Friday , April 26 2024

DGASPC Suceava, locul II pe țară la reintegrarea beneficiarilor adulți cu dizabilități în comunitate

Marți, la Parlamentul României, a avut loc Gala ”Dreptul de a fi dezinstituționalizat”, când au fost premiate Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) cu cele mai multe exemple de succes în procesul de reintegrare a beneficiarilor. DGASPC Suceava ocupă locul II pe țară la reintegrarea beneficiarilor adulți cu dizabilități în comunitate.

La categoria ”Copii”, au fost premiate DGASPC-urile din județele Olt, Iași, Vaslui, Brăila, Vrancea, Botoșani, Bacău, Brașov și Mureș, iar la categoria ”Adulți” au fost premiate DGASPC-urile din Neamț, Suceava, Bihor, Sibiu, Vrancea, Iași, Buzău, Hunedoara și Mehedinți.

”Această recunoaștere a meritelor vine în contextul în care, deși Convenția recunoaște <dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilități de a trăi în comunitate, cu șanse egale cu ale celorlalți>, până în prezent nu a fost elaborată o metodologie specifică pentru pregătirea dezinstituționalizării, care să poată fi utilizată în mod unitar în întreaga țară. DGASPC-urile au fost nevoite să își facă singure întreaga strategie, să găsească resursele financiare și să formeze specialiști care să-i poată ghida pe beneficiari pe drumul spre libertate și independență”, a informat Consiliul de Monitorizare, care a arătat că, în urma unui studiu realizat în perioada 2019-2022 a reieșit că au fost dezinstituționalizați 300 de copii și 683 de adulți cu dizabilități din România. Deci, în medie, în ritmul actual și cu posibilitățile existente în prezent, sunt reintegrate anual 227 de persoane adulte cu dizabilități, un număr de 4 ori mai mic decât ținta propusă de Guvern pentru anul 2030.

După gala de premiere a avut loc o dezbatere în cadrul căreia s-a discutat despre provocările procesului de dezinstituționalizare, despre nevoile sistemului și au fost ascultate soluțiile propuse de reprezentanții DGASPC-urilor. De asemenea, au participat la eveniment și unii foști beneficiari, actuali oameni independenți, care și-au prezentat poveștile de viață și au punctat nevoile lor după ieșirea din sistemul de protecție socială. (O. N.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …