Sunday , December 4 2022

Doi ţigani, tată şi fiu, criminali în serie, au torturat şi obligat şapte fete să cerşească

arestati [800x600]

Gheoghe Lazăr, de 76 de ani, din Câmplung Moldovenesc şi fiul său Gheorghe Lazăr, zis Norocel, de 31 de ani, au obligat, în perioada 2013 – 2015, şapte tinere, din care trei minore, să cerşească în folosul lor. Ieri, după percheziţii la Câmpulung Moldovenesc şi Gherla (judeţul Cluj), au fost aduse la DIICOT Suceava şase persoane, toate făcând parte din această reţea care obliga copilele să cerşească prin târguri şi pieţe u fetele provin toate din familii sărmane, ţiganii supunându-le la tratamente cumplite: bătăi, ameninţări cu moartea, înfometare . La începutul anilor 2000, Gheorghe Lazăr şi fiul său, Norocel, au omorât două tinere de etnie rromă, după ce le-au bătut şi le-au strangulat . Chiar dacă în 2001 a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, justiţia română a considerat că bătrânul Lazăr a fost “deţinut model” şi l-a eliberat în 2010

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu lucrători de poliţie judiciară şi poliţişiti din cadrul BCCO Suceava au făcut ieri două percheziţii în localitatea Câmpulung Moldovenesc şi pe raza municipiului Gherla, judeţul Cluj, punând în executare şase mandate de aducere. Procurorii DIICOT au dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecţii Gheorghe Lazăr, de 76 de ani, Pardalian Lazăr, de 29 de ani, Tudor Lazăr, de 42 de ani, Livica Motan, de 37 de ani, Gheorghe Lazăr, zis Norocel, de 31 de ani şi Florea Lazăr, de 22 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, vătămare corporală, tentativă de omor calificat, lovire sau alte violenţe şi exploatarea cerşetoriei.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013 – 2015, suspecţii au racolat şapte victime, dintre care trei erau minore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate în care acestea erau, provenite din familii dezorganizate cu o situaţie materială deosebit de precară, pe care le-au exploatat prin obligarea practicării cerşetoriei în folosul lor, obligându-le să apeleze în mod repetat la mila publicului în diferite localităţi rurale sau urbane, în care săptămânal erau organizate târguri şi pieţe, atât pe raza judeţului Suceava dar şi în alte judeţe din ţară: Cluj, Neamţ, Botoşani, Arad, Bihor şi Iaşi, sumele câştigate fiind însuşite în totalitate de către traficanţi.
Victimele erau supravegheate în permanenţă de către traficanţi, aceştia apelând şi ei la mila publicului pentru a cere ajutor material, simulând diferite handicapuri fizice, deşi erau apţi de muncă.
In acest mod traficanţii le supravegheau pe victime şi totodată le creau convingerea că practicarea cerşetoriei reprezenta un mod de viaţă şi o sursă sigură de venit. Activitatea infracţională a suspecţilor se desfăşura prin constrângere, respectiv prin ameninţări cu bătaia şi chiar cu moartea, şi înfometare.
De asemenea, din probele administrate la dosar, a reieşit că suspectul Gheorghe Lazăr, din toamna anului 2011 şi până la începutul lunii septembrie 2013, a supus-o unui regim de înfometare şi de însetare pe victima P.N., adoptând un comportament violent faţă de aceasta. Concret Lazăr o lega de mâini şi de picioare, îi punea un căluş în gură pentru ca vecinii să nu audă ţipetele victimei, după care o lovea cu pumnii sau cu tot ce îi cădea la îndemână. Victima primea de mâncare doar resturi adunate de prin gunoaie.
In urma regimului inuman şi degradant la care a fost supusă de Gheorghe Lazăr, viaţa victimei a fost pusă în primejdie, doar intervenţia promptă a unei alte persoane, a dus la salvarea de la moarte a minorei.
Gheorghe Lazăr şi fiul său au omorât la începutul anilor 2000 două ţigănci
La începutul anului 2001, în data de 17 februarie, Gheorghe Lazăr, care pe atunci avea 63 de ani şi fiul său minor care poartă acelaşi nume însă este poreclit Norocel au omorât o tânără de etnie rromă, după ce cu jumătate de an înainte au mai făcut o victimă. Cei doi şi-au făcut un obicei în a racola ţigănci tinere, pe care le aduceau în locuinţa lor din Câmpulung Moldovenesc. După ce femeile erau schingiuite, membrii clanului Lazăr îşi satisfăceau şi poftele carnale. Necunoscutele erau apoi ucise, metoda folosită în ambele crime fiind aceeaşi: strangularea.
Pe 6 iunie 2000, în parcarea din apropierea cabanei Mestecăniş a fost găsit cadavrul unei necunoscute. Din primele date s-a stabilit că moartea a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin strangulare cu un cordon de la o glugă. Pe corpul victimei, o femeie de etnie rromă cu vârsta de aproximativ 25 de ani, erau evidente urmele de lovire, care potrivit raportului de necropsie se putea produce în urma unei bătăi. Cercetările au bătut atunci pasul pe loc deoarece nu s-a reuşit identificarea femeii, deşi s-a apelat la toate mijloacele posibile, inclusiv la presă. In acest condiţii, autorii faptei nu au putut fi descoperiţi.
După circa opt luni, la mijlocul lui februarie 2001, la trecerea de nivel de cale ferată dintre localităţile Sadova şi Pojorâta, mecanicul locomotivei Iaşi – Timişoara a observat corpul unei persoane. Femeia, în vârstă de aproximativ 25 de ani şi tot de etnie rromă, fusese aşezată pe calea ferată, în scopul simulării unui accident feroviar. Trenul a trecut însă peste ea, fără a-i produce vreo tăietură, condiţii în care s-a putut concluziona că necunoscuta a fost ucisă. La autopsie a rezultat că autorii faptei o bătuseră întâi pe femeie după care au strangulat-o. Exact aceeaşi modalitate ca în cazul crimei nerezolvate din vara anului 2000.
Făcând conexiunile şi aducând probe, anchetatorii au stabilit fără nici un dubiu că Gheorghe Lazăr, de 63 de ani şi fiul acestuia Gheorghe Lazăr, de 17 ani, sunt autorii ambelor crime. Pentru faptele lor, bătrânul Lazăr s-a ales cu 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, iar fiul său a fost condamnat la 10 ani de detenţie, pentru complicitate la omor deosebit de grav. Chiar dacă trebuia să stea 20 de ani după gratii, Gheorghe Lazăr a fost eliberat la sfârşitul anului 2010 pentru că a fost un “deţinut model”, beneficiind şi de legislaţia care spune că persoanele care au peste 60 de ani pot să iasă din închisoare după ce au executat jumătate din pedeapsa primită. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Peste 23,6 milioane de lei au încasat sucevenii care au cazat refugiați ucraineni

De la începutul războiului în Ucraina, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru …