Tuesday , January 25 2022

Doi elevi suceveni au inventat un dispozitiv pentru creșterea siguranței în trafic

Raul-Alexandru Hânțăscu și Tudor Andronic, elevi în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș”, au participat, în Statele Unite, la cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor. Ei și-au prezentat proiectul la care lucrează de un an de zile, care are ca scop reducerea la maximum a riscurilor în trafic. E vorba de un dispozitiv ce presupune existența unor camere video, menit să anticipeze și să semnaleze șoferului pericolele în timpul deplasării

 isef 2


Raul-Alexandru Hânțăscu și Tudor Andronic, elevi în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, îndrumați de profesorul de fizică Victor Sutac, au participat, în perioada 8-13 mai, la Concursul „Intel ISEF” din Phoenix, Arizona (SUA), cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor.
Cei doi elevi au lucrat mai bine de un an, în cadrul grupului de inventică Nexus, la proiectul lor despre siguranța în trafic, cu care au participat la concursul american. In luna iunie a anului trecut s-au calificat cu acest proiect la selecția națională a concursului ROSEF.
Ideea de la care a pornit proiectul elevilor suceveni, pe cât de simplă și de ingenioasă, pe atât de idealistă și ambițioasă, este aplicabilă în domeniul siguranței în trafic, și anume reducerea la maximum a riscurilor la care șoferii și pasagerii sunt supuși în timpul călătoriilor cu autovehiculele, pe timp de noapte sau de zi. Pentru siguranța în mașină, dispozitivul presupune instalarea pe bord a trei camere video ce captează imagini pentru a anticipa eventuale pericole ce se pot ivi, din interior sau din exteriorul mașinii, cu două opțiuni de semnalare vocală a acestora, fie prin intermediul unui ecran, fie cu folosirea telefonului ca interfață. Aparatul poate să redea eficient 60 de cadre pe secundă, care preiau imagini din exterior de la 150 m pe timp de zi, iar noaptea de la 50 de m. “Ne-am gândit la un aparat ale cărui costuri de producție să fie cât mai scăzute, pentru a putea fi achiziționat de orice deținător de autovehicul”.isef 1
“Suntem în clasa a X-a și abia la prima participare în cadrul acestui concurs la categoria EMBEDDED SYSTEM, iar proiectul are nevoie cu certitudine de mai mult timp pentru a putea fi îmbunătățit. La concurs au participat mai mult de 1.700 de elevi din peste 75 de țări: Statele Unite, Japonia, China, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Republica Moldova, iar România a participat cu  cinci proiecte, trei de la Colegiul Național <<Tudor Vianu>> din București, unu de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie și unul de la Colegiul Național <<Petru Rareș>> Suceava”, ne-au explicat Alex și Tudor.
Marele câștigător din 2016 este canadianul Austin Wang, care a dezvoltat celule de combustibil ce transformă deșeurile organice în energie electrică. Pentru proiectul său, a primit un premiu de 75.000 de dolari.
“Din păcate, la această competiție, țara noastră nu a primit nicio medalie, adversarii noștri fiind cu mult mai experimentați, fiind în al patrulea an de participare la același concurs; este vorba despre deținătorii Grand Award, o echipă din Canada, Vancouver, cu proiectul Boosting MFC Biocatalyst Performance: A Novel Gene Identification and Consortia Engineering Approach, din domeniul ingineriei genetice, și două echipe din Statele Unite – Texas și Utah -, cu proiectele Brace Yourself: A Novel Electronically Aided Leg Orthosis și Nature-Based Solid Polymer Electrolytes for Improved Safety și Sustainability, and Efficiency in High-Performance Rechargeable Batteries, din domeniul ingineriei sistemelor electrice”, a relatat Alex.isef 3
Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, mănușa cu senzori folosită la monitorizarea progresului în recuperarea medicală, aplicații ale polimerilor în robotică și medicină, sistemul care oferă siguranță la volan (al sucevenilor de la “Petru Rareș“), până la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de către persoanele cu deficiențe de vedere.
“Am avut ocazia să stăm de vorbă și cu juriul, format din specialiști, programatori, ingineri, profesori de prestigiu – în programul fiecărei echipe fiind stabilită, chiar sub această titulatură, <<Ziua dedicată  juriului>> -, care a considerat că proiectul este aplicabil și că poate fi îmbunătățit, pentru ca în patru ani să fie omologat. Este ceea ce ne dorim și de aceea vom continua să lucrăm în aceeași formulă, chiar și după absolvirea liceului”.
Participarea celor doi elevi la concursul „Intel ISEF” a fost posibilă și datorită sponsorizării venite din partea unei firme din Suceava, Your Consulting SRL, iar masa și cazarea au fost asigurate de organizatori. Înainte de a se întoarce în țară, Alex și Tudor s-au bucurat de surpriza extraordinară oferită de organizatorii americani, cea de a vedea pe viu Marele Canion.
Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) îi premiază pe cei mai buni elevi pasionați de știință, inventatori și ingineri. Finaliștii sunt selectați anual la sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la fața locului cu mai mult de 1.000 de jurați de la aproape fiecare disciplină științifică, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a șase ani de experiență profesională relevantă într-una dintre disciplinele științifice. Următoarea ediție a concursului va avea loc la  Los Angeles, California, între 14 și 19 mai 2017. (C. STANCIU)

Vezi si

Bătrână de 96 de ani, găsită moartă într-o casă cuprinsă de flăcări, la Dolhasca

Luni dimineață, pompierii militari ai Punctului de Lucru Dolhasca și cei ai Detașamentului Fălticeni, împreună …