Sunday , May 12 2024

Cum au luat apele un drum de 31 de miliarde de lei, cu aprobarea SAPARD

Recep]ia final\ a proiectului de modernizare a unui drum din comuna Moldova Suli]a s-a f\cut la cinci ani dup\ finalizarea lucr\rii n `ntre timp, din cauza calamit\]ilor, drumul s-a deteriorat `n totalitate, iar acum Uniunea European\ cere banii `napoi, adic\ peste trei milioane de lei n primarul actual spune c\ nu are nicio vin\ pentru c\ totul s-a petrecut pe vremea fostului primar, dar este de p\rere c\ responsabilii pentru programul SAPARD au mare parte din vin\ `ntruc=t macadamul ordinar pus pe un drum de munte, cu acordul lor, reprezint\ o solu]ie tehnic\ proastr\ [i neviabil\ pentru c\ nu rezist\ dec=t maxim doi ani, nu cinci cum pretind normele europene

Recep]ia final\ la drumul comunal pentru care Prim\ria comunei Moldova Suli]a va trebui s\ dea banii `napoi Uniunii Europene `ntruc=t au fost constatate defec]iuni grave a fost f\cut\ la cinci ani de la finalizarea lucr\rilor. Aceasta este doar una din numeroasele probleme care au fost constatate la aceast\ investi]ie realizat\ cu fonduri europene nerambursabile, atrase `n perioada de pre-aderare a Rom=niei la UE, prin aplica]ia SAPARD. Drumul lung de [apte kilometri care ducea din Moldova Suli]a spre locul unde este herghelia Lucina trebuia s\ fie un exemplu pozitiv de investi]ie durabil\ `n zona de munte, considerat\ a fi una defavorizat\. De fapt, lucrurile nu stau a[a, iar defavorizarea comunei s-a accentuat din cauza drumului respectiv, nicidecum nu s-a ameliorat.
Studiul de fezabilitate, spun autorit\]ile, a fost realizat de Corpul Exper]ilor Tehnici, dar proiectul tehnic al investi]iei a fost realizat de societatea Waresso. Se `nt=mpla cu peste [ase ani `n urm\, c=nd era un adev\rat pionierat `n ceea ce prive[te programele europene, rigorile care trebuie `ndeplinite de proiectant, dar [i de constructor [i fa]\ de care autorit\]ile locale erau, nu de pu]ine ori, dep\[ite de situa]ie.
Licita]ia care s-a organizat de Prim\ria comunei Moldova Suli]a a fost c=[tigat\ de firma ie[ean\ TesConex, `n asociere cu firma Construc]ii Feroviare SA din comuna sucevean\ Pojor=ta. Valoarea contractului a fost de 31,9 miliarde de lei vechi. Lucrarea `ncepuse prin 2003, de[i solu]ia tehnic\ a fost una nu foarte des practicat\ la drumuri, aceast\ rut\ urm=nd nu a fi betonat\ [i nici asflatat\, ci peste ea trebuind s\ fie pus macadam ordinar.
Bani europeni sp\la]i de inunda]ii
Macadamul urma s\ fie adus de la Pojor=ta, o distan]\ relativ mic\ [i pentru care nu ar fi existat probleme din partea societ\]ii din localitate, av=nd `n vedere c\ este vorba de un tip de piatr\ care se utilizeaz\ [i la calea ferat\. Cealalt\ firm\ de la Ia[i urma s\ fac\ alte lucr\ri de amenajare pe drumul respectiv. Macadamul   trebuia s\ fie un fel de piatr\ de carier\ cu tratament bituminos, `n a[a fel `nc=t dup\ finalizarea lucr\rii drumul care [erpuia de-a lungul p=r=ului Lucina s\ aib\ un aspect similar cu cel al unui drum asfaltat. „Nu avea cum s\ ]in\ at=]ia ani lucrarea. M-am documentat [i to]i speciali[tii `n construc]ii mi-au spus c\ macadamul pe drumuri din zona de munte ]ine cel mult doi ani, iar asta numai dac\ nu sunt inunda]ii”, ne-a declarat primarul Petru Jecalo.
