Thursday , September 29 2022

Cuplu de suceveni, trimişi în judecată de DIICOT pentru că au obligat o fată de 17 ani să se prostitueze în Italia

prostituata

Roxana Iuliana Manovschi şi Dumitru Timiş vor fi judecaţi pentru că, acum nouă ani, au dus în Italia pentru a fi exploatată sexual o copilă de 17 ani. După ce au păcălit-o că o duc la muncă în Italia, cei doi au obligat-o pe fata din Salcea să practice prostituţia în Italia. Tânăra a fost salvată de un albanez, care i-a recuperat paşaportul de la români şi i-a dat bani să se întoarcă acasă

Procurorii DIICOT Suceava au dispus trimiterea în judecată a sucevencei Roxana Iuliana Manovschi, anchetată într-un dosar în care s-a stabilit că în 2005 a convins o minoră prin false promisiuni privind obţinerea un loc de muncă bine plătit ca menajeră în Italia şi ulterior a organizat transportul acesteia în localitatea San Donato Milanese, Italia, unde copila a fost preluată de Dumitru Timiş, concubinul Roxanei, de asemenea trimis în judecată şi care, prin constrângere, a exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituţiei la stradă în folosul lor.
Procurorii au stabilit că în cursul lunii iunie 2005, Dumitru Timiş, după ce a preluat-o pe minora în vârstă de 17 ani, care fusese anterior recrutată de către concubina celui dintăi, Manovschi Roxana-Iuliana, care organizase şi transportul minorei până în Italia, a adăpostit-o, cazând-o în imobilul în care locuia cu Manovschi Roxana-Iuliana, apoi a exploatat-o sexual.
Din actele de urmărire penală administrate în cauză a rezultat că minora provenea dintr-o familie dezorganizată, părinţii săi divorţând când copila avea 10 luni. În urma divorţului, minora a fost încredinţată mamei spre creştere şi educare, care în încercarea de a-şi “reface viaţa”, nu a realizat că este posibil să fi neglijat minora şi la un moment dat chiar să-i ofere un mediu abuziv. Tatăl biologic nu s-a implicat nici emoţional şi nici material în creşterea şi educaţia minorei, motiv pentru care aceasta nu a reuşit să consolideze o relaţie afectivă normală cu nici unul dintre părinţii săi şi nici să stabilească un mod de comunicare cu vreunul din cei doi, care să justifice o astfel de relaţie, minora simţindu-se izolată şi permanent în derivă.
După ce mama ei s-a recăsătorit, iar din relaţiile de căsătorie cu noul soţ au mai rezultat trei copii, prăpastia de comunicare dintre mamă şi fiică s-a adâncit pe fondul disensiunilor evidente dintre minoră şi tatăl vitreg. Mai mult decât atât, la vârsta de 11 ani, au existat tentative de abuz din partea tatălui vitreg, momentul fiind tratat superficial de mama naturală, care nu a crezut-o şi a dat-o afară din casă.
În luna iunie 2005, în timp ce se afla într-o discotecă din comuna Salcea, fata, atunci în vârstă de 17 ani, a fost abordată de un cunoscut care lucra de ceva timp în localul respectiv, care i-a spus că o tânără doreşte să o cunoască, împrejurare în care i-a prezentat-o pe Manovschi Roxana-Iuliana.
Aceasta a întrebat-o pe victima minoră dacă nu ar fi interesată să meargă să lucreze în Italia la o familie de bătrâni, ca menajeră, unde urma să i se asigure cazarea şi masa şi să câştige pe lună suma de 800 euro. A fost convinsă şi a acceptat iar după multe încercări, pe la părinţii ei, s-a obţinut o procură în baza căreia fata a putut pleca din ţară, preluată “în grija” proxeneţilor.
In localitatea Milano – San Donato din Italia, fata a fost aşteptată de către Timiş Dumitru, concubinul inculpatei Manovschi Roxana-Iuliana, care a achitat şoferului suma de 200 de euro pentru drum, a cazat-o pe minoră, într-o cameră dintr-un mini apartament, în care dormeau toţi, Timiş Dumitru i-a cerut minorei să-i predea paşaportul, motivând faptul că a stabilit împreună cu Manovschi Roxana-Iuliana că este mult mai bine să ţină ei documentele de identitate.
În seara zilei următoare, la locuinţa inculpatului Timiş Dumitru a sosit un italian, care s-a recomandat Antonio şi care, după ce a discutat cu inculpatul în italiană, limbă pe care victima minoră nu o înţelegea, a luat-o pe minoră cu o maşină, aceasta înţelegând că o va conduce la familia de bătrâni unde urma să lucreze ca menajeră. Spre surprinderea victimei minore, Antonio a oprit maşina undeva în afara oraşului, pe şoseaua de centură, unde, în limba italiană şi prin gesturi, i-a cerut minorei să coboare din maşină. După ce au coborât, Antonio a continuat să-i explice acesteia mai multe lucruri în italiană, însă nu au reuşit să se înţeleagă.
