Thursday , May 2 2024

“Dacă nu plouă în două săptămâni, nu vom avea ce recolta”

Dacă nu va ploua în următoarele zile, producţia de cereale va fi mai mică cu 60% faţă de anul trecut. In ultimele săptămâni, în pieţe, preţul la grâu şi porumb s-a dublat faţă de toamna lui 2014. Astfel, dacă anul trecut kilogramul de porumb en-gros costa 50 de bani, acum a ajuns la un leu, iar preţul grâului a crescut de la 60 de bani, la 1,2 lei kilogramul. Unul dintre principalii fermieri din judeţul Suceava, Stefan Indianu: “Culturile de primăvară abia au răsărit, cu densităţi scăzute, la porumb, de exemplu, numărul de plante care au răsărit la hectar este de până la 50% din cel normal, la fel la floarea soarelui şi la sfecla de zahăr. Dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, nu vom avea ce recolta” .  “Ovăzul semănat a dat deja în spic, dar nu este mai înalt de zece centimetri. Nu mai ai ce să îi faci. Cartofii, dacă nu va ploua, nu vor creşte, vor rămâne cât nuca”, a descris situaţia inginerul Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava 

seceta 2 [800x600]

Dacă nu va ploua în următoarea săptămână, recolta de cereale din această vară este practic compromisă, spune inginerul Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, el însuşi fermier. La grâu, dar şi la celelalte cereale păioase – secară, orz, ovăz, producţia la hectar ar putea fi mai mică cu 60% faţă de cea din 2014. Si chiar dacă va ploua în zilele următoare, peste 30% din recoltă este deja compromisă, explică inginerul agronom.
Vasile Costan a declarat că la grâul de toamnă spicul a înflorit deja, iar dacă nu va ploua în zilele imediat următoare nu se va ajunge la “umplerea boabelor”, iar în culturile de grâu vor fi doar paie. “Am fost zilele acestea în zona Fălticeni unde am vizitat nişte ferme mici. Ovăzul semănat a dat deja în spic, dar nu este mai înalt de zece centimetri. Nu mai ai ce să îi faci. Cartofii, dacă nu va ploua, nu vor creşte, vor rămâne cât nuca”, a declarat directorul Vasile Costan. El a spus că aceeaşi situaţie se regăseşte şi la culturile de orz, la cele de orzoaică, care au fost însămânţate în primăvară şi care “au crescut doar de o palmă , se vede pământul dedesupt şi au dat deja în spic”. Astfel că, dacă nu va ploua semnificativ până săptămâna viitoare producţia la principalele culturi de cereale va fi mai mică cu 50 -60 de procente faţă de anul trecut, iar dacă ploaia va întârzia până spre sfârşitul lunii se va putea vorbi despre o calamitate ge-nerală cauzată de secetă pentru culturile agricole din judeţul Suceava. “Chiar dacă va ploua în zilele următoare, a subliniat Vasile Costan, producţia va fi mult sub cea de anul trecut, în condiţiile în care grâul, orzul, orzoaica ori ovăzul au dat deja spicul şi au intrat în pârg”, a conchis directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Costan. Pe acest fond, în ultimele săptămâni, preţul la grâu şi porumb s-a dublat faţă de toamna lui 2014. Astfel, dacă anul trecut kilogramul de porumb en-gros costa 50 de bani, acum a ajuns la un leu iar preţul grâului a crescut de la 60 de bani la 1,2 lei kilogramul.
Unul dintre principalii fermieri din judeţul Suceava, Stefan Indianu (foto), care a ocupat şi el la un moment dat funcţia de director al Direcţiei Agricole Suceava şi care exploatează peste 1.000 de hectare de teren agricol în judeţele Suceava şi Neamţ este de aceeaşi părere cu Vasile Costan:  “Nu putem preciza exact care vor fi pierderile dar cu si-guranţă producţia la cereale va fi cu mult mai mică faţă de anul trecut. Culturile de primăvară abia au răsărit, cu densităţi scăzute, la porumb de exemplul numărul de plante care au răsărit la hectar este de până la 50% din cel normal, la fel la floarea soarelui şi la sfecla de zahăr. Dacă nu plouă în următoarele două săptămâni, nu vom avea ce recolta”, a conchis Stefan Indianu.stefan indianu [800x600]
Este drept că Suceava nu se numără printre judeţele “eminamente agrare”, suprafaţa totală a terenurilor arabile din judeţ fiind de 180.000 de hectare, cam 20% din suprafaţa totală a judeţului. Doar 16.000 de hectare sunt concentrate în ferme mai mari de 100 de hectare, restul fiind într-un grad mai mare sau mai mic de fărâmiţare, de aceea şi statisticile pe care Direcţia Agricolă le centralizează în operativele zilnice sunt departe de a fi complete, datele fiind transmise de primării cu un grad mai mic sau mai mare de acurateţe. Dar, per total, se poate construi o imagine rezonabilă a modului în care este lucrat pământul în judeţ şi care sunt culturile agricole cele mai importante promovate de fermierii suceveni. Din start, situaţia de la Direcţia Agricolă relevă faptul că peste 1.300 de hectare de teren agricol au rămas nelucrate. Restul au fost cultivate în principal cu grâu de toamnă – 62.000 de hectare, porumb – 36.400 de hectare, plante furajere – 24.000 de hectare, cartofi – 21.500 de hectare, ovăz – 11.500 de hectare, legume – 7.800 de hectare, orzoaică – 4.200 de hectare, soia – 1.900 de hectare,  floarea soarelui – 1.500 de hectare, sfeclă de zahăr – 586 de hectare, fasole – 548 de hectare, şi altele, cu precizarea că înainte de mazăre, grâu de primăvară ori rapiţă se află în topul culturilor agricole din judeţul nostru cea de plop, care a fost dezvoltată conform statisticii de la Direcţia Agricolă, pe o suprafaţă de 514 hectare de teren. Nu ştim dacă plopul cu creştere rapidă ce a fost plantat pe suprafeţe mari în zona Dorneşti – Siret va avea de suferit din cauza secetei. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …

2 comments

  1. pai sa iasa popii cu raclele si icoanele facatoare de minuni , cu cadelnita agitind-o , facind temenele , cu Pimen -informatorul securitatii cu icoana lui Aresenic-Arsenie- Boca ,cu staretza sa , poate asa fac rost de o ploaie zdravana.

  2. Amatorii astia de agricultori suceveni, de sisteme de irigatii nu au auzit?