dintre traficanții de țigări suceveni și instituțiile statului

Jurnaliștii RECORDER au realizat o investigație bazată pe activitatea lui Ionel Cruț, o persoană însărcinată …