La un moment dat, lângă cei doi a oprit o maşină, iar după ce şoferul acesteia a discutat ceva cu Antonio, acesta din urmă i-a cerut prin semne să urce în maşina respectivă, unde, în momentul în care şoferul autoturismului a scos un prezervativ, victima a înţeles că de fapt cei doi inculpaţi o aduseseră în Italia doar pentru a o obliga să practice prostituţia în folosul lor.
Si-a asumat soarta, cu gândul că astfel se va putea întoarce acasă
În momentul în care şi-a dat seama ce i se întâmplă, tânăra a început să plângă, s-a opus să întreţină raporturi sexuale cu şoferul respectiv, a coborât din maşină şi a încercat, în limba română şi prin semne, să-i explice lui Antonio că nu pentru asta venise ea în Italia.
Cum Antonio nu înţelegea deloc limba română, l-a sunat pe inculpatul Timiş Dumitru, care în scurt timp a venit în locul unde se aflau cei doi şi, la întrebările victimei de ce au minţit-o că va lucra ca menajeră, i-a răspuns că trebuia să-şi dea seama ce urma să facă în Italia şi a ameninţat-o că, dacă va refuza să practice prostituţia, el îşi va recupera altfel cheltuielile făcute cu ea pentru obţinerea paşaportului şi costul transportului până în Italia, în sensul că o va vinde unor marocani, care o vor obliga prin acte de violenţă să practice prostituţia.
În noaptea respectivă, după ce Antonio a plecat, inculpatul Timiş Dumitru a stat cu fata pe şoseaua de centură până dimineaţă, obligând-o să întreţină raporturi sexuale cu fiecare client care o solicita.
Preţul pentru fiecare raport sexual era de 50 euro, bani care erau încasaţi integral de către inculpatul Timiş Dumitru. Pentru ca minora să nu poată pleca, inculpatul îi lua inclusiv banii pe care unii dintre clienţi îi dădeau acesteia peste onorariul stabilit cu inculpatul Timiş Dumitru.
După ce s-au întors acasă, minora a încercat să îl convingă pe inculpatul Timiş Dumitru sa îi permită să se întoarcă în ţară, promiţându-i că, nu numai ca nu va reclama cele întâmplate la Poliţie, dar nici nu va povesti nimănui despre asta.
Inculpatul s-a arătat insensibil la toate promisiunile şi rugăminţile minorei, iar în momentul în care aceasta a insistat şi a început să plângă şi să ţipe, i-a aplicat mai multe lovituri în diferite zone ale corpului şi a ameninţat-o că, dacă nu se va potoli şi nu va accepta să practice prostituţia pentru ei ca să-şi plătească datoriile, producând cel puţin 400 de euro pe noapte, o va vinde patronului unui club din apropiere care o va închide într-o cameră şi o va bate, obligând-o să practice prostituţia pentru el în cămăruţa respectivă cu toţi clienţii care vor dori acest lucru.
Întrucât minora a continuat să plângă şi să se opună, inculpatul Timiş Dumitru a chemat un italian căruia a încercat să i-o vândă, însă acesta înţelegea puţin româneşte astfel că, din discuţiile cu victima a realizat că aceasta era minoră şi a renunţat la tranzacţie.
Dându-şi seama că nu are altă opţiune, în cele din urmă copila a acceptat să practice prostituţia la stradă pentru inculpatul Timiş Dumitru.
În locul unde urma să practice prostituţia, minora era condusă de către italianul Antonio, care avea rolul de şofer şi de supraveghetor, acesta fiind cel care încasa banii de la clienţi, bani pe care îi preda integral inculpatului Timiş Dumitru.
Pentru că la un moment dat mama fetei a reclamat la poliţie împrejurările în care tatăl acesteia şi-a dat acordul ca minora să plece la muncă în Italia, inculpaţii Timiş Dumitru şi Manovschi Roxana-Iuliana au decis să-i permită din când în când minorei să vorbească cu tatăl ei, însă numai în prezenţa lor, când aceasta nu putea să spună decât ce-i cereau ei.
Într-o astfel de împrejurare, victima a reuşit totuşi să-l convingă pe inculpatul Timiş Dumitru să-i dea telefonul să vorbească cu tatăl ei şi, într-un moment de neatenţie al inculpatului, să-i povestească tatălui ei puţin din ce i s-a întâmplat şi să-i ceară plângând să o ajute să se întoarcă acasă, acesta realizând că sigur minorei i s-a întâmplat ceva şi că este în pericol.
Realizând că nu are nici o şansă reală de a-i convinge pe inculpaţii Timiş Dumitru şi Manovschi Roxana-Iuliana să îi permită să se întoarcă acasă, fata s-a împrietenit cu un cetăţean albanez, căruia i-a povestit împrejurările în care a ajuns să fie traficată de inculpaţii Timiş Dumitru şi Manovschi Roxana-Iuliana şi că este minoră, rugându-l să o ajute.
Acesta a fost de acord şi a luat-o pe minoră în apartamentul său, iar după o perioada, împreună cu alţi prieteni de-ai săi s-a deplasat la locuinţa inculpaţilor Timiş Dumitru şi Manovschi Roxana-Iuliana pe care, în schimbul sumei de 1.200 euro, i-a convins să-i dea paşaportul după care i-a dat bani fetei să se întoarcă în România. (N.R.)

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …