Wednesday , February 8 2023

De două ori mai multe decese lunar la bolnavii de cancer în timpul pandemiei. Sucevenii cu boli cronice așteaptă chiar și jumătate de an pentru o intervenție chirurgicală

După toată așteptarea, operația depinde de rezultatul negativ al testului Covid. Pentru mulți dintre cei diagnosticați cu Covid 19, bolile cronice nu mai reprezintă o prioritate. Sute de suceveni au murit de la începutul anului din cauza cancerului, deoarece tratamentul și intervențiile chirurgicale în unele situații întârzie. Criza de sânge din spitale contribuie și ea la decalarea unor intervenții necesare

Noul coronavirus a schimbat radical activitatea Spitalului Județean, iar cei mai afectați sunt bolnavii de cancer. Mulți dintre pacienții oncologici se plâng că diagnosticul întârzie, la fel tratamentul și intervențiile chirurgicale, după caz, iar accesul la tratament depinde de rezultatul negativ la testul pentru Covid. Dacă rezultatul este pozitiv, cancerul nu mai reprezintă o prioritate, iar pacienții suceveni nu mai sunt internați la Oncologie, ci la secția de Boli Infecțioase. După cum reiese și din declarațiile cadrelor medicale, intervențiile chirurgicale la pacienții cronici s-au redus la mai mult de jumătate, iar criza de sânge a contribuit și ea semnificativ la întârzierea unor intervenții.

”Aștept o intervenție chirurgicală de aproape jumătate de an. Mă tot amână, că nu sunt o prioritate, sunt bolnav cronic. Ba nu este sânge, ba nu sunt paturi”, a povestit Aurel B, diagnosticat cu cancer la stomac în urmă cu aproape un an de zile. ”Trebuia să mă operez în martie, dar a început toată nebunia și nu m-au operat nici acum. Nu mai am speranțe că mă vor mai opera anul acesta. Starea mea s-a agravat, Dumnezeu știe cât mai am de trăit”, a relatat cu lacrimi în ochi Dorina G., o pensionară din municipiul Suceava.

Într-un cuvânt, bolnavii de cancer nu mai au foarte multe opțiuni, iar peste 200 de persoane mor lunar din cauza acestei maladii. Medicii oncologi atrag periodic atenția asupra acestui aspect și recomandă populației analize și teste medicale care pot să prevină adevărate tragedii., dar și pentru un set complet de analize trebuie să aștepți poate și trei-patru luni. Dacă înainte de pandemie numărul deceselor provocate de cancer era de până într-o sută de persoane lunar, de câteva luni, acest număr s-a dublat.

În evidențele Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt peste 12.500 de persoane diagnosticate cu cancer. Situația este una deosebit de gravă deoarece atât numărul pacienților noi, cât și numărul deceselor sunt în creștere, iar medicii fac față volumului de muncă cu niște sacrificii extraordinare. Dacă în aceeași perioadă a anului trecut erau aproximativ 11.000 de suceveni diagnosticați cu tumori maligne, acum sunt peste 12.500 de suceveni care suferă de o formă de cancer. Potrivit datelor statistice, aproape 2.000 de persoane au murit de la începutul anului din cauza tumorilor maligne. Cele mai multe decese s-au înregistrat din cauza cancerului de trahee, bronhii sau pulmon. Aproape 30 de sucevence au pierdut în acest an lupta cu viața din cauza cancerului de col uterin, iar alți aproape 200 de suceveni au murit din cauza cancerului de stomac, în perioada ianuarie – octombrie 2020.

Sucevenii sunt din ce în ce mai bolnavi, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni cronice fiind în creștere continuă. În statistica Direcției de Sănătate Publică se precizează că numărul persoanelor cu afecțiuni cronice grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, cordul pulmonar cronic, bolile pulmonare cronice obstructive, cele cerebro-vasculare, insuficiența renală cronică, diabetul zaharat, tulburările mintale, cancerul sau tuberculoza au făcut mai multe victime în prima jumătate a acestui an decât în aceeași perioadă din 2018 și mai multe de la o lună la alta. Singurele afecțiuni care au cunoscut o curbă descendentă, conform statisticilor, sunt ulcerul, ciroza și hepatita cronică, în timp ce numărul persoanelor care suferă de epilepsie a cunoscut de asemenea o creștere semnificativă, fiind mulți copii din județ diagnosticați cu această boală. (Cristina RUŞTI)
secretarasite

Vezi si

435.136 pachete cu țigări, confiscate anul trecut de polițiștii de frontieră în județul Suceava

Anul trecut, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației …