Sunday , January 29 2023

Din cauza ploilor, un dig de pământ de pe pârâul Seaca din Bărăști – Boroaia s-a surpat pe o lungime de circa 50 metri

“Apele Române”  au intervenit cu utilaje și personal pentru închiderea breșei din digul respectiv, conform primarului comunei Boroaia fiind amenințate aproximativ 100 de case din Bărăști inundatii

Personalul tehnic din dispeceratele ce aparțin de “Apele Române” și echipele din teren vor fi suplimentate în această perioadă în vederea monitorizării și intervenției în zonele vizate de avertizările Cod galben și Cod portocaliu de inundații, a anunțat, miercuri, Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), într-un comunicat de presă. Astfel, pentru perioada urmă­toare, vor fi monitorizate cursurile de apă și lucrările hidrotehnice de pe acestea, în special acolo unde au fost identificate puncte critice, va fi suplimentat personalul tehnic în Centrele Operative (dispecerate) și în teren cu personal din cadrul serviciului exploatare și hidrologie, pentru evaluarea situației hidrologice și a urmăririi comportării lucrărilor hidrotehnice. Potrivit sursei citate, echipele Centrelor de Intervenție Rapidă sunt pregătite cu materiale și echipamente de intervenție, iar utilajele din dotare sunt în stare de funcționare. De asemenea, s-a soli­citat deținătorilor de acumulări mici, din categoriile de importanță C și D, asigurarea cu personal de exploatare și monitorizare, raportarea evoluției nivelurilor amonte – aval de lucrările de barare, a stării descărcătorilor hidraulici, precum și respectarea instrucțiunilor de exploatare, a fluxului informațional, pentru a realiza manevrele necesare în vederea asigurării unei tranzitări în siguranță a debitelor prognozate.

“Miercuri, 1 august 2018, la ora 3:00, primarul comunei Boroaia, județul Suceava, a anunțat ISU Bucovina – Suceava că digul de pă­mânt de pe pârâul Seaca (afluent de dreapta al râului Moldova) este rupt pe o lungime de circa 100 metri și pune în pericol circa 100 de case din satul Bărăști. În teren s-a constatat producerea unei breșe pe o lungime de circa 50 metri și cu o înălțime de circa 1,5 metri pe digul mal drept, la lucrarea ‘Regularizare și îndiguire pârâu Seaca, la Boroaia, județul Suceava’, aflată în administrarea SGA Suceava. Agenții hidrotehnici din cadrul Formației Bogdă­nești, SGA Suceava, monito­rizează permanent fenomenul, iar în zonă a fost dislocat personal și un excavator în ­ve­derea închiderii breșei”, se men­ționează în comunicatul ANAR.

Administrația menționea­ză, totodată, că unitățile teritoria­le din cadrul “Apele Ro­mâ­­ne’ monitorizează permanent cursurile de apă și intervin pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a râurilor, dar și pentru punerea în siguranță a punctelor critice înregistrate pe sectoarele vizate de avertizările și atenționările hidrometeorologice.

Vezi si

Amenzi de 10.000 de lei, aplicate unui tânăr de 20 de ani din Mălini prins că transporta ilegal cherestea de 1.100 lei

Vineri dimineață, la Vadu Moldovei, polițiștii au oprit pentru control  o autoutilitară ce transporta material …