Wednesday , December 7 2022

Deputatul Mihalescul – Bilanţ la un an de activitate parlamentară

La împlinirea unui an de la preluarea mandatului de deputat, liberalul sucevean Dumitru Mihalescul îşi prezintă public bilanţul activităţii sale în Parlamentul României. „Cei care m-au ales au dreptul să evalueze dacă mi-am făcut datoria şi dacă mi-am respectat angajamentele”, declară Mihalescul

Foto Dumitru Mihalescul nou

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul este unul dintre puţinii parlamentari români care, la împlinirea unui an de la învestire, a decis să-şi prezinte alegătorilor bilanţul activităţii sale:

„Pe 21 decembrie 2017 s-a împlinit un an de când cetăţenii români au decis să îi reprezint în Parlamentul României. Pentru mine, personal, este o mare onoare şi o mare responsabilitate faptul că atât de mulţi bucovineni şi-au pus speranţele în mine.

Chiar dacă puţini parlamentari români fac un minim efort de a-şi face bilanţul anual şi de a-i informa pe alegători asupra activităţii lor parlamentare, eu am decis să fac acest lucru în fiecare an. Cei care m-au ales au dreptul să evalueze dacă mi-am făcut datoria şi mi-am respectat angajamentele, chiar dacă, fiind un deputat în opoziţie, puterea mea de a produce schimbări majore în România este mult mai mică decât cea a parlamentarilor aflaţi în majoritatea guvernamentală.

Dacă ar fi să vorbim despre activitatea mea, în cifre ea arată astfel: am inţiat nu mai puţin de 21 de propuneri legislative pentru modificarea şi completarea unor acte normative importante, precum Legea educaţiei, Codul fiscal sau Legea pensiilor, pentru stimularea muncii şi a capitalului privat autohton, am formulat 25 de întrebări şi interpelări prin care am expus miniştrilor probleme consistente ale sucevenilor şi le-am cerut sau furnizat soluţii la problemele oamenilor, chiar şi asupra unor probleme cu impact naţional, am avut 16 intervenţii în plen şi am iniţiat, alături de colegii din PNL 5 moţiuni, dintre care 2 au fost moţiuni de cenzură, iar 3 au fost moţiuni simple pe probleme extrem de importante din societatea românească: sănătatea, infrastructura şi justiţia.

Aş vrea să mai adaug faptul că, dincolo de cifrele prezentate, în acest an am avut o parte a activităţii mele, la fel de consistentă la nivelul comisiilor permanente, acolo unde se întocmesc raporte asupra legilor şi unde se formulează amendamente, adică propuneri pentru ameliorarea proiectelor legislative.

De exemplu, numai la ultima lege dezbătută de Parlament, cea a bugetului de stat, am formulat, împreună cu toţi colegii parlamentari din PNL Suceava mai multe amendamente care să conducă la finanţarea şi finalizarea unor obiective de investiţii extrem de importante pentru noi, dar uitate de Guvern, cum sunt de pildă centura Municipiului Rădăuţi sau centura Municipiului Suceava, precum şi finanţarea închiderii depozitelor de deşeuri de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc. Am mai propus, de asemenea, finanţarea unor obiective aşteptate de prea mulţi ani, cum sunt, de exemplu, construirea unei săli polivalente în Municipiul Suceava, reabilitarea căminului de bătrâni de la Solca, modernizarea spitalului municipal de la Fălticeni, finanţarea drumului expres Siret-Suceava-Paşcani-Bucureşti, sume pentru echilibrarea bugetelor locale pentru asigurarea utilităţilor în Judeţul Suceava, scoaterea din fondul forestier a unui teren în vederea modernizării DJ 174C Panaci-Bilbor, precum şi modernizarea punctului de trecere a frontierei de stat Siret Porubne de la graniţa cu Ucraina.

Este drept că mi-aş fi dorit ca şi parlamentarii PSD şi ALDE să ne susţină, să voteze favorabil atunci când unele probleme au nevoie de răspunsuri responsabile din partea Parlamentului. Nu erau doar amendamentele semnate de mine şi de colegii mei liberali, ci erau amendamentele întregii populaţii din Suceava. Aş mai vrea să adaug faptul că, înainte să formulăm aceste propuneri, ne-am consultat cu primarii din judeţ, cu şefi ai instuţiilor şi chiar şi cu cetăţeni.

Din păcate, unor colegi de la putere, competiţia politică le întunecă raţiunea şi chiar dacă o propunere este bună, ea este respinsă doar pentru că a fost formulată de un reprezentant PNL. Probabil că acest din urmă aspect este şi cea mai mare mâhnire a mea din primul an de parlamentar de Suceava – faptul că nu am reuşit să conving parlamentarii PSD şi ALDE că problemele oamenilor nu au culoare politică, iar atunci când avem de luat decizii în favoarea românilor, trebuie să lăsăm de-o parte orice confruntare politică şi să fim ghidaţi doar de nevoia de a face bine oamenilor.

În plus, pe lângă activitatea desfăşurată la Bucureşti, sucevenii trebuie să ştie că aproape de ei, în centrul Municipiului Rădăuţi, există şi are uşa deschisă cabinetul meu parlamentar. Am inaugurat acest cabinet în prezenţa preşedintelui PNL, domnul Ludovic Orban, a secretarului general PNL, domnul Robert Sighiartău, a preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Gheorghe Flutur, a mai multor colegi din PNL şi a cetăţenilor. Toţi cei  care doresc să discute cu mine, care vor să îmi prezinte problemele lor, trebuie să ştie că o pot face în fiecare săptămână la cabinetul parlamentar.

Săptămânal ajung să discut cu cetăţenii, dar şi cu primarii din Suceava şi încerc, de fiecare dată, fie să găsesc soluţii, fie să le transmit, mai departe, către miniştri sau către instituţiile abilitate să furnizeze soluţii.

În anul care a trecut, am avut onoarea şi plăcerea de a fi parte, alături de colegii mei din PNL în evenimente extrem de importante pentru noi, sucevenii, cum ar fi ”Luna diasporei”, ”Ziua Bucovinei”, ”Ziua minorităţilor naţionale din Bucovina” şi ”Ziua naţională a României”.

Pentru că am convingerea că numai prin investiţii puternice putem să scoatem Bucovina din sărăcie, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, cu reprezentanţi ai conducerii Camerei de comerţ româno-germane şi chiar şi cu Excelenţa Sa, Kim Eun-Joong, ambasadorul Republicii Coreea, în virtutea faptului că sunt vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu această ţară. Mă bucur că Excelenţa Sa a dat curs invitaţiei mele şi a vizitat Bucovina în data de 23 noiembrie.

Să ne ajute Dumnezeu să fim sănătoşi şi mai înţelepţi în anul care vine şi să putem face mai multe pentru cetăţenii suceveni care merită să trăiască mai bine”, a declarat deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul. (O.S.)

Vezi si

Conflict la Școala Gimnazială Zamostea. Directoarea a chemat Poliția în ajutor, iar o profesoară Ambulanța

Disensiunile dintre corpul profesoral și directoarea școlii din Zamostea mocnesc de ceva timp, iar la …