Friday , September 17 2021

Dezbaterile privind proiectul celor trei blocuri turn de lângă Prefectura Suceava continuă

Sucevenii vor putea transmite Primăriei, până pe data de 12 iulie, observațiile cu privire la respectivul Plan de Urbanism Zonal. Acest nou ansamblu urmează a fi ridicat pe un teren în suprafață totală de 6350 mp, pe strada Vasile Bumbac nr. 4 – 8 și nr. 10, pe care erau amplasate hotelul Gloria și restaurantul cu același nume, o clădire și niște garaje care au fost, odinioară, folosite drept sediul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și un bloc de locuințe construit în anii ‘50 ai secolului trecut. Din câte se pare, inițial regimul de înălțime în cazul primelor două blocuri turn era de S1+S2+P+Mezanin+10E Duplex, iar al treilea bloc avea regim de înălțime S1+S2+P+Mezanin+9E Duplex u modificarea apărută între timp la cel de-al treilea bloc arată că acesta va avea regim de înălțime S+P+Mezanin+10E Duplex 

 

Primăria Municipiului Suceava a anunțat publicul interesat cu privire la elaborarea Planului de Urbanism Zonal (PUZ) privitor la construirea unui ansamblu rezidențial cu funcțiuni comerciale și de birouri pe un teren situat în spatele Palatului Administrativ. Anunțul a fost publicat la finele săptămânii trecute pe pagina de internet a Primăriei Suceava și va sta publicat o perioadă de 25 de zile. Astfel, până în data de 12 iulie sucevenii interesați vor putea depune la Primărie – mai exact la registratura Primăriei municipiului Suceava din b-dul 1 Mai, nr. 5A, de luni până vineri sau pe adresa de e-mail [email protected] – diverse observații referitoare la respectivul PUZ.

Acest nou ansamblu se face pe un teren situat în intravilanul municipiului Suceava – identic cu parcela cu nr. cadastral 54770 și parcela cu nr. cadastral 56614 – în suprafață totală de 6350 mp, pe strada Vasile Bumbac nr. 4 – 8 și nr. 10. Mai exact, este vorba de un teren pe care era amplasate hotelul Gloria și restaurantul cu același nume, o clădire și niște garaje care au fost, odinioară, folosite drept sediul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și un bloc de locuințe construit cu peste jumătate de secol în urmă.

Practic, dezbaterile cu privire la acest proiect continuă în contextul în care Primăria a anunțat, la data de 13.05.2021, publicul interesat despre intenția de elaborare a PUZ-ului cu Regulament de urbanism aferent inițiat de societatea NIVA DEVELOPMENT SRL pentru „construire ansamblu rezidențial de clădiri cu regim mare de înălțime cu funcțiuni mixte: locuințe colective, spații comerciale, spații pentru alimentație publică, spații pentru prestări servicii, spații pentru birouri, locuri de parcare subterane, sistematizare verticală, împrejmuire, racorduri/branșamente, pe teren proprietate privată”. Publicul interesat referitor la ansamblul rezidențial respectiv a fost invitat să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare PUZ, în termen de 5 zile începând cu data de 13.05.2021. Observațiile și propunerile transmise erau necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare/eliberării avizului de oportunitate și vor fi analizate în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism.

La câteva zile după data de 18.05.2021, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Suceava a dat avizul de oportunitate pentru intenția de elaborare a unui plan de urbanism zonal în scopul edificării acelui ansamblu rezidențial care are trei blocuri cu câte zece etaje fiecare. După cum spunea la acea dată primarul Ion Lungu – edilul prezidează comisia fără a avea drept de vot – ședința respectivei comisii a durat aproape cinci ore, vreme în care au fost dezbătute mai multe subiecte de pe ordinea de zi referitoare la diverse demersuri urbanistice din care aproape două ore au fost în legătură cu proiectul celor de la firma NIVA DEVELOPMENT SRL, mai exact al omului de afaceri Vasile Armenean. Tot la acea vreme, Ion Lungu spunea că au fost aprobați, prin studiul de oportunitate respectiv, „indicatorii maximali” care arată că vor fi blocuri cu maxim 10 etaje. „Nu înseamnă că vor fi maxim 10 etaje”, declara Ion Lungu la acea vreme. Totuși, în PUZ-ul supus dezbaterii la data de 18 iunie și pentru care sucevenii au termen de a depune observații până la data de 12 iulie rezultă că respectivele blocuri vor avea tot 10 etaje și dimensiunile din PUZ-ul respectiv sunt similare cu cele din faza de intenție de elaborare a respectivei documentații.

Pe de o parte, primarul Ion Lungu insistase la finele lunii mai, făcând trimitere la spusele unor specialiști din comisia respectivă, că ar fi cel mai sănătos proiect de urbanism din Suceava și că, de fapt, nu este o noutate că Vasile Armenean intenționa să facă acolo un ansamblu rezidențial. „Până la aprobarea PUZ-ului mai sunt însă câteva etape”, declara la acea dată primarul Ion Lungu. El a spus că au fost două persoane care au formulat obiecții – persoane care, potrivit celor spuse de primar, nu ar fi prima dată când fac obiecții la unele proiecte de urbanism – și că respectivele obiecții nu au fost luate în considerare în această etapă legată de studiul de oportunitate. De asemenea, votul final pe partea de oportunitate a demarării respectivului proiect va fi dat în Consiliul Local Suceava. Până atunci însă este necesară parcurgerea unor etape procedurale care țin de dezbaterea proiectului, eventual a obiecțiilor formulate șamd.

Între timp, merită amintit faptul că o premieră în Municipiul Suceava după Revoluție: un bloc de locuințe a primit autorizație de desființare, pe data de 3 iunie și nu a fost demolat pentru a face loc unui hipermarket, ci pentru construcția blocurilor turn conform proiectului societății NIVA DEVELOPMENT SRL. Este vorba de blocul 10 situat pe strada Vasile Bumbac, autorizația de desființarea a micului și „bătrânului” bloc de locuințe din buricul târgului fiind dată la aproape două săptămâni de la data ședinței comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Suceava care a dat avizul de oportunitate pentru intenția de elaborare a PUZ-ului respectiv.

Precizăm că cele trei blocuri – A, B și C – sunt situate între strada Al. Ienceanu și Aleea Nucului. Practic, având în vedere că nu doar fostul hotel și fostul restaurant „Gloria”, dar și vechiul sediu al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu garajele care erau în zonă au fost demolate, doar blocul 10 mai stătea în calea unui viitor șantier pe care să fie edificat viitorul bloc turn A din respectivul complex rezidențial. După emiterea autorizației de construire, este doar o chestiune de timp până când vor fi realizate lucrările de dezafectare.

Reamintim că suprafețele aferente celor trei blocuri turn au o lățime de 22,55 metri și o lungime de 24,7 metri iar blocul A este situat la o distanță de 20 metri față de blocul B, aceeași distanță fiind și între blocul B și blocul C. Din câte se pare, inițial regimul de înălțime în cazul primelor două blocuri turn este de S1+S2+P+Mezanin+10E Duplex iar al treilea bloc avea regim de înălțime S1+S2+P+Mezanin+9E Duplex. Modificarea apărută între timp la cel de-al treilea bloc arată că acesta va avea regim de înălțime S+P+Mezanin+10E Duplex. Cele trei blocuri sunt situate la distanțe de 20 de metri unul de celălalt. Înălțimea maximă față de cota terenului sistematizat va fi de 46,5m – în cazul blocului B, blocurile A și C având puțin peste 45 metri înălțime maximă. Subsolul edificabil este atât la cele trei blocuri turn, cât și pe perimetrul dintre acestea, dar și pe anumite porțiuni din fața respectivelor blocuri și din laterala blocului A spre str. Al. Ienceanu și a blocului C spre Aleea Nucului. Este de menționat că prin spatele celor trei blocuri va fi construită o nouă stradă cu lățimea de 7 metri care va face legătura între str. Al. Ienceanu și Aleea Nucului, acestea din urmă având lățimi sub 6 metri. Distanțele maxime de la blocul B și C până la Palatul Administrativ vor fi în jurul a 30 de metri fiecare și, dacă se va raporta doar distanța de la suprafața edificabilă de tip 2S+P+Mezanin atunci acestea vor fi de maxim 26metri (lățimea străzii Vasile Bumbac fiind de 5,984m la intersecția cu strada Libertății și de 6,087m la intersecția cu Aleea Nucului). Numărul apartamentelor la fi de 233, pentru fiecare fiind prevăzut un loc de parcare. Suprafața construită a spațiilor comerciale va fi de 7.202 mp iar la fiecare 200 mp va fi prevăzut încă un loc de parcare. (D.P.)

Vezi si

Elevii navetiști beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport. Actele necesare

Decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, …