P\rerea sa nu a prea contat `n fa]a celui care fusese primar la momentul implement\rii proiectului, Vasile Rebenciuc. ~n 2005, lucrarea a fost finalizat\ iar de aici `ncolo trebuiau s\ fie verificate lucr\rile timp de cinci ani de c\tre cei de la Agen]ia SAPARD, ulterior Oficiul Jude]ean pentru Dezvoltare Rural\ [i Pescuit – structura care a preluat atribu]iile fostei agen]ii. Numai c\ fostul primar nu a finalizat toate procedurile, iar recep]ia final\ a drumului nu a fost f\cut\ dec=t `n 2010 de primarul Petru Jecalo. „Nu eram eu primar `n 2005. C=nd am venit `n 2008 primar nici m\car nu am [tiut c\ nu s-a f\cut recep]ia final\ a drumului. Credeam c\ acerast\ treab\ era `ncheiat\. Am aflat de acest lucru mai t=rziu, pe la inunda]iile din 2010”, a explicat Petru Jecalo.
Primarul a aflat de la cei de la SAPARD c\ predecesorul s\u `n func]ie nu semnase procesul verbal
El a spus c\ `ntre timp, drumul despre care, de altfel, spusese c\ nu avea cum s\ reziste cinci ani, s-a deteriorat `n mai multe locuri, treptat. Acest proces de deteriorare a fost agravat de inunda]iile din anii 2007, 2008 [i 2010. Tot `n acela[i an au venit `n inspec]ie, pe l=ng\ cei de la comitetul pentru situa]ii de urgen]\ [i inspectori care trebuiau s\ verifice programele SAPARD. Atunci a aflat [i primarul c\ nu este f\cut\ recep]ia final\, dar c\ `n schimb tot Prim\riei i se cer bani cu titlu de penalizare. ~ntruc=t drumul a fost distrus `n totalitate din cauza inunda]iilor, suma pretins\ a fi restituit\ Uniunii Europene a fost aproape la fel de mare ca [i cea din contract.
~nainte de asta, cei de la Oficiul de Dezvoltare Rural\ au cerut Prim\riei, `n luna august din 2010, ca s\ repare drumul. Era o cerere imposibil\, dat fiind faptul c\ [i dac\ s-ar fi aplicat tot solu]ia cu macadam ordinar `mbr\cat `n bitum tot ar fi dep\[it cu mult bugetul comunei. Pentru c\ Prim\ria Moldova Suli]a nu a dat curs solicit\rii, atunci `n prim\vara acestui an au `nceput demersurile pentru recuperarea unei sume de peste 30 de miliarde de lei vechi. Nici de data aceasta Prim\ria localit\]ii respective nu a fost de acord, motiv pentru care s-a ajuns `n instan]\ `ntruc=t a contestat actele prin care se cerea plata a peste 30 de miliarde de lei vechi. „P\rerea mea este c\ [i cei de la agen]ia SAPARD au o mare vin\. Nu este normal s\ aprobi un proiect care este imposibil pentru drumurile din zona noastr\ pentru c\ macadamul ordinar nu are cum s\ ]in\ cinci ani iar dup\ acest termen s\ vii ca s\ ceri banii `napoi”, a declarat Petru Jecalo. El a precizat c\, `n func]ie de rezultatul demersurilor `n instan]\, se va putea `ndrepta, la r=ndul s\u, `mpotriva celor care au realizat lucr\rile sau care au r\spuns de calitatea acestora. „Sunt blocat cu totul. Nu mai pot accesa fonduri europene iar `n loc s\ fac ceva pentru comun\, m\ concentrez mai mult spre a g\si tot felul de acte sau alte probe `n favoarea noastr\. Nu sunt eu vinovat, eu sunt cel care trebuie s\ scot castanele din foc, dar sunt obligat s\ lupt pentru c\ este `n joc viitorul comunei”, a declarat primarul. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ministrul Ligia Deca a participat la deschiderea Festivalului Zilele Teatrului ”Matei Vișniec” și a vizitat Liceul cu Program Sportiv Suceava

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a aflat în cursul zilei de sâmbătă în municipiul Suceava, unde …

No comments

  1. Nu prea are dreptate noul primar. Adica cum, el a avut un drum in comuna si nu a stiut de el??? Dar nu trebuia sa-l inventarieze? Se da singur de gol, ca el stia ca drumul nu va rezista. Nu trebuia la inundatiile din 2008 si 2010 sa inventarieze pagubele? Ca nu a vrut este una, dar sa te faci ca nu vezi un drum comunal timp de 3 ani, e cu totul altceva.