Saturday , October 1 2022

Deși toate spitalele din județ au folosit produse Hexi Pharma, doar trei se simt înșelate și acționează în instanță compania

Spitalele Vatra Dornei, Fălticeni și Gura Humorului se constituie parte civilă într-un proces intentat companiei Hexi Pharma și solicită daune materiale

hexi1

Managerii a trei unități spitalicești din județ au decis să se alăture celor 129 de spitale din țară care doresc să acționeze în instanță Hexi Pharma, constituindu-se parte civilă și solicitând pentru prejudiciile create, daune materiale. Spitalele Vatra Dornei, Gura Humorului și Fălticeni au folosit, ani de-a rândul, produse Hexi Pharma, testele dovedind că ceea ce conținea produsul nu era totuna cu specificația de pe etichetă. Unitățile sanitare au primit zilele trecute adrese că se pot constitui parte civilă, iar acum juriștii se frământă ce și cât să ceară. Spitalul Municipal Fălticeni achiziționa, până la declanșarea scandalului dezinfectanților diluați, o treime din produsele biocide folosite de la Hexi Pharma, încheind contracte în valoare de 93.083 de lei. La începutul lunii mai, anul trecut, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor, au făcut verificări ample, în cadrul cărora au fost vizate atunci 25 de unități spitalicești, din 21 de județe și municipiul București, în cadrul dosarului penal în care se efectuau cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor și de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, trecând și pe la aceste trei unități spitalicești sucevene. S-au ridicat documente, s-au reziliat contracte, s-au încheiat alte contracte, lucrurile revenind între timp la normal. Aceste spitale se vor constitui parte civilă, dar nu este încă stabilită suma care se va solicita și pentru ce perioadă anume, neluându-se încă decizia dacă să se ia în calcul toată perioada în care firma a furnizat produsele incriminate sau doar un ­a­numit interval.

Parte în procesul pus pe rol la începutul lunii martie 2017 va fi și Spitalul Municipal Vatra Dornei, care de asemenea a folosit produse Hexi Pharma, valoarea contractelor încheiate cu această firmă fiind de 62.078 de lei. Lucrurile sunt la fel de încurcate și la Spitalul Orășenesc  Gura Humorului, unde în ultimii ani s-au cumpărat dezinfectanți de la Hexi Pharma în valoare de 12.172 de lei.

Curios este faptul, că s-au alăturat acestui demers unitățile spitalicești care au achiziționat produse Hexi Pharma în valoare mult mai mică comparativ cu alte spitale din județ, care se pare că nu se simt lezate de contractele încheiate.

Vă reamintim faptul că și Spitalul Județean Suceava a cumpărat materiale dezinfectante de la compania Hexi Pharma, de ordinul zecilor de mii de euro, prin achiziții directe. Trebuie menționat faptul că Spitalul Județean Suceava împreună cu Direcția de Sănătate Publică Suceava a încheiat în anii 2013 – 2015 un număr de 123 de contracte cu Hexi Pharma în valoare totală de 1.460.418 de lei. După cum reiese din ancheta demarată de mișcarea civică “Inițiativa România”,  privind situația contractelor cu statul ale acestei companii,  în aceeași perioadă, Spitalul de Psihiatrie Siret a încheiat, tot prin achiziție directă, un număr de 57 de contracte în valoare totală de 177.810 lei. Spitalul Muni­cipal Rădăuți a încheiat în anii 2014 și 2015, un număr de 17 contracte, a căror valoare se ridică la suma de 98.735 lei. Cele două unități spita­licești din Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Municipal și cel de Psihiatrie, au încheiat în perioada 2012-2015, 47 de contracte a căror valoare se ridică la suma de 30.485 de lei. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …