Saturday , September 24 2022

“Cumătra” Tamara, trimisă în judecată într-un nou dosar de evaziune fiscală

tamara chiribuca

Procurorii au mai finalizat un dosar, preluat de judecătorii de la Tribunalul Suceava în care afacerista Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, este judecată pentru o nouă evaziune fiscală, la SC Rigola Serv SRL. Cumătra fostului director al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, cu care este coinculpată într-un alt dosar nu a înregistrat în contabilitatea firmei mărfuri în valoare de 9,26 miliarde de lei vechi, producând un prejudiciu bugetului de stat de 1,76 miliarde de lei vechi

 
Tamara Chiribucă, actualmente Tamara Achiţei, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru o nouă acuzaţie de evaziune fiscală. Dosarul preluat de judecătorii Tribunalului Judeţean vizează activităţi ilegale săvârşite la SC Rigola Serv SRL, una dintre firmele prin intermediul căreia Tamara Achiţei a derulat afaceri în detrimentul Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, cu complicitatea cumătrului său, fostul director al Primăriei Suceava, Neculai Bujor. In acest nou dosar, Tamara Chiribucă – Achiţei este judecată pentru că în perioada 2005 – 2006 nu a înregistrat în contabilitatea firmei o cantitate impresionantă de mărfuri, constatându-se o lipsă în gestiune de 9,26 miliarde de lei vechi. Garda Financiară Suceava, care a depistat această nouă încălcare a legii în urma unui control efectuat în cursul anului 2011, a stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxei pe valoarea adăugată aferentă mărfii neînregistrată în contabilitate este de 1,76 miliarde de lei vechi.
Acesta este al doilea dosar penal în care Tamara Achiţei, fostă Chiribucă, a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni economice. In primul dintre acestea, în care rechizitoriul a fost întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA încă din anul 2006, ea a fost deja condamnată de prima instantă la pedepse totale însumând 52 de ani de închisoare.
Tribunalul Bistriţa Năsăud a condamnat-o la sfârşitul anului trecut pe Tamara (Achiţei) Chiribucă, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală la pedepse de 7 ani respectiv 6 ani închisoare şi câte trei ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune a fost condamnată la 15 ani închisoare şi 5 ani interzicere a drepturilor. A primit de asemenea şi trei pedepse a câte trei ani de închisoare cu un an de interzicere a drepturilor pentru dare de mită dar şi 5 ani de închisoare pentru infracţiunea prev. de art. 6 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 modificată şi completată prin Legea nr. 161/2003. Pentru instigare la fals, femeia a primit 5 ani de închisoare şi 3 ani interzicere a drepturilor. In total, 52 de ani. Instanţa a contopit însă pedepsele în pedeapsa cea mai grea, de 15 ani de închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor.
Tribunalul Bistriţa Năsăud a mai obligat-o pe Tamara Chiribucă – Achiţei, în solidar cu contabila Violeta Spătaru la plata către bugetul de stat a sumei de 7,5 miliarde de lei vechi în contul actelor de evaziune fiscală depistate la aceeaşi firmă Rigola Serv SRL In acelaşi dosar ea a mai fost obligată la plata sumei de 1,52 miliarde de lei vechi – evaziune fiscală la SC Protman Service SRL, plus 627 milioane de lei vechi, evaziune fiscală la SC Alexa PSC, cu dobânzile şi majorările aferente de la data de 1.01.2006 şi până la plata efectivă a acestora, în total 9,65 miliarde de lei vechi.
Conform aceleiaşi sentinţe, instanţa bistriţeană a obligat-o pe Tamara Chiribucă – Achiţei, în solidar cu Neculai Bujor, Constantin Bâtă, Emilia Sveică, Violeta Spătaru şi Ioana Ungureanu la plata către Primăria Suceava a sumei de 36,2 miliarde lei vechi, reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăţi nelegale etc..
In urma pronunţării date de Tribunalul Bistriţa – Năsăud în dosarul ce are ca obiect principal prejudicierea Primăriei municipiului Suceava prin afacerile oneroase puse la cale de tandemnul Neculai Bujor – Tamara Chiribucă, cel dintâi fost director economic al instituţiei, cea de-a doua patroană a mai multor firme prin care primăria a fost prejudiciată cu zeci de miliarde de lei vechi s-au dat condamnări totale pentru cei nouă inculpaţi totalizând 161 de ani de puşcărie. Cifra ar fi fost şi mai mare dacă pentru o serie de fapte, săvârşite la începutul anilor 2000, nu ar fi intervenit prescripţia. In urma contopirii pedepselor, s-a stabilit că atât Neculai Bujor, cât şi Tamara Chiribucă, actualmente Achiţei, vor executa câte 15 ani de închisoare cu cinci ani interzicerea unor drepturi în vreme ce Constantin Bâtă, director al primăriei va trebui să execute 10 ani de închisoare, la fel ca cele două contabile ale firmelor Tamarei Chiribucă – Violeta Spătaru şi Ioana Ungureanu. O magazioneră a primăriei – Emilia Sveică, a primit prin comasare 8 ani de închisoare, în vreme ce fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Dumitru Buta, fostul comisar financiar Eugen Ionesi şi directorul ziarului Crai Nou, Dumitru Teodorescu, vor avea de ispăşit câte trei ani de închisoare, cei dintâi pentru luare de mită, ultimul pentru traffic de influenţă.
Prejudiciul total produs prin activităţile infracţionale din acest dosar se ridică la 78,3 miliarde de lei vechi, din care 68,7 miliarde de lei vechi îl reprezintă prejudicial adus Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, diferenţa de 9,6 miliarde de lei vechi reprezentând prejudiciu adus bugetului de stat prin acte de evaziune fiscală de către firmele Tamarei Chiribucă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Exercițiu tactic inedit, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc

În data de 22 septembrie, la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” a avut loc …